Pārsteidzošas debijas un «Kroņa» noslēdzošā sezona – gaidītais kino pasaulē

Divas režisoru debijas un gaidīts seriāla turpinājums. Izvēle ir gan tiem, kas priekšroku dos ceļam uz kinoteātri, gan tiem, kas savu brīvo laiku labāk pavadīs gultās un dīvānos. Par jaunumiem filmu nozarē stāsta kinokritiķe Kristīne Simsone.

Pārsteidzošas debijas un «Kroņa» noslēdzošā sezona – gaidītais kino pasaulē
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Vietām gaidāms stiprs lietus"

Kinoteātros skatāma jauna pašmāju filma – režisores Elizabetes Gricmanes pirmā pilnmetrāžas spēlfilma "Vietām gaidāms stiprs lietus". Filmā atainots kāda jauna pāra attiecību ceļš no iepazīšanās līdz pirmajai krīzei. Stāstā atblāzmojas pandēmijas laiks un tajā piedzīvotā izolācija – kamēr partneris ir darbā un dzīves gaitās, tikmēr sieviete vada savas dienas šaura dzīvoklīša sienās. Galvenajās lomās redzami aktieri Matīss Budovskis un Elīna Bojarkina – viņu abu sniegums arī filmas spēka punkts: viss, kas viņu tēliem scenārijā uzticēts, tiek izspēlēts autentiski un ticami.

Lai arī filma pārsvarā vēstīta no sievietes perspektīvas, galvenā varone atainota ārkārtīgi neempātiski, turklāt viņas šaubām un domu gaitām dažbrīd ir komplicēti sekot līdzi.

Viens no izkoptākajiem scenārija pavedieniem ir galvenās varones sarežģītās attiecības ar māti, ko spēlē Kristīne Nevarauska sev netipiskā lomā.

"Vietām gaidāms stiprs lietus", iespējams, savā vēstījumā paklūp aiz daudziem negludumiem, taču cieņas vērts un drosmīgs ir režisores Elizabetes Gricmanes lēmums, uzņemties tik sarežģītu psiholoģiskās drāmas premisu savam pirmajam kinodarbam.

Kino no 13. novembra.

"Zilā Džīna" / "Blue Jean"

No piektdienas, 17. novembra, kinoteātru repertuārā nonāk spoža drāma no Lielbritānijas – filma "Zilā Džīna" ("Blue Jean"). Tā ir režisores Džordžijas Ouklijas debija pilnmetrāža kino. Filmu veidot pamudinājis tā sauktais 28. pants (Section 28), kas Lielbritānijā bijis spēkā no 1988. līdz 2000. gadam un ierobežoja homoseksuālu cilvēku tiesības, piemēram, liedzot strādāt skolās.

Filmas titulvarone Džīna ir sporta skolotāja laikā, kad tā brīža premjeres Mārgaretas Tečeres vadītā valdība pieņēma šo likumu. Džīnas dzīvē šī likuma un ap to valdošā sociāla klimata dēļ notiek dažādas sāpīgas izmaiņas. Britu aktrises Rouzijas Makjūenas veikums Džīnas lomā izcils – nospēlējot ārkārtīgi noslēpumainu un reizē gan trauslu, gan ārkārtīgi spēcīgu tēlu. Ticu, ka šī loma aktrisei būs vērtīgs atspēriens tālākajā karjerā.

Runājot par sižeta sasaucēm ar mūsdienām –

ir paradoksāli redzēt, ka frāzes, kas izmantotas, lai diskreditētu un apspiestu daļu sabiedrības, vēl aizvien nemainīgi tiek izmantotas arī mūsdienās.

Kino no 17. novembra.

"Kronis" / "The Crown"

Mazajos ekrānos, konkrēti straumēšanas platformā "Netflix" no šīs nedēļas būs skatāma pazīstamā seriāla "Kronis" ("The Crown") sestā un noslēdzošā sezona. Precīzāk – pirmās četras sērijas būs skatītājiem pieejamas no ceturtdienas, 16. novembra, bet atlikušās sešas – no 14. decembra. Seriāls vēsta par Lielbritānijas karaļnamu, karalienes Elizabetes II vadībā; šī ir pirmā seriāla sezona, kas veidota pēc viņas nāves.

Ņemot vērā dalību balsojumā par nominācijām "Zelta globusa" balvām, man ir bijusi privilēģija ielūkoties pirmajās četrās sērijās, kuru stāsta fokuss vērsts uz Velsas princeses Diānas dzīvi pēc laulības šķiršanas ar princi – tagad karali – Čārlzu. Seriāls, kas "Netflix" raidviļņos skatāms jau kopš 2016. gada, joprojām ir palicis uzticīgs seriāla pamattēmai – varas dinamikas plūsmām Vindzoru dinastijas vadītajā britu karaļnamā.

Dramaturģiski šī seriāla sezona (vismaz pirmā tās daļa), šķiet, atguvusies no neliela saguruma, ko "Kronis" piedzīvoja iepriekš – te filigrāni pētītas cilvēku attiecības ar slavu, ambīcijas, dzeltenās preses drudžainais neprāts. Poļu un austrāliešu izcelsmes aktrise Elizabete Debicki princeses Diānas lomā ir pārliecinoša. Apsveicami, ka "Kronis" ir viens no plašāk izskanējušajiem kinodarbiem, kas piederību karaļnamam portretē nevis kā utopisku pasaku, bet gan kā dzīvi neskaitāmu ierobežojumu gūstā.

Sestās sezonas pirmās četras sērijas skatāmas Netflix.com no 16. novembra, atlikušās sešas būs pieejamas, sākot ar 14. decembri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti