Eirovīzija tuvojas! LTV gaidāmas īpašas «V.I.P.» un «Gudrs, vēl gudrāks» spēles, izzinoša diskusija un tiešraides no Zviedrijas

Sagaidot Latvijas pārstāvja Dona dalību Eirovīzijas dziesmu konkursā, Latvijas Televīzijā gaidāma īpaša programma – erudīcijas spēles un diskusija, kā arī krāšņas tiešraides no Malmes Zviedrijā. Dona uzstāšanās Eirovīzijā – otrajā pusfinālā 9. maijā.

Nedēļu pirms Eiropā lielākā mūzikas konkursa – 2. maijā pulksten 21.10 LTV1 un REplay.lv – aicinām pakavēties atmiņās par pagājušā gada Latvijas pārstāvju grupas "Sudden Lights" sniegumu, baudot koncertfilmu ""Sudden Lights" Mežaparka Zaļajā teātrī" (2023, režisori Uģis Olte, Kārlis Zemītis, Aleksandrs Okonovs). "Pēc spilgtā piedzīvojuma Eirovīzijas dziesmu konkursā bijām uzņēmuši ārkārtīgi spēcīgas emocijas. Pēc milzīgā sabiedrības atbalsta un neskaitāmiem labajiem vārdiem, ko saņēmām, nolēmām saviem klausītājiem sagatavot ko īpašu un līdz šim nebijušu," teic "Sudden Lights". Koncertfilmā iekļautas 14 dziesmas no trīs grupas albumiem, paralēli tām grupas dalībnieki atklājas ļoti personīgās, dokumentālās etīdēs, kurās zūd robeža starp reālo un izdomāto, tādējādi dodot iespēju ieskatīties mūziķu dvēselēs.

Koncertfilma ""Sudden Lights" Mežaparka Zaļajā teātrī"
Koncertfilma ""Sudden Lights" Mežaparka Zaļajā teātrī"

Krāšņo Eirovīzijas nedēļu iesāksim pirmdien, 6. maijā, kad pulksten 20.35 erudīcijas spēlē "V.I.P. – Veiksme. Intuīcija. Prāts" pie raidījuma vadītāja Uģa Joksta tiksies kapteiņi – Dons un DJ Rudd (īstajā vārdā Rūdolfs Budze) – un viņu komandas. Kopā ar Donu spēlēs Edgars Bāliņš, muzikālās apvienības "Singapūras satīns" dalībnieks, raidieraksta "Bize vaļā" veidotājs un Latvijas Eirovīzijas delegācijas komunikācijas vadītājs, kā arī Undīne Ozoliņa, kura palīdz Donam veidot sociālo mediju saturu un fano par Eirovīziju. Savukārt mūzikas producents un dīdžejs DJ Rudd savā komandā aicinājis latviešu mūziķi un dziesmu autoru Chris Noah, kā arī "Universal Music" Latvijas izdevniecības pārstāvi Elizabeti Šuksti, kura zināma arī kā DJ Gimmetacos.

Spēles "V.I.P." Eirovīzijas specizlaidums
Spēles "V.I.P." Eirovīzijas specizlaidums

Eirovīzija šogad notiks Malmē, Zviedrijā, kur īpaši lepojas ar grupas "ABBA" uzvaru 1974. gada konkursā – kopš dziesmas "Waterloo" triumfa pagājuši 50 gadi! 6. maijā pulksten 22.05 LTV1 un REplay.lv būs skatāma koncertfilma "ABBA" (1977, režisors Lase Hallstrēms). Austrālijas radio dīdžejs Ešlijs Voless dzenas pakaļ grupai, lai sagatavotu ekskluzīvu interviju ar "ABBA" viņu slavenās 1977. gada Austrālijas tūres laikā. Viņam ir nedēļa laika, taču ik uz soļa jāsastopas ar dažādiem šķēršļiem. Filma attēlo "ABBA" fenomenu grupas Austrālijas tūres laikā un ir viena no retajām iespējām piedzīvot grupas dzīvo uzstāšanos uz skatuves. Lomās: Roberts Hjū, Anni Frīda Lingstade, Benijs Andersons, Bjerns Ulvēuss, Agnēta Feltskūga, Toms Olivers u.c.

Pirmais Eirovīzijas konkursa vakars gaidāms otrdien, 7. maijā. Pulksten 20.00 LTV jauniešu platformā "16+" (Youtube: LTV16plus) pirmizrādi piedzīvos spēle "Eirovīzijas nokauts". Nokauts ir stāvoklis boksa cīņā, kad bokseris, notriekts zemē, desmit sekunžu laikā nevar piecelties, lai turpinātu cīņu. Šajā erudīcijas sacensībā tiksies divas šovbiznesa haizivis – Edgars Bāliņš un Rihards Gromuls. Roku uz pulsa turēs un spēli komentēs Barbara Dzelme. Kurš izrādīsies spēcīgākais Eirovīzijas prāts, un vai spēlē tiks piedzīvots nokauts? Lai viss nebūtu tik vienkārši, noslēdzošajā kārtā spēlei pievienosies vēl viens viesis, kurš izaicinās dalībniekus.

Eirovīzijas pirmā pusfināla tiešraide – pulksten 22.00 LTV1, portālā LSM.lv un REplay.lv.

Dziedātāja Lorīna (Loreen), uzvarot konkursā, nodrošināja, ka Eirovīzija septīto reizi atgriežas Zviedrijā un trešo reizi to uzņems Ēresunda šauruma krastā esošā pilsētiņa Malme. Pirmajā pusfinālā uzstāsies Kipras, Serbijas, Lietuvas, Īrijas, Ukrainas, Polijas, Horvātijas, Islandes, Slovēnijas, Somijas, Moldovas, Azerbaidžānas, Austrālijas, Portugāles un Luksemburgas pārstāvji. Luksemburga Eirovīzijā atgriezīsies pēc 31 gadu ilgas pauzes.

Spēle "Gudrs, vēl gudrāks"
Spēle "Gudrs, vēl gudrāks"

Iesildoties otrajam pusfinālam, kurā ar devīto kārtas numuru uz Eirovīzijas skatuves kāps Latvijas pārstāvis Dons, 9. maijā pulksten 21.10 raidījuma "Gudrs, vēl gudrāks" Eirovīzijas speciālizlaidumā pie dalībnieku pultīm stāsies cilvēki, kuri par Eirovīziju zina daudz, jo paši bijuši ar to saistīti: Arvīds Babris – LTV režisors, Kašers jeb Kaspars Blūms-Blūmanis – tērpu mākslinieks, kā arī mūziķi: Andrejs Reinis Zitmanis no grupas "Sudden Lights", Marija Naumova, Aminata Savadogo, Justs Sirmais, Līga Robežniece, Agnese Rakovska, Roberto Meloni, Katrīna Dimanta, Markus Riva, Dagnis Roziņš no grupas "Citi zēni" un Lauris Reiniks.

Uzreiz pēc spēles – pulksten 22.00 – Eirovīzijas otrais pusfināls, kurā piedalīsies Latvijas, kā arī Maltas, Albānijas, Grieķijas, Šveices, Čehijas, Austrijas, Dānijas, Armēnijas, Sanmarīno, Gruzijas, Beļģijas, Igaunijas, Izraēlas, Norvēģijas un Nīderlandes pārstāvji.

Donam pēdējie mēneši bijuši veiksmīgi – viņš šī gada februārī plūca uzvaras laurus "Supernovā", janvārī saņēma gada vērtīgākās dziesmas titulu "Muzikālajā bankā" un 2023. gada decembrī bija labākais "Gudrs, vēl gudrāks" Zvaigžņu spēlē. Aicinām turēt īkšķus un vēlēt veiksmi, lai Dona panākumiem pievienojas arī kvalificēšanās Eirovīzijas finālam!

Dons
Dons

Skatītāji aicināti sagatavoties aktīvai līdzi jušanai un balsošanai! Šogad pirmo reizi Latvijā par otrā pusfināla dalībniekiem un par finālistiem varēs balsot ne tikai zvanot un sūtot īsziņas, bet arī Eirovīzijas dziesmu konkursa lietotnē (Eurovision Song Contest app) un vietnē www.esc.vote.

Pusfinālā balsošana sāksies pēc pēdējās dziesmas izskanēšanas, savukārt lielajā finālā – jau īsi pirms pirmās dziesmas. Kā ierasts, par Latvijas priekšnesumu Latvijā balsot nevarēs.

Eirovīzijas fināla vakarā, 11. maijā, pulksten 21.10 pie ekrāniem aicinās Jānis Pētersons no grupas "Citi zēni", kā arī mūziķis Kaspars Ansons un grupas "Vēstulēs" dalībnieki, lai jautrā, tomēr izzinošā diskusijā "Iešūpo Eirovīziju!" apspriestu, kā šogad konkursā sokas Donam un kas gaidāms finālā. Būs arī iespēja ielūkoties konkursa aizkulisēs un uzklausīt Latvijas delegācijas pārstāvjus.

Savukārt pulksten 22.00 beidzot būs laiks just līdzi norisēm Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā! Eirovīzijas oficiālais sauklis "Vienoti mūzikā" atspoguļo mūzikas spēku, kas saved kopā cilvēkus no visas pasaules. Daudzveidība būs viena no šī gada konkursa galvenajām iezīmēm, svinot dažādību ne tikai mūzikā, bet arī emocijās! Jau zināms, ka finālā piedalīsies mūziķi no lielā sešinieka valstīm: Francijas, Vācijas, Spānijas, Itālijas, Apvienotās Karalistes un Zviedrijas.

Eirovīzijas pusfinālu un fināla tiešraides komentēs Toms Grēviņš, finālā viņam arī šogad pievienosies Lauris Reiniks.

Dons ar dziesmu "Hollow" 10. februārī tiešraidē kļuva par LTV dziesmu konkursa "Supernova" uzvarētāju, iegūstot iespēju pārstāvēt Latviju 68. starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Malmē, Zviedrijā.

Eirovīzijas pirmais pusfināls LTV1, portālā LSM.lv un REplay.lv 7. maijā pulksten 22.00, otrais pusfināls – 9. maijā pulksten 22.00, fināls – 11. maijā pulksten 22.00

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti