Vai ir dzīve pēc «Bārbenheimera» – Grētas Gervigas «Bārbijas» un Kristofera Nolana «Openheimera» pirmizrādēm?

Šīs nedēļas kino atziņās ir: filmas "Bārbija" un "Openheimers" no interneta jokiem ir kļuvušas par sava veida fenomenu – turklāt ļoti ienesīgu. Tikmēr pašmāju notikumos starmešu gaismās gozējas Rojā notiekošais kino festivāls "RojaL", par kino notikumiem Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" vēsta kinokritiķe Kristīne Simsone.

Vai ir dzīve pēc «Bārbenheimera»?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Bārbija" un "Openheimers"

"Bārbija" pirmajā nedēļas nogalē spējusi nopelnīt 335 miljonus ASV dolārus visā pasaulē, kļūstot par pirmo sievietes režisores veidoto filmu, kas atklāšanas nedēļas nogalē spējusi startēt ar tādiem panākumiem.

Arī "Openheimers" startējis ar labiem kases guvumiem, ieņemot 174 miljonus ASV dolāru visā pasaulē.

Gervigas "Bārbija" ir rotaļīga, komiska un reizēm apzināti absurda fabula par feminismu; filma savas vizuālās estētikas dēļ kinovēsturē, domājams, paliks kā zīmīgs artefakts. Savukārt Kristofera Nolana "Openheimers" iemieso gravitātes pilnu klasisko stāstniecību un Holivudas vēriena kvintesenci. Filma ir kvalitatīvs autorkino, kur labākā formā ir itin visas komponentes, – uz platās filmlentes iemūžinātais attēls, aktierspēle un arī skaņa. Zviedru komponista Ludviga Goransona sarakstītais skaņu celiņš ir klātesošs lielā daļā filmas. Tieši attēla un skaņas dēļ šo darbu būtu vērts skatīt, uz cik vien liela kino ekrāna iespējams.

Kinoteātros no 21. jūlija.

Festivāls "RojaL"

Nedēļas izskaņā, no ceturtdienas, 27. jūlija, līdz sestdienai, 29. jūlijam, Kurzemes piejūras pilsētā Rojā norisināsies jau desmitais kino un mākslas festivāls "RojaL". "RojaL" ir pazīstamā kino mākslinieka un animatora Jurģa Krāsona izlolots projekts, kas savulaik "radies no milzīga entuziasma un vēlmes aizpildīt kino izrādīšanas vakuumu," kā to festivāla sākotnējos gados sacīja pats organizators.

Jurģis Krāsons ir viens no retajiem latviešu kinoveidotājiem, kura darbi bija skatāmi Kannu kinofestivāla programmā – 2010. gadā festivālā izrādīja viņa īsfilmu "Norīt krupi". Filma būs redzama uz ekrāna arī šonedēļ Rojā.

"RojaL" ir viens no būtiskākajiem kino izrādīšanas un kultūras notikumiem, kas Latvijā noris ārpus Rīgas. Šādas iniciatīvas ir ārkārtīgi svarīgas, jo kino izrādīšanu kā notikumu nes ārpus galvaspilsētas rāmjiem. Festivāla programmu veido gan filmu seansi dažādās pilsētas vietās, tostarp brīvdabā, gan dažādas izstādes un koncerti. Festivāla kulminācija un emblemātiskākais notikums ir kinoseanss jūras krastā uz lielā ekrāna. Šoreiz filma, kas tiks izrādīta, pagaidām tiek organizētāju turēta noslēpumā.

Skatītāji Rojas pludmalē
Skatītāji Rojas pludmalē

Katru gadu festivāla filmu programmā izvēlēta kāda viesvalsts – šoreiz tā ir Grieķija. Festivāls sāksies sirtaki dejas solī, jo atklāšanas filma būs Mihaila Kakojaņņa 1964. gada lente "Grieķis Zorba". Stāsts vēsta par kāda britu rakstnieka ceļojumu uz Krētas salu, kur viņš satiek titulvaroni – sabiedrības dvēseli Aleksi Zorbu. Zorbu filmā spēlē meksikāņu izcelsmes Holivudas aktieris Entonijs Kvinns, kura dejotais sirtaki filmas finālā ir viena no zīmīgākajām ainām Grieķijas kino. Programmā pārstāvēta arī kāda cita grieķu kino "emblēma" jeb viens no tā zināmākajiem režisoriem – Teo Angelopuls ar 1970. gada krimināldrāmu "Rekonstrukcija".

Grieķu animācijas filma "Karagiozis"
Grieķu animācijas filma "Karagiozis"

Festivālā "RojaL" allaž arī jauno režisoru īsfilmu konkurss, tāpat arī kinoseansi bērniem – šoreiz būs skatāma gan grieķu animācijas filma "Karagiozis" – 2022. gada versija par Grieķijas folklorā zināmo tēlu. Tāpat plānā arī programma ar latviešu režisoru Kristas Burānes un Daces Rīdūzes animācijām pašiem mazākajiem.

Uz kinoekrāniem Rojā varēs redzēt dažus no aizvadītā gada zīmīgākajiem kinodarbiem, piemēram, Lindas Oltes sociālo drāmu "Māsas" un Kristīnes Briedes dokumentālo filmu "Svārstības" par sieviešu ordināciju Latvijas luterāņu baznīcā.

Rojā festivāls no 27. līdz 29. jūlijam.

Kino seansi un notikumi – bez ieejas maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti