Kordiriģente: Dziesmas spēku sajūtu, kad esmu iekšā korī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šajos Dziesmu svētkos kopā ar koristiem dziedās Liepājas jauktā kora „Laiks” diriģente Ilze Balode. Ir bijuši gadījumi, kad Dziesmu svētkos viņa sēdējusi klausītāju rindās, taču šoreiz viņa izlēmusi dziedāt, jo tikai tad iespējams sajust dziesmas spēku.

Kora „Laiks” mēģinājumi notiek Liepājas baptistu Pāvila draudzes dievnamā. Jau desmit gadus kordiriģente Ilze Balode te kalpo kā draudzes muzikālā vadītāja.

Koristi vienojas kopīgā lūgšanā, lai daži sasirgušie izveseļojas un ar savām balsīm var piepildīt gan Mežaparka estrādi, gan Doma baznīcu, kur koris "Laiks" šajā svētdienā piedalās ekumeniskajā dievkalpojumā. Liepājas koris būs arī viens no tiem, kas 3. jūlijā uzstāsies vokāli simfoniskās mūzikas koncertā "Arēnā Rīga”.

Ilze Balode dzimusi ģimenē, kur mūzika mīlēta trīs paaudzēs. Ilze beigusi Emiļa Melngaiļa mūzikas vidusskolas diriģēšanas programmu, arī pašlaik viņa mācās:

”Man patīk mācīties. Man ir liela laime, ka šobrīd ir iespēja mācīties Mūzikas akadēmijā maģistrantūrā pie brīnišķīga pasniedzēja Māra Sirmā, kurš tiešām ir liels atbalsts un padomdevējs gatavojoties Koru kariem un Dziesmu svētkiem.”

Dziesmu svētki vienmēr ir kaut kas ļoti īpašs. Tā ir vienotības sajūta un identitātes zīmols, sarunas laikā atklāj Ilze Balode. Tie ir svētki, kas koristiem izvērtīsies desmit dienu garumā. Kordiriģente Dziesmu svētkos pati piedalās jau no desmit gadu vecuma. Arī šajā reizē Ilze dziedās, jo viņa izbauda ik mirkli, kad var būt tieši dziedātājas nevis diriģentes statusā:

Es eju kopā ar koristiem dziedāt. Man ļoti patīk. Ir bijuši gadījumi, kad esmu klausītājos un tad es nesajūtu to kopību un dziesmas spēku, ko sniedz Dziesmu svētki. Es to sajūtu tad, kad esmu iekšā korī.”

Kad tiekos ar Ilzi Balodi, koris „Laiks” mēģina dziesmu Koru kariem. To sarakstījusi Liepājas komponiste Laura Gustovska:

„Man bija tāda vēlme dziedāt kaut ko jaunradītu. Tā ir iespēja plašākai auditorijai parādīt Liepājas seju un daiļradi, to, kas notiek šeit uz vietas,” skaidro diriģente. „Teksta autors ir amerikāņu mācītājs Džons Paipers. Tas ir atdzejojums latviešu valodā. Skaņdarba nosaukums ir Hozeja. Hozeja ir Vecās derības pravietis. Zinātāji un Bībeles skaidrotāji saka, ka mīlestība starp Hozeju un viņa sievu ir skaistākais mīlas stāsts Bībelē.”

Ilze Balode ar pārliecību saka, ka kora pastāvēšanas vēsturē, šis ir sarežģītākais skaņdarbs, ko nācies apgūt. Dziesmas izskaņa vēsta par to, ka cilvēks jau ir izgājis cauri milzīgiem pārdzīvojumiem - saņēmis piedošanu un mīlestību, tad cilvēku pārņem svētlaimes un piepildītības sajūta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti