Kultūras ziņas

Noslēdzies 6. Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Pirmizrādi piedzīvo filma par grupu "Pienvedēja piedzīvojumi"

Jaunās Latvijas leģenda. Pirmizrādi piedzīvo filma par grupu «Pienvedēja piedzīvojumi»

Tas bija 1994. gads, kad kopā sanāca un savu pirmo kaseti "Cilvēks ar trepēm" izdeva grupa "Pienvedēja piedzīvojumi". Nākamā gada pavasarī joprojām aktīvā rokmūzikas apvienība svinēs 30. jubileju, bet jau tagad skatītājiem ir iespēja grupas piedzīvojumus ieraudzīt uz ekrāna.

Sestdienas pēcpusdienā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pulcējās rokmūzikas fani, lai būtu liecinieki īpašai pirmizrādei.

Grupas "Pienvedēja piedzīvojumi" teju 30 gadus ilgā vēsture nu ir apkopota dokumentālajā filmā, ko veidojis režisors Jānis Orbidāns. Kamēr pirmie skatītāji filmu iepazīst, grupa aizkulisēs gatavojas koncertam.

"Man ir patīkama sajūta, ka ir vēl viens posms, ka ir kaut kas izdarīts, vēl viens darbs ir paveikts. Citu cilvēku redzējums uz tavu darbu daudz labāk atspoguļo to, kas tu esi, jo bieži vien tu pats nevari nemaz novērtēt, cik tas ir labi vai slikti," teic grupas "Pienvedēja piedzīvojumi" solists, basists Māris Žigats.

Filmas tapšana grupas mūziķiem bija iespēja sevi no jauna ieraudzīt, atcerēties piedzīvoto un citām acīm novērtēt padarīto.

"Tas 90. gadu konteksts, ka mēs bijām, var teikt, pirmā grupa, kas ierakstīja mūziku profesionālā studijā, ka varbūt mums pašiem tas neliekas nekas īpašs, jo mūsdienās visi tā dara, bet tas ir varbūt iedvesmojis daudzus," vērtē grupas bundzinieks Pēteris Lunde.

"Atcerējos daudz ko, kas varbūt bija – ā, jā, pareizi, arī šāds koncerts mums bija, arī tur mēs uzstājāmies. Tas līdzīgi, kā pašķirstīt vecu albumu, vecās bildes, fotogrāfijas," salīdzina grupas ģitārists Aldis Lunde.

Režisors Jānis Orbidāns atzīst, ka filmas tapšanas process nebijis tik viegls un raits, kā iecerēts: "Pašā pirmajā reizē 2017. gadā, kad es sāku uzņemt filmu, es aizbraucu pie viņiem uz studiju, kur viņi radīja jauno albumu "Nelaiks".

Es aizbraucu pie viņiem un – nu tad intervijas, nu tad sākam, jums tur traģisks notikums… Un es jūtu, ka viņi uz mani skatās – puisīt, tu te esi atbraucis, paga, paga, paga…

Tas ir tas, ka viņi nobloķē, un tad lēnām, lēnām, tu ar viņiem dzīvojot, sazvanoties, braukājot uz koncertiem, esot klāt, tu ar viņiem mazliet saaudz, un tad viņi atveras."

Pēc filmas pirmizrādes "Pienvedēja piedzīvojumi" kāpa uz skatuves, lai priecētu fanus ar populārākajām dziesmām.

Pasākuma apmeklētājs, mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis atzīmē: "Tas, ka "Pienvedēja piedzīvojumi" šādu filmu ir pelnījuši – viennozīmīgi! Tas ir jauks stāsts, pat ja filma varbūt nepretendē uz dokumentālā kino šedevru mākslinieciskā nozīmē, tas ir forši izstāstīts stāsts, kur, es domāju, ka gan vecie, gan it īpaši jaunie ierauga kaut ko jaunu un paskatās uz to citādāk. Kaut vai paskatās, ka šī ir mūsu jaunās Latvijas jau leģenda, tas nav kaut kas padomisks, kaut kas no tiem laikiem."

Filma par "Pienvedēja piedzīvojumiem" būs skatāma arī kinoteātros, bet grupa sola turpināt koncertēt un pavasarī svinēt 30. jubileju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti