Kultūras ziņas

Motociklu vasara. Filmas arheoloģija

Kultūras ziņas

Romualda Geikina gleznas un akvareļi

Jelgavas leģendas smilšu skulptūrās

Jelgavas smilšu skulptūru festivāls šogad veltīts pilsētas 755. jubilejai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Turpinot 14 gadus ilgo tradīciju, Jelgavā, Pasta salā, tapis smilšu skulptūru parks. Šogad tas veltīts pilsētas 755. jubilejai, un ceļš līdz rezultātam nav bijis viegls. Darbu veidošanas procesā tēlniekiem nācies piedzīvot gan lietusgāzes, gan plūdus, gan zibeni, pērkonu un stipru vēju.

Šī ir jau 14. sezona, kad Jelgava vilina ar smilšu skulptūrām. Par godu pilsētas 755. jubilejai šogad tiek godinātas Jelgavas vēstures leģendas un lielākās vērtības – no hercoga Jēkaba līdz “Prāta vētrai”, goda vietā liekot Jelgavas ģerboni.

“Mūsu aicinājums bija atspoguļot Jelgavas vēsturi, leģendas, personāžus. Un līdz ar to izejam no pilnīgiem pirmslaikiem, kad šeit vēl bija ziemeļbrieži, pēc tam jau zemgaļu apmetnes, tālāk jau hercogs Jēkabs, tad ir personāžs Kazanova, Ādolfs Alunāns, teātra tēvs, arī “Mucenieks un muceniece”. Pirmoreiz Jelgavā ir bijis gaisa balons, un noslēgums jau ir mūsdienīgs – “Prāta vētras” puiši no Jelgavas, ar kuriem mēs lepojamies. Un kā demo skulptūra pati svarīgākā ir Jelgavas lielais ģerbonis,” stāsta Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūra” direktors Mintauts Buškevics.

Šogad Starptautiskā smilšu skulptūru festivāla rīkotājiem nācās pielāgoties jaunajiem apstākļiem un iztikt bez ārvalstu tēlnieku veikuma. Tāpēc smilšu mākslas darbu izveidē piedalās pieredzējušie pašmāju mākslinieki.

“Jelgavas festivāls ir cēlis tieši latviešu mākslinieku līmeni, jo Latvijas mākslinieki gan ledū, gan smiltīs kotējas kā vieni no labākajiem pasaulē. Te arī to var redzēt, ka latvieši var,” stāsta tēlnieks, mākslinieciskās koncepcijas autors Kārlis Īle.

Šogad nācies piedzīvot īstu cīņu ar dabas spēku. “Šogad vēl zemestrīces tikai pietrūkst, pārējās dabas stihijas jau ir gājušas pāri – ir bijuši milzīgi negaisi, tādi ūdeņi un plūdi. Te, kur mēs stāvam, bija vienīgā glābšanas saliņa, viss lejā bija ūdens jūra, izskalots milzu kanjons tur bija. Tad mums pāris dienas bija tāds vējš, ka neko nevari padarīt, tikko kaut ko nogriez, viss tev ir acīs, tās smiltis. Tagad milzīgais karstums, kas mūs spiež pie zemes, te augšā ir vējiņš, bet, kad tur lejā noiet tajā pannā, tad ir traki,” stāsta Īle.

“Divas dienas rakām. Vakar, šodien portretus taisām. Nevar sadalīt šo darbu, jo tās ir smiltis. Mēs sākām no augšējās formas un ejam lejā, lejā, lejā, augšu jau līmējām, jo lietus, otrreiz nevar neko vairs taisīt, tas ir gatavs. Apakšā mums vēl tikai forma ir,” stāsta smilšu skulptūru mākslinieks Donāts Mockus.

Smilšu skulptūru māksliniece Sanita Rāviņa šogad veidoja hercoga Jēkaba un Alunāna “Mucenieka un mucenieces” skulptūras. “Visgrūtākais bija laikapstākļi. Ar smiltīm strādāt pēdējos gadus ir pierasts, to es daru ļoti regulāri, bet es neesmu pieradusi to darīt tik ļoti ārā un īpaši, kad laika apstākļi ir visi – negaiss, spēcīgs lietus, stiprs vējš, sauss un ļoti karsts,” stāsta Rāviņa.

Smilšu skulptūru parks Jelgavas Pasta salā vārtus apmeklētājiem vērs sestdien, 20. jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti