Kultūras ziņas

Lietuvas Opera un balets viesojas Latvijā

Kultūras ziņas

Grupai "Pērkons" jubileja un jaunais albums

Piesaki savu kultūrvietu "Kilogramam kultūras"!

Iepazīsti Latvijas kultūrvietas: Eduarda Pāvula memoriālā izstāde un kultūrizglītības centrs Vietvalžos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Babītes novadā, vienā namā  – Vietvalžos – apvienots gan kultūrizglītības centrs, gan slavenā latviešu aktiera Eduarda Pāvula memoriālā izstāde. Šajā namā ļaudis satiekas uz sarunām par kultūru, skatās kino, aizvada laiku hobijos, arī salaulājas un vienkārši bauda mieru meža ielokā. 

Šis vairāk nekā 200 gadus senais nams piedzīvojis daudz – te bijusi gan skola, gan pagastmāja, gan kolhoza administrācijas ēka, gan arī krogs. Reiz jaunības karstumā šeit ballējies pats Eduards Pāvuls, un draugi viņu iespundējuši pagrabā, lai izvairītos no iespējamā kautiņa. Bet jau vēlāk viņš šeit piedalījies filmas “Ilgais ceļš kāpās” epizožu uzņemšanā. 

Kultūrizglītības centra “Vietvalži” izstāžu zāles vadītāja Dace Ulpe stāsta: “Veidojam pasākumu ciklus “Sarunas pie Eida”, jo tad, kad atklājām izstādi, mēs to nosaucām “Eduards Pāvuls. Salas pagasts. Savējais.” Jo šeit viņš ir ļoti savējais – cilvēki viņu joprojām atceras. Atceras, kā ar viņu kopā makšķerējuši, kā kopā citas lietas darījuši, laivā cēlušies pāri... tad nu šī te sarunas ir tādas, lai atcerētos gan to, kas kādreiz bijis, gan saistītu ar šodienas aktualitātēm.”

Pāvulam veltītajā ekspozīcijā apmeklētājus pārsteidz vairāki maz zināmi fakti un liecības par aktiera sabiedrisko dzīvi.

Neskatoties uz ugunīgo raksturu, viņš mīlējis kārtību un viens no pirmajiem saņēmis Jūrmalas pašvaldības policijas goda zīmi. 

“Tieši municipālās policijas izveidošanu Jūrmalā viņš uzskatīja par soli kārtības ieviešanā un ļoti aktīvi piedalījās kā sabiedrības pārstāvis pašvaldības policijas izveidošanā,” skaidro Ulpe.

Kad šeit notiek laulību ceremonijas, Dace Ulpe jaunos iedvesmo ar ciešās Pāvulu ģimenes stāstu.

“Viņi kopā nodzīvoja vairāk nekā 50 gadus, viņi ir tie, par kuriem var teikt – līdz nāve viņus šķirs. Dzīves laikā bija tā – pat tad, kad bija filmēšanas un Eduardam bija jābrauc kaut kur prom uz tālām padomju republikām, viņš Liliju ņēma līdzi un iespēju robežās arī bērnus, lai viņi varētu būt kopā. Vai, ja bija filmēšanas tepat Latvijā, viņš pieprasīja iespēju vakarā braukt mājās,”  stāsta Ulpe. 

Piesaki savu kultūrvietu!

Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un portāls LSM.lv aicina pieteikt kultūrvietas sabiedrisko mediju balvai "Kilograms kultūras", aizpildot pieteikuma ankektu un pievienojot foto vai video no savas iecienītākās kultūrvietas. Piesaki savu kultūrvietu šeit.

Taču ēka nav veltīta Pāvulam vien. Tā arī stāsta par Salas pagasta vēsturi, kam sākumi meklējami 5000 gadu tālā pagātnē. Sekojot līdzi muzeju darbības tendencēm, arī šeit ir savs interaktīvais elements –  no skata vienkāršs senatnīgs spogulis, taču, izrādās, tas runā – stāsta par salas pagasta ievērojamākajiem cilvēkiem, notikumiem.

Pārējie ekspozīcijā redzamie priekšmeti reiz piederējuši Salas pagasta iedzīvotājiem. Sākot no mēbelēm, beidzot ar sīkiem sadzīves priekšmetiem. Šeit ir pat neiztukšoti kafijas un ingvera pulvera iepakojumi, ondulāciju veidošanas rīks, trauki un visdažādākās pudelītes. Tāpat bagātīgi pielocīts drēbju skapis. 

Bet zālē top jaunas atmiņas. Vismaz divas reizes mēnesī Vietvalžos norit kāds kultūras pasākums. 

“Sākot ar muzeju nakti, tradīciju dienu un mūsu grandiozāko pasākumu – Salas pagasta sīpolu svētki, kas apvienoja gan gadatirgus, gan teātra izrādes,” ar plašo pasākumu programmu iepazīstina kultūrizglītības centra “Vietvalži” pasākumu organizatore Sabīne Upeniece. “Cenšamies aktīvi darboties, lai šeit būt ko darīt gan lieliem, gan maziem. Mēģinu dabūt to publiku, kas grib iegūt kaut ko jaunu, mācīties.”

Nams Salas pagastā jaunus cilvēkus vilinājis vienmēr. Sākot ar Eduarda Pāvula piedzīvojumiem un dumpinieku grupas “Pērkons” slepenajiem mēģinājumiem un beidzot ar salinieku saietiem mūsdienās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti