Kultūras ziņas

Durvis ver izstāde – salons "Atbalstissimo"

Kultūras ziņas

Laikmetīgi par noklusēto un neērto pagātni

Brīvdabas muzejs rīko virtuālo gadatirgu

Brīvdabas muzeja virtuālais gadatirgus turpinās arī ziemas sezonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tuvojoties ziemas saulgriežiem, cilvēku prātus nodarbina doma par dāvanām tuvajiem un mīļajiem. Tā kā tradicionālie vietējo amatnieku darinājumu gadatirgi šogad izpaliks, talkā nāk mūsdienu tehnoloģijas. Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs izveidojis virtuālu gadatirgu, kurā aicināti piedalīties mūsdienu amatniecības meistari, kuri iepriekš bija sastopami klātienes tirdziņos.

Jau pavasarī, saprotot, ka noteikto pulcēšanās ierobežojumu dēļ ikgadējais tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus nenotiks, Brīvdabas muzeja vadība sāka meklēt iespēju, kā turpināt tradīciju un amatniecības saglabāšanu Latvijā. Tā sadarbībā ar “Luminor” banku tapa “E-gadatirgus”, kas nelīdzinās interneta veikalam, bet darbojas kā katalogs, kurā pircējiem dota iespēja atrast sev nepieciešamo preci un bez starpniekiem sazināties ar amatnieku.

“Jāņem vērā, ka šie visi produkti ir darināti ar rokām, līdz ar to kāds varbūt grib auskariņus ar magonītēm, nevis ar rudzupuķēm. Viņš var sazināties ar amatnieku un izvēlēties to, kas ir katalogā, vai ko piemeklēt no citiem amatnieka darinājumiem,” skaidroja Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja pārstāve Harita Maniņa.

Vietne “E-gadatirgus” darbojas kopš augusta un iemantojusi gan amatnieku, gan apmeklētāju interesi. E-gadatirgum pieteikušies vairāk nekā 200 vietējo amatnieku un mājražotāju, un kopš atklāšanas to apmeklējuši vairāk nekā 30 tūkstoši interesentu. Gandarīti par iespēju virtuāli iegādāties amatnieku un mājražotāju darinājumus ir arī tautieši ārzemēs.

Harita Maniņa norādīja: “Mums ir svarīgi, ka cilvēki nāk, apskatās, iepērkas, un šie amatnieki, kuriem nereti tas ir vienīgais iztikas veids, ka viņi nepamet šo visu novārtā esošās situācijas dēļ, bet ka viņi šo tradīciju turpina, turpina strādāt un veidot, un nemeklē nekādus citus iztikas veidus.”

Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs apmeklētājiem ir atvērts arī ziemas sezonā un piedāvā apskatīt tradicionālo budēļu, ziemas un meteņu masku izstādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti