Rīgā var aplūkot unikālo «Līgo» karoga oriģinālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Visu Dziesmu svētku nedēļu, līdz 8.jūlijam, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā ir iespēja apskatīt unikālu relikviju – Pirmo Vispārējo latviešu Dziedāšanas svētku "Līgo" karoga oriģinālu. Leģendārais karogs darināts 1873.gadā Leipcigā pēc Rīgas Latviešu biedrības pasūtījuma par 18 latviešu sieviešu ziedotajiem līdzekļiem.

Šī relikvija ir īpaši saudzējama, tādēļ ikdienā muzejā nav apskatāma.

“”Līgo” karogs, kas glabājas mūsu muzejā, ir relikviju relikvija. Oriģinālais karogs pēdējoreiz ir nests 1938.gadā, un tad sāka veidot karoga atdarinājumus, jo karogs savu laiku bija nokalpojis. Taču karogs atgriezās no evakuācijas uz Vāciju – kopā ar slaveno Mēriju Grīnbergu – 1946.gadā. Un, protams, tas bija ļoti bēdīgā stāvoklī, kastē iesaiņots,'' stāsta Krājuma nodaļas vadītāja Anita Gailiša.

Aplūkojams "Līgo" karoga oriģināls
00:00 / 00:27
Lejuplādēt

''Ar mūsu muzeja pūliņiem tas jau padomju laikos tika restaurēts. No tā brīža karogs ir ļoti labi konservēts, bet to vairs nevar eksponēt kā karogu – tikai uz horizontāliem plauktiem vai plaknēm. Šogad mēs to eksponējam tikai uz Dziesmu svētku laiku, jo ilgāk karogs saules starus neizturēs, un nākamā reize būs atkal pēc pieciem gadiem.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti