Muzikālās noskaņas vasaras pilnbriedā. Kur un ko klausīties šonedēļ?

Vasaras pilnbriedā sagaidām gan jau ierastus kultūras notikumus un ikgadējus festivālus, gan mūzikas jaunumus. Tos akcentē LTV raidījuma "Kultūrdeva" producents Kaspars Zaviļeiskis.

Festivāls "Summer Sound" (2022. gads)
Festivāls "Summer Sound" (2022. gads)

Festivāls "Summer Sound"

Vasarai un tās aktīvajai koncertdzīvei atvēlēts vēl mēnesis, tādēļ skaņu vilnis tiek kalts, kamēr karsts. 4. un 5. augustā tas velsies Liepājas krastos, kur jau vienpadsmito reizi norisināsies mūzikas festivāls "Summer Sound". Tā programmā atrodami daudzu Latvijas mākslinieku vārdi, ieskaitot hiphoperus Gustavo un Ozolu, kā arī grupas "Dzelzs vilks", "Pienvedēja piedzīvojumi", "Skyforger", "Labvēlīgais tips" un "Sudden Lights". Neizpaliek arī ārvalstu viesi. Šoreiz uz Latviju būs atbraucis populārais Vācijas deju mūzikas producents un dīdžejs Felix Jaehn, kā arī Ukrainas etno hiphopa grupa "Kalush Orchestra", kas starptautiski vislabāk zināma kā Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētāja pērn, producentu un dīdžeju trio no Itālijas "Meduza", igauņu zvaigznes Noëp un grupa "Ewert and The Two Dragons" un vēl citi. Ņemot vērā, ka "Summer Sound" ir arī pludmales festivāls, atliek cerēt, ka nopeldēties tā apmeklētājiem ļaus kā laika, tā citi apstākļi.

Festivāls "Laba daba"

4. un 5. augustā sev ierasti alternatīvo atmosfēru "Ratniekos" pie Līgatnes uzburs mūzikas un mākslas festivāls "Laba daba". Trīspadsmitajā tā izlaidumā uzstāsies jaunā elektroniskās mūzikas cerība Vultura, grupas "Rīgas modes", "Juuk", "Tumors", "Dzelzs vilks", "Oranžās brīvdienas", "Jumprava", "ŠŅK", "Pienvedēja piedzīvojumi", "Indygo", "Podruga", kā arī ritmiskās mūzikas projekts "Shaman Shaman" no Izraēlas, fankpanka apvienība "Brass Riot" no Vācijas, avangardisti "Sturle Dagsland" no Norvēģijas un daudzi citi skatuves mākslinieki. Paralēli mūzikas programmai festivālā notiks arī "stand-up" priekšnesumi, teātra izrādes, kino demonstrēšana, sportiskas un vēl citas aktivitātes.

Etnogrupas "Laimas muzykanti" albums "Turu buru!"

Mūzikas straumēšanas vietnēs nonācis leģendārās pašmāju etnomūzikas grupas "Laimas muzykanti" jaunais albums "Turu buru!". Lai arī no Daugavpils nākusī apvienība dibināta jau pirms teju 30 gadiem, šis ir tikai ceturtais tās studijas albums. Iemesls ir "Laimas muzykantu" ausīmdzirdamais perfekcionisms, jo "Turu buru!" iekļautie dažādu latviešu tautasdziesmu aranžējumi nostrādāti ļoti rūpīgi, tajā pašā laikā nepazaudējot grupai raksturīgo enerģētiku un skanisko pacēlumu. Interesanta ir gan stilistiskā izvēle, kas variē no rokmūzikas līdz pat latīņamerikāniskām noskaņām, gan mūzikas instrumentu klāsts, kurā atrodams arī, piemēram, grieķu tautas stīgu instruments buzuki. Neizbēgami "Turu buru!" sadzirdamas arī latgaliskās ietekmes. Šis ir lielisks papildinājums latviešu etnomūzikas kolekcijā!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti