Kultūras ziņas

Liepājas teātrī mītiska spēle "Grieķi" Elmāra Seņkova režijā

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Turpina darbu pie daudzsēriju spēlfilmas "Padomju džinsi"

«Vairāki stāsti savienoti, bet visi īsti.» Kā top daudzsēriju spēlfilma «Padomju džinsi»

Top jauna daudzsēriju spēlfilma "Padomju džinsi", kas vēstīs par pagājušā gadsimta 70. gadu beigu notikumiem Latvijā. Filmai iecerētas astoņas sērijas, un to veido režisori Staņislavs Tokalovs un Juris Kursietis. Tas būs stāsts par brīvības cenu un vērtību, kas ļoti aktuāls tieši šī brīža pasaules notikumu kontekstā.

Spēlfilmas "Padomju džinsi" stāsts ir par Latviju 1979. gadā. Tā galvenais varonis ir jauns puisis Renārs, kurš tirgo plates un džinsus. Nokaitinot tā laika čekas pieskatītāju, puisis uz pusgadu nonāk psihiatriskajā slimnīcā, kur atver tā laika Padomju Savienībā lielāko džinsu šūšanas darbnīcu. Filmas scenārijs balstīts uz patiesiem notikumiem.

"Tur ir vairāki stāsti savienoti, bet visi īsti," uzsver režisors Staņislavs Tokalovs. "Liekas, ka tagad ir vieta un laiks ar notikumiem, kas ir apkārt, un arī mēs skatāmies uz politiskajiem ieslodzītajiem Krievijā. Likās, ka tāds stāsts par iespēju cīnīties par savu brīvību ir vērtīgs.

Un var vismaz kaut kādu cerību dot, ka kaut kur mēs pavirzīsimies no tās vietas, kur esam."

"Padomju džinsu" stāsts iecerēts astoņās sērijās, ko veido režisori Staņislavs Tokalovs un Juris Kursietis. Līdzās tādiem latviešu aktieriem kā Andris Keišs, Gundars Āboliņš, Jānis Jarāns un Gints Grāvelis galveno varoni filmā atveido Kārlis Arnolds Avots.

"Septiņdesmitie gadi, tie jau ir tie aizmetņi Padomju Savienības sabrukšanai," teic aktieris. "Attīstās privātais sektors, ko pārstāv arī Renārs Rubenis, mans varonis. Dabū mazliet pa asti par to, ka neredz sevi Padomju Latvijā, un ieliek viņu psihenē. Man daudz palīdzēja Harija Liepiņa dēla Āra Liepiņa grāmata "Atpakaļ uz gaismu". Ja nemaldos, viņš 11 gadus tur pavadīja. Tā ir nežēlīga izrēķināšanās. Un šodien jau redzam, ka nekur jau tās paralēles nav pazudušas. Šodienas Krievija ir daudz represīvāka."

Tā kā filmas darbība risinās 1979. gadā, apģērbt visus aktierus nav vienkārši. Pateicoties cilvēkiem, kuriem saglabājušās drēbes no tiem laikiem, lielākā daļa kostīmu ir oriģināli šūti tai laikā un nomāti filmēšanas vajadzībām. 

"Vācot materiālus filmai un visā izpētes procesā es sapratu, ka bija jābūt ļoti radošai pieejai," atzīst kostīmu māksliniece Liene Bite. "Retajiem bija paveicies, ka varēja dabūt ko no ārzemēm. Bet galvenokārt darbīgām rokām, pāršujot aizkarus un matračus, tapa arī kostīmi."

"Ja mēs nefilmējam par 2023. gadu, tad vienmēr būs kāds elements, par ko jāsatraucas," teic operators Valdis Celmiņš. "Bet tas jau ir tas foršais izaicinājums kino – kKa tu domā, kā nošmaukties, kā kaut ko parādīt, lai tas izskatītos krāšņāk, nekā ir, un kā izmantot to, kas mums ir."

Daudzsēriju spēlfilmas "Padomju džinsi" pirmās sērijas pie skatītājiem nonāks jau šī gada nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti