Pārmijas

Miks Magone: "Hanzas perons" ir placdarms dažādiem mēģinājumiem un arī izdošanās reizēm

Pārmijas

Riharda Dubras mūzikas skaistums, lietuskoki un saprotoši diriģenti

Filma "Kāpa". Ko varēja parādīt Linčs un ko izvēlējās rādīt Vilnēvs

Filma «Kāpa». Ko varēja parādīt Linčs un ko izvēlējās rādīt Vilnēvs

"Grūti pat nosaukt kaut ko līdzīgu, kas būtu iznācis pēdējo desmit gadu laikā," Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pārmijas" par Denī Vilnēva režisēto "Kāpu" spriež "Kino kulta" līdzdibinātājs Sergejs Timoņins. Divus gadus pēc pirmās "Kāpas" iznākšanas klajā laista tās otrā daļa, kuras pirmizrāde Latvijā bija skatāma 28. februārī. Vilnēvs gan nav pirmais, kas ekranizējis "Kāpu" – pirms četrdesmit gadiem to režisēja Deivids Linčs. Kā šīs filmas viena no otras atšķiras?

"Kāpa" ir Frenka Herberta zinātniskās fantastikas romāns, kura darbība risinās tālā nākotnē un tālā galaktikā. Grāmatas pirmā daļa ekranizēta divas reizes – 1984. gadā Deivida Linča un 2022. gadā Denī Vilnēva režijā. Vilnēva režijā tapusi arī otrās daļas ekranizācija, kuras pirmizrāde Latvijā bija skatāma 28. februārī. Latviešu valodā grāmatu tulkojis Vilis Kasims.

Salīdzinot filmas pirmo un otro ekranizāciju, Sergejs Timoņins, "Kino kulta" līdzdibinātājs, raidījumā "Pārmijas" norāda, ka jāņem vērā acīmredzamais – kompjūteru iespējas specefektu izveidē mūsdienās nav pat salīdzināmas ar astoņdesmitajos iespējamo. Linča veidotajā filmā māksliniekiem bija ļoti radoši jāpieiet dažādiem grāmatas epizožu attēlojuma risinājumiem. Pretēji tam Denī Vilnēva filmai, kā jebkurai lielbudžeta mūsdienu filmai, ierobežojumu neesot.

"Tu vari parādīt uz ekrāna pilnīgi visu, un jautājums ir nevis par to, ko tu parādi, bet par to, ko tu atstāj skatītāja ziņā," norāda Timoņins. 

Atšķirība manāma arī režisoru pieejā – Linčs centies savu grāmatas attēlojumu radīt vērienīgu, parādot skatītājam kaut ko vēl neredzētu. Tas jo īpaši manāms Linča izvēlē attēlot grāmatā aprakstīto ceļošanu laikā, kurpretī Vilnēvs nolēmis atstāt to skatītāja ziņā. Timoņins uzskata, ka Vilnēva filmas esot daudz piezemētākas, savā ziņā – reālistiskākas, bez mērķa parādīt pēc iespējas iespaidīgākus specefektus. 

Kadrs no Deivida Linča "Kāpas" ekranizācijas
Kadrs no Deivida Linča "Kāpas" ekranizācijas

Vilnēva režisētās filmas izceļas ar mūsdienu tradicionālajā kino reti sastopamo individualitāti, kurā iztrūkst centienu izdabāt pēc iespējas plašākam skatītāju lokam, ar ko ir pazīstams mūsdienu Holivudas masu kino. Režisora un viņa komandas piegājiens un skrupulozitāte filmas veidošanā ļauj to pieskaitīt pie tādām leģendārām fantastikas filmu sērijām kā "Gredzenu pavēlnieks" un "Matrix", uzskata Timoņins. 

Lai arī "Kāpa" ir samežģīts stāsts ar daudzām sižeta līnijām un varoņu peripetijām, un Vilnēvs savā režijā nav centies neko vienkāršot vai padarīt sagremojamāku, Timoņis mierina, ka nevajadzētu tam ļaut sevi atturēt no filmas skatīšanās – uz pietiekoši liela ekrāna filma ir ļoti iespaidīgs audiovizuāls piedzīvojums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti