Ko iesākt pēc svētkiem? Latvijas Radio 3 «Klasika» direktores Gundas Vaivodes ieteikumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas sabiedrisko mediju balvas „Kilograms kultūras” žūrija arī svētkos čakli strādājusi, mēģinot aptvert simtgades kultūras notikumu gūzmu, lai dažus no tiem piedāvātu skatītāju un klausītāju balsošanai.  Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode pēcsvētku nedēļā aicina turpināt svētku sajūtu, apmeklējot kultūras un mākslas notikumus.  

Dizaina stāsti par Latviju

80. gados īrēju istabu pie kādas vecas kundzes, kura ārpus mājas vairs nekur negāja. Vienudien viņa mani sūtīja uz Armijas ekonomisko veikalu pēc apelsīniem. Man acis lielas – kas tā par nezināmu bodi, kur var dabūt eksotiskos brīnumaugļus! Izrādījās, ka kundze dzīvo saulainās atmiņās par 30. gadu modernāko veikalu Baltijā, ko tolaik zinājām kā Universālveikalu, bet šodien - galeriju „Centrs”. Šis būs viens no dizaina stāstiem izstādē „Tieši laikā”, ko 21. novembrī atklās Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Tajā atradīsiet arī Cīruļa un Madernieka tekstilijas un mēbeles, “Baltara” traukus, pasaulslaveno “Minox”, radio “VEF. Spīdola”, Zaigas un Māra Gaiļu “Mēbeles jauniem cilvēkiem” un daudz ko citu.

Trīs valstu orķestri uz vienas skatuves

24. novembrī uz Lielās Ģildes ne pārāk lielās skatuves mēģinās savietoties trīs Baltijas valstu galvenie orķestri. Spēlēs gan atsevišķi (lietuvieši - Čurļoņa „Jūru”, latvieši – Pētersona jaundarbu „Mūzika” lielam simfoniskam orķestrim, igauņi – Tīra „Sow the Wind”) , gan visi vienlaikus, pie tam ar trim diriģentiem: Gintaru Rinkēviču, Andri Pogu un Mihailu Gertsu, atskaņojot amerikāņa Dohertija “Laika mašīnu”, kas uzvedoties kā jau laika mašīnai pieklājas – atskatās uz pagātni un veras nākotnē.

Skatāmies un klausāmies studentus

Mākslas un Mūzikas akadēmiju studenti man vienmēr šķituši atšķirīgi. To sajūtu atspoguļo divi notikumi, kas risināsies 22.novembrī. Latvijas Mākslas akadēmijā tā būs vienas dienas gleznu izstāde "FRIENDS AND BENEFITS", kurā divi jaunie mākslinieki - Paulīne Kalniņa un Krišjānis Elviks rādīs divas gleznu sērijas, kas pēta cilvēka miesiskās un garīgās vajadzības. Kamēr mākslinieki meditē par tēmu „bailes no iemīlēšanās, pretruna starp haosa radīšanu un tiekšanos pēc miera”, tikmēr topošie mūziķi savā Alma Mater tajā pašā vakarā  aicina uz „brīnišķīgu latviešu kormūzikas koncertu “Labvakar, Latvija!””, kur lielākoties skanēs jau labi zināmu kormūzikas autoru dziesmas redzamāko kordiriģentu interpretācijās. Bet būs arī kāds jauns vārds: Sidnejas latvietes Ellas Mačēnas kormūzika.  

Sarunas, lasīšana, albūmu skatīšanās

13 romānu sērija „Mēs. Latvija, XX gadsimts” ir īpaša. Par to ir daudz runāts, bet nekad nebūs par daudz, jo apjoms ir gigantisks. Un vienmēr cilvēkus, līdzās pašiem romāniem, interesēs to tapšanas vēsture, apstākļi, nianses. Trešdien, 21. novembrī 19.00 Andreja Upīša muzejs aicinājis šīs sērijas idejas autori Gundegu Repši un vēl divus rakstniekus – Ingu Ābeli un Māri Bērziņu - uz sarunu, ko vadīs Arnis Koroševskis. No savas puses aicinu izrakt vecāku un vecvecāku albūmus, kuri glabā daudz liecību, pavaicāt viņiem un aprakstīt, kas tajās bildēs un kādās situācijās redzami. Ticiet, ir ļoti daudz atklājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti