Naivu ideālistu un saltu krāpnieku stāsti jaunajos seriālos «Dumpis» un «Riplijs»

Šonedēļ uz lielajiem un mazajiem ekrāniem nonāk jaunākais pašmāju seriāls – Andreja Ēķa "Dumpis", bet straumēšanas platformas "Netflix" repertuāru papildinājusi romāna "Talantīgais misters Riplijs" ekranizācija "Riplijs".

Naivu ideālistu un saltu krāpnieku stāsti jaunajos seriālos «Dumpis» un «Riplijs»
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Dumpis"

Šonedēļ uz ekrāniem – lielajiem un mazajiem vienlaikus – nonāk Andreja Ēķa seriāls "Dumpis".

Septiņas sērijas garais "Dumpis" vēsta par naivu ideālistu – trešā ranga kapteini Valēriju Špaginu, kurš uzsāk jaunu karjeras pavērsienu pagājušā gadsimta 70. gadu Rīgā, sākot dienēt uz Baltijas jūras flotes flagmaņa "Storoževoj". Filma ir balstīta patiesos notikumos – uz kuģa notikuša dumpja pret padomju sistēmu. Špagins no sirds tic sistēmai – brīžiem līdz absurda pakāpei, piemēram, uz kuģa iekārtojot "Ļeņina istabu". Tiesa, līdz pat 5. sērijai nav īsti skaidrs, kur šī ticība sakņojas, – patiešām naivumā vai tuneļa redzē, kas liedz saskatīt visu, kas notiek apkārt.

Seriālā redzama PSRS laiku stagnācija, varas visatļautība un mazākumtautību apspiešana, turklāt ļoti kondensētā veidā. "Dumpis" skatītājam atelpas brīžus nesniedz – dramatisks piesātinājums ir teju ik uz soļa, briesmas uzglūn teju visos flangos, lai kur Špagins neietu. Galveno varoni nospēlē Dailes teātra aktieris Dainis Grūbe, kam izdodas iznest tēla pareizumu.

Šis seriāls noteikti pielīdzināms citiem Andreja Ēķa darbiem, kuros dominē Holivudas eposu formāta stāstniecība – tiesa, pielāgota Latvijas kino iespējām. Režisora filmogrāfijas kontekstā "Dumpi" varētu vērtēt kā vienu no viņa spēcīgākajiem darbiem, kuru spicītē, manuprāt, tomēr ierindojas 2022. gada seriāls "Nebaidies ne no kā" (to iedvesmojis Rolanda Priverta dzīvesstāsts).

Lai vai kā – kopējai Latvijas seriālu ainavai "Dumpis" pienes bijīgi nopietna vēstures eposa vaibstus, kuros gan nevar nepamanīt arī dažādas nepilnības – pārspīlēto dramatismu, vietumis mulsinošu montāžu, acīmredzamu dublāžas klātesamību un neveiklības dialogos. Taču stāsts nenoliedzami ievelk un seriālam piemīt arī vizuālais vēriens – īpaši tas redzams kuģu ainās, kas labi ilustrē indivīda niecību iepretim sistēmai.

Seriāla pirmās trīs sērijas kinoteātros un "Tet TV+" no 11. aprīļa.

"Riplijs"

Straumēšanas vietnes "Netlflix" repertuārā šobrīd skatāms seriāls "Riplijs" ("Ripley"). Astoņas sērijas garo darbu veidojis Stīvens Zeilians – viņš ir tā režisors un scenārists. Zeiliana karjera Holivudā ilgst vairākas desmitgades, viņš bijis scenārija autors tādiem darbiem kā Stīvena Spīlberga drāma par holokaustu – "Šindlera saraksts", kā arī vairākām klasiķa Mārtina Skorsēzes filmām, piemēram, "Ņujorkas bandas".

Seriāls "Riplijs" ir balstīts amerikāņu rakstnieces Patrīcijas Haismitas romānā "Talantīgais misters Riplijs". Šis 1955. gadā izdotais romāns ir pirmais no kopumā pieciem tā sauktajā "ripliādes" sērijā. Stāsta centrā kāds jauns krāpnieks, kam paveras fantastiska iespēja nomainīt Ņujorkas pieticīgos apstākļus uz smalku dzīvi Eiropā; tas notiek, kad kāds kuģu būves magnāts lūdz viņam uzmeklēt un pierunāt atgriezties mājās savu dēlu. Ripliju savulaik spēlējuši tādi aktieri kā Alēns Delons (Renē Klemēna "Spožajā saulē") un Mets Deimons (Entonija Mingellas drāmā "Talantīgais misters Riplijs", kas, starp citu arī ir skatāma "Netflix").

"Riplijs" ir psiholoģiska drāma par identitātes piesavināšos, saltu aprēķinu un absolūtu empātijas trūkumu. Galvenais varonis, ko lieliski nospēlē īru kino un teātra aktieris Endrjū Skots, ir salts un nepatīkams tips – lūriķis, ložņa un krāpnieks. Skots šim tēlam piešķir klusu bīstamības sajūtu: viņa spēlētais Riplijs šķiet ļaunāks un tumšāku motīvu vadīts nekā salīdzinoši zēniskais Meta Deimona Toms Riplijs. Filmā lielu apbrīnu nopelna tās vizuālais veidols – melnbaltie, rūpīgi (teju ģeometriski) konstruētie kadri, kas vizuāli atsaucas un godā kino vēstures strāvojumus no aizvadītā gadsimta (te redzam gan "mājienus" vācu ekspresionisma virzienā, gan Amerikas film noir, gan itāļu 60. gadu kino). Savā ziņā pat shematiski veidotais darbs lūko ar vizuāliem simboliem ļoti skaidri nokomunicēt noskaņu un motīvus – katra aina ir ļoti skaidri iztulkojama.

Rūdītu Holivudas klasiķu veidotais darbs ir baudījums gan stāstnieciski, gan vizuāli, gan arī skaņiski – tajā dzirdam 60. gadu mūziku.

Zemsvītras piebilde – interesanti, ka laika gaitā amerikāņu rakstnieces Patrīcijas Haismitas darbus nav skārusi "atcelšana". Ne viens vien vēstures avots Haismitu pielīdzina pašam Riplija tēlam – viņa bijusi manipulatīva ksenofobe un rasiste.

Seriāls šobrīd skatāms vietnē "Netflix".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti