Bildes mūzikā, koncerts Ventspilī un maģiskais reālisms – Oresta Silabrieža ieteikumi kultūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai pagūtu šonedēļ izbaudīt un nepalaist garām labus kultūras notikumus, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītājs, muzikologs un sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis Orests Silabriedis iesaka savu izlasi.

1. KRISTĪNES KUTEPOVAS BILDES MŪZIKĀ

26. februārī pulksten 18.00 Rīgas Mākslas telpā – pianistes Agneses Egliņas un domubiedru koncerts.

Rīgas Mākslas telpā patlaban dzīvo gleznotājas Kristīnes Kutepovas dažādi redzējumi no Carnikavas līdz Indijai – koši, ornamentāli, fotoreālistiski. Trešdien tiem pievienosies mūzika, turpinot Agneses Egliņas kūrēto koncertciklu “1xMMM”, kur vizuālā māksla gūst atbalsi skaņumākslā. Šoreiz būs mūzika arfai (Dārta Tisenkopfa), klarnetei (Guntis Kuzma), ģitārai (Artūrs Kutepovs) un klavierēm (pati Agnese). Četras izvēlētas bildes, četras pieturas, četri stāsti un četras mūzikas. 

2. ILAJS KESLERS VENTSPILĪ

29. februārī plkst. 19.00 koncertzālē “Ventspils” uzstāsies Ņujorkas perkusionists, komponists un vizionārs Ilajs Keslers.

Par Ilaja Keslera jaunāko skaņdarbu triādi teikts – miera brīdis distopiskā ainavā. Tā labi formulēts stāvokļa un procesa savienojums, kas raksturīgs Keslera darbībai. Viņš pats sauc sevi par izteikti ķermenisku būtni, kam dominējošais ir taktilais aspekts. Viņš sit neticami ātri, smalki, aktīvi, hiperjūtīgi. Viņa doto noskaņu jeb pamatstāvokli inkrustē “sīkas nervu adatiņas”, kā teiktu Ieva Rupenheite Sārnates jūrmalā.

Būdams līdz kaulam ņujorkietis, Ilajs aizgūtnēm dzer šo vietu, bet liekas arī, ka viņš labi jūt, kurp virzās pasaule.

No šīs jušanas dzimst it kā atsvešinātā un vienlaikus neuzmācīgi siltā mūzika, kas februāra liekajā dienā skanēs Ventspilī. 

3. JURIS SOIKANS RĒZEKNĒ

No 24. februāra līdz 19. aprīlim Latgales vēstniecībā "Gors" – Jura Soikana darbu izstāde “Maģiskais reālisms”.

12. aprīlī atcerēsimies Juri Soikanu (1920–1995) 100. dzimšanas dienā. Viņš piedzima Ludzā, mācījās Rēzeknē un Rīgā, dzīvoja Vācijā, atgriezās Latgalē. Viņš zīmēja, gleznoja, rakstīja, muzicēja. Izveidoja pats savu skološanas metodi. Viņa vārdu nes Ludzas mākslas skola. Latvijas sauli Soikans zīmē okera krāsā un pirms 50 gadiem saka:

“Šodien uzskatītu par patiesi nodzīvotu dzīvi, ja manu darbu kādreiz saprastu latvieši Latvijā.”

Nu ir jāskatās Soikana bildes un jālasa viņa teksti. 

4. LATGALIEŠU VALODAI DRAUDZĪGA VIETA

Sākusies akcija “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta”. 

Kādas tik godu dienas nav izdomātas – ir AIDS diena, iecietības diena, cunami apzināšanās diena u. tml. Dzimtās valodas dienu, izrādās, svinējām 21. februārī. Vai arī nesvinējām. Bet portāls lakuga.lv darīja gudri – nāca klajā ar akciju “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta”. Ja tavā namā runā latgaliski, tu saņem uzlīmi, ko zīmējusi Inese Krivmane. Līdz šim atsaukusies Latgales vēstniecība "Gors", “Ausmeņa kebabs”, Latvijas Radio Latgales studija un citas mums mīļas vietas. Ārpus Latvijas – Ādama Mickēviča universitāte Poznaņā un Latvijas goda konsulāts Hjūstonā. Nekādu pienākumu, nekādu saistību, teikts preses paziņojumā. Meili gaideiti!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti