Tuvojas Leģendu nakts Latvijas pilīs un muižās – ieskats programmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jau devīto gadu Latvijas pilīs un muižās oktobra pēdējā sestdienā notiek tradicionālā Leģendu nakts, kuru organizē Latvijas Piļu un muižu asociācija. Šogad tā notiks Visu svēto dienā, 31. oktobrī.  Leģendu naktī piedalīsies 12 muižas – piecas no Kurzemes, sešas no Vidzemes un viena no Zemgales, informēja organizatori.

Ievērojot valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus un rūpējoties par viesu drošību, Leģendu nakts norises galvenokārt pārceltas uz muižu parkiem un ir ar ierobežotu apmeklētāju skaitu.

Durbes pils

Leģendu naktī Durbes pils kompleksā notiks krāšņas gaismēnu spēles par godu īpašai personībai – Ernstam Vilhelmam Matiasam Dītriham Oto fon der Rekem (1819–1881). Kurzemes vēsturē viņš atstājis vismaz 835 dižciltīgu personu siluetportretus. Viņa grieztie portreti apskatāmi arī Durbes pils bibliotēkā. Leģendu naktī tie atdzīvosies īpašā izrādē pils logos.

Gaismu un ēnu, mūzikas un krāsu spēli būs iespējams vērot katram, kas Leģendu naktī atradīsies Durbes pils pagalmā. Uzveduma sākums ik pa stundai – pulksten 19.00, 20.00, 21.00.

Jaunmoku pils

Jaunmoku pilī pulksten 15.00 notiks izrāde-muzikālās mīklas “Kas dzīvo mežā?”. Tas ir koncertstāsts nepilnas stundas garumā, kurā mūziķi kopā ar publiku mēģina rast atbildes uz jautājumiem un mīklām par norisēm mežā, zvēriem, putniem un kukaiņiem. Vizuālo noformējumu veido mākslinieces Ilvitas Didrihsones gleznu spilgtie un izteiksmīgie tēli, kas īpaši raisa bērnu fantāziju.

Pulksten 16.00–17.30 notiks ģimeņu orientēšanās sacensības pils parkā, apbalvošana.

Pulksten 18.00–21.00 – vakara programma ar latvju danču mūziku, spoku stāstiem, ziņģēm, un no 21.00 – naksnīga pastaiga izgaismotā parkā.

Padures muiža

Padures muižā Leģendu naktī pulksten 19.00 būs skatāma vācu mēmā šausmu filma “Doktora Kaligari kabinets” uz pils parka fasādes, tapieris būs Kaspars Tobis no grupas “Dzelzs vilks” ar īpaši šai filmai sacerētu pavadījumu.

No pulksten 21.00 gaidāmi arī šausmu stāsti muižas pagrabos. Apmeklētāji varēs paklausīties slaveno stāstnieci Liesmu Lagzdiņu un paši stāstīt savus spoku stāstus.

Muižas parkā gaidīs dažādi baisi pārsteigumi. Uz ugunskura virsies spoku zupa. Nosalušie varēs sasildīties ar tēju, kafiju un Smilškalnu vīna karstvīnu, un arī uzkost.

Strazdes muiža

Strazdes muižā būs skatāmas gaismas un skaņas instalācijas “Strazdes mūru Baltās dāmas stāsts”.

Seansu sākuma laiki Strazdes muižas pagalmā – pulksten 19.00, 20.00, 21.00.

Vadakstes muiža

Vadakstes muižā Leģendu nakts aizritēs ar saukli “Maģiskā nakts Vadakstes muižā”. No pulksten 18.00 būs skatāmas izstādes Vadakstes muižas pils 1. stāvā un iespēja pastaigāties pa izgaismoto parku mūzikas pavadījumā.

Jaunpils pils

Jaunpils pilī no pulksten 17.00 mirdzēs lāpas un sveces, skanēs leģendu skaņas, kursies ugunskurs. Kalējs kals kaļamo pašā pagalma viducī. Medību zālē leģendu smaržu darbnīca. Zaļajā zālē bērniem gaidāmas radošas nodarbes.

No pulksten 18.00 pils kroga zālē notiks “Leģendāras vakariņas” saksofona mūzikas pavadījumā ar Artūru Tiguli – pasākums ar vakariņām pie tematiski klātiem galdiņiem.

Jērcēnmuiža

Jērcēnmuižas Mednieku namā no pulksten 18.00 gaidāma izstādes ”Edgara Vaivada fotogrāfijas” atklāšana.

Savukārt Jērcēnmuižas Freileņu mājā pulksten 19.00 sāksies Aleksandra Čaka dzejas izrāde “Iedomu spoguļi” Mārtiņa Vilsona sniegumā.

Kokmuižas pils

Kokmuižas pils Leģendu naktī atvērs un savienos pagātnes un tagadnes durvis, kas vilinās iepazīt senās mūzikas un viesību svinēšanas tradīcijas 18.,19. gadsimta atmosfērā, kā arī mudinās iepazīt leģendāru cilvēku stāstus, kas devuši vērtīgu ieguldījumu mūzikā pavisam tuvā mūsdienu laikā.

Ceļojums laikā un telpā ekskursiju formātā Kokmuižas pilī sāksies pulksten 19.00 un 20.00.

Programmā arī glāžu mūzikas un muižas dejas performances, Roberta Pāžes retro radio kolekcijas apskate un seno mūzikas instrumentu izstāde, virtuālā kora diriģēšana un stāstījums par izcilo kordiriģentu Robertu Zuiku un viņa darbību Kokmuižā, brūvējumu degustācijas “Kandžas laboratorijā”.

Pulksten 19.00 un 20.00 – muižas tēlu spokošanās Kokmuižas pils logos

Liepas muiža

No pulksten 19.00 Liepas muižas kompleksā parks atdzīvosies ekskursijā lāpu gaismā pa muižas parka teritoriju. Kopā ar muižas leģendu tēliem apmeklētāji varēs pavadīt laiku omulīgi baismīgā gaisotnē, iepazīstot Liepas muižas vēsturi un vakara ekskursijas noslēgumā baudīt pie uguns pavarda pasākuma spocīgo burvību, mielojoties ar Liepas muižas īpašo ēdienu un dzērienu.

Sēļu muiža

Sēļu muižā Leģendu naktij izvēlēta tēma “Likteņi. Cilvēki. Sarunas. Atziņas.”. No pulksten 20.00 gaidāms Valmieras muzeja vēstures nodaļas vadītājas Ingrīdas Zīriņas stāstījums par Sēļu muižu, cilvēkiem un to likteņiem tajā, Tautas muzikantu biedrības vadītājas Ivetas Dukaļskas stāstījums par folklorista Artūra Lapsiņa vākumu Sēļu muižai un fotostudijas '”Valmieras atspulgs” fotoizstāde “Viena diena Sēļu muižā” atvēršana.

Stāmerienas pils

Stāmerienas pils glabā īpašus brīžus, notikumus, sajūtas, stāstus par Stāmerienas baroneses Aleksandras un Sicīlijas prinča Džuzepes būšanu divatā.

Leģendu naktī no pulksten 19.00 un 21.30 gaidāms piedzīvojums “Divatā. Aleksandra un Džuzepe”, kas ievedīs Stāmerienas baroneses Aleksandras un Sicīliešu prinča Džuzepes romantiskākajos brīžos. Piedzīvojuma laikā apmeklētāji baudīs stīgu koncertu, ļausies ēnu portretiem, izveidos savas gaismas simbolus, un, malkojot siltu ziemas dzērienu, klausīsies stāstos un aplūkos izstādes.

Savukārt uz Stāmerienas pils ziemeļu fasādes būs skatāma multimediālā ekspozīcija “Volfu dzimtas dzīves romantika”.

Ungurmuiža

Ungurmuižā pulksten 20.00 sāksies koncerts “Traversflautas Eiropā un Latvijā”, kurā piedalīsies traversflautistes Kristīne Stumbure un Maija Kļaviņa, klavesīniste Gertruda Jerjomenko.

Savukārt pulksten 21.00 gaidāma ekskursija gida pavadībā.

Plašāka informācija par programmām meklējama Latvijas Piļu un muižu asociācijas tīmekļa vietnē un "Facebook".

Dalībnieki parūpēsies par valstī noteikto epidemioloģiskās drošības pasākumu Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai ievērošanu. Apmeklētājus aicina ievērot visus valstī noteiktos Covid-19 apkarošanas ierobežojumus, nedrūzmēties un lietot aizsargmasku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti