Rīgā norit deju skates pirms skolēnu dziesmu un deju svētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

 

Jau norit aktīva gatavošanās skolēnu dziesmu un deju svētkiem – visā Latvijā ir atlases skašu laiks. Sestdien deju skate norit arī Rīgā. Dienas garumā tur pulcējas deju kolektīvi, lai parādītu savu labāko sniegumu žūrijai un izcīnītu iespēju piedalīties vasarā gaidāmajos svētkos. 

Deju skates ir trauksmains laiks, kurā iesaistīti ne vien paši dejotāji, bet arī viņu vecāki, līdzjutēji un kolektīvu vadītāji.  

Sestdienas rītā VEF Kultūras pilī gaiteņos liela rosība, visapkārt skraida bērni tērpti tautas tērpos, daži kolektīvi vēl pirms skates sākuma lielajos foajē izmēģina dejas bez mūzikas. Deju skolotājas vēl stingri mazajiem dejotājiem atgādina svarīgāko priekšnesumos, bet mammas vēl pēdējā brīdī piekārto meitenēm matu lentes.

Turpat gaitenī sastaptās skolnieces Amanda un Evelīna no deju kolektīva “Pasaciņa” atzīst, ka skatēs satraucas, bet vienlaicīgi ir priecīgas, jo tuvojas viņu pirmie dziesmu un deju svētki.

Arī skolēnu vecākiem skates pirms dziesmu un deju svētkiem ir trauksmains laiks, jo mazākās atvases ir pienācīgi jāsagatavo jau rīta agrumā, stāsta mammas Inga un Ingara.

Lielajā VEF pils zālē mazāko klašu skolēnu kolektīvi atrāda dejas viens aiz otra. No dejām acis nenolaiž vecāki, kas satraukti sasēdušies balkonā, bet pirmajā stāvā dejotājus vēl rūpīgāk vēro žūrija, kas lems par to, kuri kolektīvi varēs piedalīties šovasar 11.Latvijas Skolu un jaunatnes dziesmu un deju svētkos.

Žūrijas priekšsēdētāja Indra Ozoliņa stāsta, ka žūrija vērtē, kāda dejotājiem stāja,  vērtē pamatsoļus, kombinācijas, māksliniecisko izpildījumu un rakstura atklāsmi, muzikalitāti, kā arī tautas tērpu valkāšanas kultūru.

Žūrijas vadītāja arī atzīst, ka līmenis kolektīviem visā Latvijā arī šogad ir augsts un, šķiet, dejotāju netrūkst, turklāt arvien aktīvāki ir diasporu kolektīvi. Atlasītais deju kolektīvu saraksts jeb rezultāti dejotājiem būs zināmi tikai 1. maijā. Bet iedzīvotājiem, kas vēlas jau savlaicīgi sajust svētku sajūtu, iespēja vērot skates vēl arī svētdien dienas garumā VEF Kultūras pilī.

Gatavošanās XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu svētkiem iegājusi finiša taisnē, lai no 6. līdz 12.jūlijam piedāvātu programmu, kuru veidos vairāk nekā 50 notikumi. Svētkos piedalīsies ap 37 000 dalībnieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti