«Alejas», «P.S. PMS», «Sudden Lights». Riga IFF konkursā sacentīsies 16 mūzikas videoklipi

19. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace" norisināsies viens no neparastākajiem un nepieradinātākajiem Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) notikumiem – Baltijas mūzikas video konkursa skate, kas seansā pulcēs ne tikai skatītājus, bet arī mūziķus un videoklipu veidotājus, informēja festivāla rīkotāji.

Konkursā par Riga IFF apbalvojumu un 1000 eiro godalgu sacentīsies 16 mūzikas videoklipi no Baltijas valstīm, savukārt tos vērtēs piecu mūzikas, kino un radošās nozares profesionāļu žūrija.

Tiek norādīts, ka Riga IFF Baltijas mūzikas video konkurss ir Baltijas valstu mērogā unikāls notikums, kurā tiek izvērtēti spilgtākie aizvadītā gada pieteikumi mūzikas videoklipu jomā. Mūziķiem un klipu veidotājiem tā ir iespēja satikties un veidot jaunas saiknes reģionā, kā arī gūt vērtīgus iespaidus no žūrijas dalībniekiem. Tikmēr skatītājiem – pieredzēt filmveides formātu, kas kalpo par arēnu drosmīgiem eksperimentiem, pārdefinē formātā iespējamo un atklāj negaidītu attēla un mūzikas mijiedarbību.

"Konkursa skates seanss piedāvās neierastu pieredzi – baudīt mūzikas videoklipus uz lielā ekrāna krāšņākajā Rīgas kinoteātrī kopā ar citiem skatītājiem, mūziķiem un klipu veidotājiem. Formāta pieredzi papildinās arī sarunas ar klipu veidotājiem un žūriju, sniedzot ieskatu mūzikas videoklipu veidošanas aizkulisēs," sola festivāla rīkotāji.

Programmā iekļautie pārstāv plašu mūzikas žanru un vizuālās valodas dažādību, taču tos vieno kinematogrāfiskas ambīcijas un neapslāpēta vēlme eksperimentēt, tā rodot arvien jaunas audiovizuālās valodas izteiksmes līdzekļu kombinācijas un formulas.

No lielbudžeta līdz pilnīgam bezbudžetam, no lielām komandām līdz darbiem, kas tapuši ar ļoti ierobežotiem resursiem – 2023. gada Baltijas mūzikas video konkursā iekļauti Latvijas grupu "alejas", "P.S. PMS", "Sudden Lights" un "The Ofiss" klipi, kā arī tādu mūziķu Ūga, Fiņķis un Patrisha skaņdarbu vizuālās pasaules.

Tāpat konkursa programmu papildinās latviešu mākslinieces Katrīnas Neiburgas radītais klips dāņu grupas "MØR" singlam, kā arī Igaunijas un Lietuvas videoklipu veidotāju darbi, tostarp no pērnā gada uzvarētājiem, grupas "punktò" un režisora Jona Šarkus. Ar pilnu konkursa programmu var iepazīties festivāla mājaslapā.

Šogad konkursa darbus vērtēs piecu ekspertu žūrija: latviešu publiciste, kino scenāriste un režisore Liene Linde, Dovile Butnorjūte – kultūras pasākumu un mūzikas grupu menedžere no Lietuvas, kas strādājusi Lietuvas Kino centrā, attīstot kino izplatīšanu, atpazīstamību un Lietuvas filmu programmu izveidi un izrādīšanu ārvalstīs, – un kultūras un izklaides pasākumu rīkotājs, festivālu un svētku producents Mārtiņš Mielavs. Žūrijas sastāvā darbus vērtēs arī latviešu mūzikas kritiķis, mediju eksperts un vairāku godalgotu muzikālu projektu dalībnieks Jānis Žilde un Sanders Jons – igauņu animācijas filmu režisors, kura īsfilma "Sierra" 2021. gadā tika godalgota "Short Riga Test Screenings" skatē, bet pērn kvalificējās ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars".

Finālistu videoklipi

Ruslans Fadakins – Ūga dziesma "Biediegais B"

Katrīna Neiburga – "MØR" dziesma "Chio it up"

 
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Daniils Ravinskis – Dani Ryan dziesma "Fight!"

Karloss Lesmess – "The Lou Lous" dziesma "Imposer"

  Jons Šarkus – "punktò" dziesma "la la la"

Ivars Murds – Mart Avi dziesma "Lost Weekend"

 Justs Ramanausks – Saulės Kliošas dziesma "Meilės Mieste"

Tīna Zariņa – "Sudden Light" dziesma "Mēs turpināsimies"

 Joseps Volks – Janek Murd dziesma "Oxo"

"Aboveground" – "Ba." dziesma "Pažadai"

Elīza Jordāne – Fiņķis, Patrisha dziesma "Raķešu zinātne"

Leo Līcis, Labais Dāma – "The Ofiss" dziesma "Runča dziesma"

Toms Harjo – "P.S.PMS" dziesma "Saisti"

Ģiedre Nalivaikaite, Adoms Koreņuks – "Superkoloritas" dziesma "Vasara pasaka"

Dāvis Gauja– "Alejas" dziesma "Ūdensvīrs"

No 12. līdz 22. oktobrim, atzīmējot festivāla desmitgadi, Riga IFF skatītājiem piedāvās starptautiski atzītus, pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbus, kas izgaismo aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus. Profesionālu vietējo un ārvalstu kuratoru komandas veidotā programma tiks izrādīta 11 dienu garumā kinoteātros "Splendid Palace" un "Forum Cinemas" Rīgā un daļa programmas filmu būs skatāma arī tiešsaistē visā Latvijā. Paralēli noritēs arī pasākumu programma nozares profesionāļiem, kā arī publisku pasākumu kopums plašākai sabiedrībai.

Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas "Radošā Eiropa – MEDIA", Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti