Muzikālā banka

Finālšova 15 dziesmas ir noskaidrotas!

Muzikālā banka

VIDEO TIEŠRAIDE - finālšovs "Muzikālā banka 2023"!

Vajadzētu izcelt arī dziesmu autorus. Runā Muzikālās bankas eksperti

Mazāk aprēķina, vairāk dvēseles. «Muzikālās bankas» dziesmas vērtē Zigmars Liepiņš, Raimonds Bramanis un Elza Rozentāle

Labas dziesmas nevar radīt aiz aprēķina, tām jānāk no sirds. Uzreiz var dzirdēt, ja dziesmā skan dvēsele, un daudzās "Muzikālās bankas" dziesmās to var just, "Muzikālās bankas" fināla balsojumā iekļuvušās dziesmas Latvijas Radio 2 raidījumā vērtēja komponists Zigmars Liepiņš, operdziedātājs Raimonds Bramanis un dziedātāja Elza Rozentāle – viņi arī daļa no šī gada "Muzikālās bankas" profesionāļu žūrijas.

Ar klausītāju un ekspertu balsojuma palīdzību jau noskaidrotas tās 15 dziesmas, kas turpinās sacensību par 2023. gada vērtīgākās popa un roka dziesmas titulu Latvijas Radio 2 aptaujā "Muzikālā banka 2023". Šogad pirmo reizi aptaujas vēsturē uzvarētāju starp 15 fināldziesmām noteiks tikai un vienīgi klausītāju un skatītāju balsojums noslēguma ceremonijas tiešraides laikā 27. janvārī īsi pēc pulksten 21.00 Latvijas Radio 2 un LTV1 tiešraidē un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv no Daugavpils Olimpiskā centra.

Kāds būtu izskatījies "Muzikālās bankas" finālistu saraksts, ja 15 labākās dziesmas izraudzītos tikai Zigmars Liepiņš, Raimonds Bramanis, un Elza Rozentāle? 

Interesanti, ka ekspertu vērtējumā sarakstā nebūtu iekļuvušas trīs dziesmas, kas ir iekļuvušas oficiālajā "Muzikālās bankas" top 15. Viena no tām ir dziesma "Šaļti" – "Bez PVN", Diona. Elza Rozentāle savā vērtējumā tai gan būtu devusi pat augsto ceturto vietu. 

Elzas Rozentāles vērtējums: "Es nebiju viena, kas šo topu taisīja, man palīdzēja kāds no Latgales, un, jā, latgaliešu valodai ir jāskan vēl un vēl vairāk, un šai dziesmā ir sirsniņa. Nav tā nekāda ģeniālā, nekā jauna tajā dziesmā nav, bet latgalieši ir forši, "Bez PVN" ir forši, un mēs atbalstām Latgali, tāpēc es devu tik augstu vietu. Vēl viens kritērijs bija, man bija svarīgi, kā būtu mašīnā šo dziesmu klausīties, un tai tiešām ir ļoti pozitīva noskaņa." 

Vēl viena dziesma, ko eksperti atstājuši aiz strīpas, bet kas oficiālajā top 15 ir iekļuvusi, ir "Vēlos dzīvot" – Artifexlv, Karīna Tropa, Atis Zviedris. Zigmars Liepiņš savā sarakstā to gan ir iekļāvis 14. vietā, tāpat kā Elza Rozentāle. 

Zigmara Liepiņa komentārs: "Par to dziesmu man pat daudz nav ko teikt, tiešām. Tad, kad es saliku tās visas kopā, tāds man izveidojās tas salikums."

Elzas Rozentāles komentārs: "Dziesma, man liekas, arī nav nekas oriģināls, bet tajā ir pozitīva noskaņa, dzied divi mani draugi. Varbūt arī tāpēc man tā ir 14. vietā. Nezinu, dziesma skan labi."

Trešā dziesma, ko eksperti atstājuši aiz sava top 15, bet kas ir iekļuvusi oficiālajā "Muzikālās bankas" finālā, ir "Dzīparos" – Antra Stafecka, Ivo Grīsniņš-Grīslis. Šai dziesmai 14. vietu savā sarakstā devis tikai Raimonds Bramanis. 

Raimonda Bramaņa komentārs: "Par šo dziesmu es varu Elzas vārdiem teikt, ka šo dziesmu es arī iztēlojos, braucot mašīnā. Es domāju, jā, tajā dziesmā neko īpašu es nepiedzīvoju, bet braukšanas laikā tā ir ļoti brīnišķīga dziesma, lai klausītos."

15. vieta. "25" – Miks Galvanovskis (finālā nav iekļuvusi)

14. vieta. "Raķešu zinātne" – Fiņķis, Patrisha

Šo dziesmu Zigmars Liepiņš nebūtu licis top 15, Raimonds Bramanis arī ne, bet Elza Rozentāle tai piešķīrusi gada vērtīgākās dziesmas statusu, ierindojot to pirmajā vietā.

Elzas Rozentāles vērtējums: "Tas šogad ir numur viens gabals. Tas ir visur. Tas piepulcē arēnu, tas strādā. Tā nav mana mīļākā mūzika, bet šī dziesma strādā, tā līp. Es nezinu, es nevaru to izskaidrot, bet tā nostrādāja. Šis ir tas, kas šobrīd strādā un aizgrābj jauniešus."

Raimonda Bramaņa vērtējums: "Es piekrītu, ka jauniešiem šis skan apkārt riņķī, bet mani šī dziesma – nesaku tā ir laba vai slikta – vienkārši neuzrunāja. Arī tas izpildījums neizklausās, ka būtu ieinteresēts kaut kādu vēstījumu sniegt. Es tiešām nemāku teikt." 

13. vieta. "Es gaidu ziemu" – "Triānas parks"

Zigmars Liepiņš šo dziesmu atstāja 15. vietā, bet Raimonds Bramanis ierindoja septītajā. 

Raimonda Bramaņa vērtējums: "Tas nav tāpēc, ka es gaidītu ziemu, bet jāatzīst, ka tas meldiņš man pielipa. Nevis tāpēc, ka es gribu, tāpēc, ka mašīnā vai ne mašīnā, šis meldiņš vienkārši pielipa. Es domāju, ja meldiņš pielīp, ir tāds mežonīgs un pozitīvs, tīri tāpēc tā roka pati ievilka to vietu, vairāk nemāku komentēt."

12. vieta. "Tikai savā iztēlē" – Patrisha (finālā nav iekļuvusi)

11. vieta. "Ir" – "Dzelzs vilks" (finālā nav iekļuvusi)

10. vieta. "Paved mani (tuvāk man pašai)" – Aminata (finālā nav iekļuvusi)

9. vieta. "Plēsīgi" – Raum 

Zigmars Liepiņš savā topā šo dziesmu ierindoja sestajā vietā, Raimonds Bramanis piektajā, bet Elza Rozentāle no sava topa izsvītroja. 

Elzas Rozentāles vērtējums: "Man liekas, ka šitādas ir miljards dziesmas vienādas, un šāda stilistika mani nemaz neuzrunā."

Raimonda Bramaņa vērtējums: "Šī dziesma.. Es savā naivajā nejaunieša prātā domāju, ka šī ir tāda jauniešu forša, popsīga dziesma. Tādu ir ļoti daudz, tieši tā, piekrītu, bet mažors, kaut kāds draiviņš, kaut kāda enerģija.. Tādu smaidu izsaucoša dziesma. Tad, kad es savam vecākajam dēlam prasīju, vai šī ir tāda jauniešu dziesma, viņš teica – nē, diez vai. Es teicu, nu, tad manā sirdī, kad es biju jauns, šādu mūziku mēs klausījāmies." 

Zigmara Liepiņa vērtējums: "Man tīri labi patika. Man arī šķita, ka draiviņš tur ir."

8. vieta. "Latgalita" – "Latgalīšu reps", Felipe Gabriel (finālā nav iekļuvusi)

7. vieta. "Viņa ir mana terapija" – Aija Andrejeva, Olga Rajecka (finālā nav iekļuvusi)

6. vieta. "Pērkons pāries" – Aija Andrejeva

Elza Rozentāle šo dziesmu nav iekļāvusi savā top 15, taču Raimonds Bramanis to novērtējis kā gada vērtīgāko dziesmu. 

Elzas Rozentāles vērtējums: "Dziesma ir kolosāla un lipīga, un es to esmu 100 reizes dzirdējusi, bet es neklausos vienkārši tādu mūziku ikdienā, tāpēc man kaut kā tā nav iekšā [sarakstā]."

Raimonda Bramaņa vērtējums: "Noklausoties visas dziesmas, ne vienā piegājienā, ne piecās minūtēs, bet tā pamatīgi, šī dziesma man nez kāpēc aizķērās, palika prātā. Varbūt mana klasiskā žanra, kā mēs tikko noskaidrojām, vecmodības dēļ. Melodija, vienkāršs, skaists piedziedājums, vārdi. Nav pārāk sarežģīta. Man šī dziesma palika prātā. Tās pāris vienkāršās harmonijas man personīgi no visām šeit kaut kā uzrunāja. Pāris vienkāršie gājieni, harmonijas, un, es nezinu, man gribas iedot pirmo vietu."

5. vieta. "Ļauj man" – "Kautkaili"

Zigmars Liepiņš šo būtu ierindojis 10. pozīcijā, Raimonds Bramanis 11. bet Elza Rozentāle sestajā. 

Elzas Rozentāles vērtējums: "Kāpēc man šis liekas augstu vērtējams? Tādēļ, ka es šeit neredzu nekādu aprēķinu, ikgadēji iesūtītu, taisītu pop radio dziesmu, kas ir lielākajā daļā vairuma, jo mākslinieki ar to pelna naudu, un tas ir viņu uzdevums. Te es neredzu aprēķinu, te es redzu skaistu balsi meitenei, citādāku, nekā tas ir pierasts. Es vienkārši redzu, ka tas no sirsniņas nāk, tāpēc man tas liekas spēcīgi un svaigi priekš Latvijas topa."

Zigmara Liepiņa vērtējums: "Es viņus vispār pirmo reizi sadzirdēju šīs aptaujas ietvaros un esmu iedevis 10. vietu, bet, ka es tagad tā šausmīgi fanotu, man tā arī nav īsti. Ir ok."

Raimonda Bramaņa vērtējums: "Mani personīgi uzrunā viņas tembrs, viņas balss krāsa un ka viņas tembriņā tā dvēselīte skan. Balss ar dvēselīti. Mani tas aizķēra, tāpēc es arī iedevu vietu. Pati dziesma, es arī pilnīgi piekrītu, varbūt nav superhits, bet galvenais, ka tā dvēsele skan tajā. Man personīgi tas ir ļoti svarīgi."

4. vieta. "Mēs turpināmies" – "Sudden Lights"

Šo dziesmu Zigmars Liepiņš novērtēja ar trešo vietu, Elza Rozentāle to ierindoja piektajā, bet Raimonds Bramanis 13. pozīcijā. 

Zigmara Liepiņa vērtējums: "Viņus ["Sudden Lights"] es esmu dzirdējis, un man ir tāda sajūta, ka viņi drusku aranžējumam ir piestrādājuši vairāk nekā iepriekš, tur ir kaut kāda attīstība notikusi muzikālā ziņā. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, viņi ir drusku atkāpušies no tādas "Prāta vētras" replikas. Viņi drusku izklausījās pēc "Prāta vētras" sākotnējā posmā, bet tagad tā sajūta ir tāda, ka viņi ir gājuši uz priekšu. Gabals ir foršs īstenībā, un kāpēc ne?"

Elzas Rozentāles vērtējums: "Es domāju, ka viņiem ir nākotne, un viņi aug un intensīvi strādā. Man ir tāda sajūta par viņiem. Sākumā man šķita, ka kaut kā pietrūkst, bet viņi paliek arvien mīļāki arī man. Kaut arī tā nav mana mūzika, es to neklausos, viņi kļūst par savējiem."

Raimonda Bramaņa vērtējums: "Man savukārt šķita, ka šādu dziesmu ir gana daudz. Neiedziļinoties, šis amerikāņu kinofilmās ir absolūti jebkur. Tā ir pozitīva un jauka dziesma, tāpēc esmu to ielicis topā, bet man vienkārši neaizķērās tur nekas un prātā nepalika, tāpēc tā."

3. vieta. "Baļļīte" – "Citi zēni", "Labvēlīgais tips"

Zigmars Liepiņš un Raimonds Bramanis abi šo dziesmu novērtējuši, ierindojot attiecīgi otrajā un trešajā vietā, bet Elza Rozentāle tai piešķīra 13. pozīciju. 

Zigmara Liepiņa vērtējums: "Viņiem ["Citiem zēniem"] ir manas simpātijas, teiksim atklāti. Man simpatizē tas, ko viņi dara. Viņi būtībā ir vienīgie, kuriem ir tāds "funky" piesitiens no pasaules mūzikas vēstures. Te viņi ir nospēlējuši arī uz "Labvēlīgā tipa" Fredi, visi zina Fredi, iedod viņam vienu teicienu un viss. Bet viņi ir tādi "funky", mums, latviešiem, tādās mūzikas ir maz. Man tāda mūzika simpatizē. Man patīk, gan kā tie čaļi darbojas, gan tāda tipa mūzika, līdz ar to man tur nekādu šaubu nebija."

Raimonda Bramaņa vērtējums: "Pozitīvisms, pozitīvisms pāri visam. Ja klausoties mūziku, tu vari pasmaidīt, kaut vai negribas īsti, tad kāpēc ne? Super! Man tikai tāpēc vien ir šīs simpātijas."

Elzas Rozentāles vērtējums: "Viss kārtībā. Es priecājos, ka viņi ienes pozitīvismu latviešu mūzikā un topā."

2. vieta. "Lauzto šķēpu karaļvalsts" – "Dons"

Šo dziesmu Zigmars Liepiņš novērtēja kā gada vērtīgāko, kamēr abiem pārējiem ekspertiem tā atrodas nedaudz zemāk topā – ceturtajā vietā Raimondam Bramanim un astotajā Elzai Rozentālei.

Zigmara Liepiņa vērtējums: "Protams, nostrādāja arī tas, ka man ar Donu ir cieša saistība jau daudzu gadu garumā, bet es pilnīgi droši varu pateikt, ka viņš iet pa nepareizu ceļu brīžiem, neskatoties uz to, ka tās dziesmas iegūst pirmās vietas. Viņš savu balsi izmanto bieži vien ne tur, kur to ir vajadzīgs izmantot, viņš nepietiekoši ekspluatē gājienu ar "ooo" un visām tām lietām, kas viņam tur katrā dziesmā atkārtojas kā viens un tas pats. Un pēkšņi ir šī dziesma. Es par to uzzināju tikai īsi pirms šī pasākuma. Tur ir brīnišķīgs teksts, tur ir gan saturs, gan jēga, gan minimālisms kaut kādā mērā un ļoti paliekošs meldiņš. Tur ir aranžējums nostrādāts. Var just, ka tur ir bijis kāds producents klāt, kas nav no šejienes. Es to vienkārši dzirdu. Ir piestrādāts. Tā kā mans subjektīvisms ir zināmā mērā balstīts uz objektīvismu."

Elzas Rozentāles vērtējums: "Izklausās labi, varu piekrist visam."

Raimonda Bramaņa vērtējums:  "Absolūti brīnišķīga dziesma, profesionāli nostrādāta. Viņam ir balss, un viņš zina, ko ar to darīt."

1.  vieta. "Spēlē savā burvju flautā" – Intars Busulis

Neviens no ekspertiem nav licis šo dziesmu pirmajā vietā, bet, matemātiski sarēķinot, sanāk, ka šī dziesma būtu bijusi pirmā ekspertu topā. Zigmars Liepiņš to lika septītajā vietā, Raimonds Bramanis otrajā, Elza Rozentāle trešajā. 

Zigmara Liepiņa vērtējums: "Viņš vienu frāzi visu laiku muļļā uz riņķi, un atkārtojas viens un tas pats. Viņam šogad bija brīnišķīga dziesma – "Āmen". Vienkārši konfekte. Saprotams, ka droši vien tāda dziesma šāda veida sacīkstēs un topos nevar piedalīties, jo neviens par to nebalsos, tā ir par sarežģītu priekš caurmēra auditorijas. Es ar to gribu teikt, ka viņš ir brīnišķīgs mākslinieks, viņš var izdarīt visu ko, bet šī dziesma man… Sevišķi šis dziesmas sākums šķita dīvains, pirmais pants. Tad kaut kā aizgāja, bet sākums jau satricināja." 

Raimonda Bramaņa vērtējums: "Grūti jau nošķirt dziesmu no izpildītāja un tās enerģijas, ko cilvēks dod. Es piekrītu Zigmaram par to, ka tiešām iet uz riņķi, bet dziesma pozitīva un kaut kāds ziņojums tajā dziesmā arī ir. Mani tas uzrunāja un aizķēra. Forša dziesma, paldies Intaram!"

Elzas Rozentāles vērtējums: "Stabils mākslinieks ar foršu, lipīgu dziesmu, un klips vēl vienkārši konča. Zilonis klipā viņam ir, kam vēl ir zilonis klipā?"

Par "Muzikālo banku"

"Muzikālā banka" ir Latvijas Radio 2 rīkota aptauja, kurā ik gadu klausītāji nosaka vērtīgākās un mīlētākās pašmāju dziesmas. Latvijas Radio 2 ēterā "Muzikālā banka" skan trīs reizes nedēļā – otrdienās un ceturtdienās pulksten 14.05 un sestdienās no pulksten 12.00. Visa gada garumā klausītāju balsojums mājaslapā www.muzikalabanka.lv nosaka nedēļas, mēneša un gada vērtīgākās popa un roka dziesmas. Tradicionāli "Muzikālās bankas" gada aptauja noslēdzas ar vērienīgu apbalvošanas ceremoniju, kurā piedalās to dziesmu autori un izpildītāji, kuru darbi no radio klausītāju un žūrijas puses tiek novērtēti visaugstāk.

Šogad "Muzikālā banka" notiks jau 24. reizi. "Muzikālās bankas 2022" laurus plūca grupa "Citi zēni" ar dziesmu "Lieka štuka". Par otru vērtīgāko dziesmu kļuva grupas "Sudden Lights" izpildītā dziesma "Laternas", savukārt trešo vietu ieņēma "The Sound Poets" ar dziesmu "Pie vienas uguns".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti