Radoši ļaudis Kuldīgas dzīru laikā atver savus pagalmus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kuldīgā piektdien sākās un šodien turpinās pilsētas košākais gada notikums „Dzīres Kuldīgā”, kas tiek svinētas jau 24. reizi. Vieni no senākajiem pilsētas svētkiem Latvijā šogad izskanēs un atklāsies neierastāk kā citus gadus. Ir mainītas pasākumu norises vietas, un pilsētas apmeklētājiem būs iespēja tuvāk iepazīties ar vairākām radošajām Kuldīgas ģimenēm un viņu apsaimniekoto īpašumu pagalmiem.

 

„Pašas celtnes pakava formāts, kas ieskauj pagalmu gandrīz no visām pusēm, pats uzprasās uz kādu pasākumu tieši pagalmā.” - Nama pagalms Liepājas ielā 8 ir unikāls arhitektonisks veidojums ar savu formu, atmosfēru un sajūtām, par ko daudzi nemaz nenojauš, saka viena no radošajām kuldīdzniecēm Inga Ziņģe-Pupiņa. Viņa ir arī viena no ''Metro CoworkingKuldīga'' dibinātājām. ''Metro CoworkingKuldīga'' ir radoša telpa un vieta Kuldīgas vecpilsētā, kur pieejamas kopstrādes telpas un regulāri notiek izzinošas lekcijas. Pati ēka ar izīrējamiem apartamentiem pilsētas viesiem kļuvusi arī par vietu, kur tiek eksponēti mākslinieku darbi, kurus var iegādāties. Nama pagalms ir tā vērts, lai to atvērtu plašākai sabiedrībai īpaši svētku laikā, saka Inga Ziņģe-Pupiņa:

„Gan ''Metro CoworkingKuldīgas komandas, gan nama iedzīvotājiem tā ir pirmā pieredze, kad mēs piedalāmies pilsētas svētkos.

Mēs atveram savas durvis un pagalmu, lai nosvinētu svētkus skaisti, draudzīgi un vienoti.”

Pagalmā ir izveidotas vairākas metro stacijas. Nodarbības arī šajā sestdienā gaidāmas zaļajā darbnīcā, jo Liepājas ielas 8. nama pagalmā tiek veidots īpašs dārzs, kā arī dizaina un mūzikas stacija. Tā būs iespēja tikties ar ģimenēm un cilvēkiem, kuri dzīvo šajā ēkā un to apsaimnieko. Pati ēka celta 1913. gadā, tā piederējusi uzņēmējam Robertam Hercbergam. Pašam bijis modes preču veikals, kas atradies pirmajā stāvā, bet otru ēkas daļu viņš pārdevis aptiekāram Eduardam Birgeram. Tagadējie mājas saimnieki veikušo nopietnu pētniecisko darbu, un pilsētas svētkos kāpņu telpā līdz pat trešajam stāvam aizvīsies vēsturiskās ekspozīcijas lenta, kas būs veltīta bijušajiem mājas saimniekiem un ēkas vēsturei.

„Pašas ģimenes dzīvoja augšstāvā, un vairākus gadu desmitus visu laiku pirmajos stāvos notika aktīva uzņēmējdarbība, bet augšstāvos bija īres dzīvoklis. Otrajā stāvā 20. gados darbojās Latvijas komercbanka, kas ir vērienīgs pavērsiens nama vēsturē,” stāsta Inga Ziņģe-Pupiņa.

Ģimenei ir ebreju tautības izcelsme, tāpēc pagalmā uzstāsies Ebreju mūzikas ansamblis „Šamašin”.

Ebreju kopienai pirms Otrā pasaules kara Kuldīgas kultūras telpā un pašā pilsētvidē bija būtiska loma, tāpēc arī otram pagalmam, kas pilsētas svētkos ver savas durvis Kaļķu ielā 3, ir savs stāsts. Baltās mājas dārzu atvērs radošā un mākslinieciskā Līcīšu ģimene. Par Kaļķu ielu 3 ir izveidota arī vēsturiska ekspozīcija, atklāj Anna Klīvere:

„Šī ir ļoti interesanta māja, kas pieder ebreju ģimenei, kurai daudz kas pieder Kuldīgā. Viņi paši dzīvo Vācijā. Ģimene te dzīvoja pirms Otrā pasaules kara, kam sekoja visi skarbie vēstures notikumi. 90. gadu sākumā viņi māju atguva.”

Viens no Baltās mājas dārza festivāla rīkotājiem dizainers Dāvis Līcītis atklāj, kā īpašais Kaļķu ielas 3 nams viņus atradis:

„Sākotnēji, atgriežoties uz dzīvi Kuldīgā, meklēju sev darbnīcu. Rīgā man bija tādu dekorāciju darbnīca, un te bija vajadzīgas telpas, tā mēs veiksmīgi uzgājām šo vietu.''

Anna papildina: „Mēs uzreiz abi sajutām šeit kultūras gara atmosfēru. Pārvaldniece sāka stāstīt par ebreju ģimeni, ka te uzaudzis slavenais ķīmiķis Leo Maijs, kurš bijis muzikāli apdāvināts. Mēs satikām viņa sievu pianisti Hannu. Pats Leo jau ir miris. Viņa uzbūra ainu par lielo ebreju ģimeni, par Leo, kurš mazs būdams, runājis trīs valodās, kāpis uz bēniņiem un pētījis zvaigznes.”

Tas ļoti uzrunājis Līcīšu ģimeni, un tagad šīs kultūras gars tiek turpināts. Baltās mājas dārzs Kaļķu ielā 3 Kuldīgā sestdien uzrunās apmeklētājus ar vairākām norisēm, kurās iesaistīsies Līcīšu ģimene un citi radoši ļaudis, piemēram, Dāvja māsa Maija, pazīstama ar skatuves vārdu Mionia, uzspēlēs.

''... Centrā būs tur mums maza skatuvīte. Dāvja tētis Valdis Līcītis, kurš padomju laikos bijis viens no pirmajiem dīdžejiem, uzspēlēs uz savām platēm jautru džeza diskotēku,” stāsta Anna un Dāvis.

Vinila plašu vakaru „Vasaras džezs” kūrēs mākslinieks Valdis Līcītis, kurš šogad svinēja savu 80. dzimšanas dienu. Pagalmā būs arī diapozitīvu vakars, kur varēs aplūkot bildes no dažādiem pasaules ceļojumiem.

Līdzās tam „Dzīres Kuldīgā” norisināsies daudzviet pilsētā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti