Dienas ziņas

Autovadītājus aicina laikus nomainīt ziemas riepas

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Bērni veido animācijas filmu par Vidsmuižas Annužu

Viļānos top bērnu veidota izglītojoša animācija par tautastērpu kultūru

Kadrējumu zīmēšana, skaņas ieraksts, mūzikas kompozīcija un skatuves runa latgaliešu valodā – šīs ir tikai dažas no prasmēm, kuras daļēji improvizētā veidā apgūst Viļānu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi. Kopīgiem spēkiem strādāts pie izglītojošas animācijas filmas veidošanas, kas vēstīs par tautastērpu kultūru.

Viļānu Mūzikas un mākslas skolu pieskandina bērnu smiekli, dejas un radošas izpausmes, jo šeit trīs dienu garumā top pašu rokām veidots animācijas kino "Vydsmuižys Annužys acim…". Safilmētas epizodes par filmiņas galveno varoni tautumeitu Annužu un viņas ceļu etnogrāfijas pasaulē. 

Animācijas filmas idejas autore Iveta Seimanova stāsta: "No Dublinas atlido Agate, un viņa ir mūsdienu Eiropas modes pārņemta, bet mēs viņu pārģērbjam Vidsmuižas tautastērpā un iemācām, kā ir nēsāt to.

Galvenā doma ir šo tautastērpu nēsāšanas popularizēšana un tautastērpa tāda kulturāla nēsāšana."

Māksliniece animatore Dace Liepa par procesu stāsta: "Mazos lodziņos daudz, daudz bildīšu. Tad, pēc tā kadrējuma, tālāk bērni ar Maiju gleznoja fonus, jo mums ir tā, ka katrs fons ir atsevišķi, katrs personāžs ir atsevišķi, lai viņš varētu padancot, pakustēties. Tāpēc bērni divus mēnešus rūpīgi gleznoja, zīmēja, izgrieza un sataisīja fonus. Noliek fonu, uzliek personāžu, bišķi pakustina, izņem rokas ārā un nofotografē."

Filmiņas veidošanā piedalās bērni vecumā no pieciem līdz piecpadsmit gadiem. Šoreiz tā nav tikai animācija, bet arī īsts aktierkino. Pedagogu pavadībā tiek ierunāti arī teksti un iedziedātas dziesmas.

Animācijas filmas dalībniece Agate stāsta: "Es šajā filmā esmu galvenajā lomā, zīmēju, ko pa ceļam var redzēt, un iedziedu dziesmu. Man tieši patika filmēties un braukt uz Jūrmalu filmēties."

Kā lielākie izaicinājumi animācijas veidošanā ir pacietība un improvizācija, kurai jāpiemīt ne tikai pedagogiem, bet arī bērniem.

Dace Liepa atklāj, lai būtu viena sekunde, ir jānofotografē 12 fotogrāfijas: "Filma ir... nezinu, cik mums gara sanāks – 10 vai 15 minūtes gara, tad var parēķināt, cik daudz tur sanāk fotogrāfiju. Ļoti daudz."

Šī jau ir piektā filmiņa, kuru veido Viļānu Mūzikas un mākslas skolas atbalsta biedrība sadarbībā ar dažādiem māksliniekiem. Arhīvā ir trīs animācijas un viena mākslas filma. Visas ierunātas latgaliski.

Viļānu Mūzikas un mākslas skolas direktore Inta Brence stāsta: "Bērni grib kļūt par aktieriem, bērni grib kļūt par mūziķiem, bērni grib būt animatori, mākslinieki, bērni grib būt priecīgi un laimīgi. Darbojoties šādos projektos, bērni ļoti pozitīvi paskatās uz visu pasauli un dod arī to pozitīvo iedvesmu mums visiem šajos apstākļos un vēsturiskajā brīdī, kādā valstī un visā pasaulē atrodamies."

Animācijas filmiņas "Vydsmuižys Annužys acim…" pirmizrāde paredzēta 11. novembrī Viļānu Kultūras namā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti