Jaunākā Dziesmu un deju svētku dalībniece - pusgadu vecā Elīze Lapiņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Dziesmu svētku vecākais dalībnieks ir goda virsdiriģents Roberts Zuika, kas šogad svinēja savu simto dzimšanas dienu. Turpretim pati jaunākā dalībniece ir pusgadu vecā Elīze Lapiņa, kura kopā ar mammu piedalījās tautas tērpu skates uzvedumā.

Dziesmu svētku jaunākās dalībnieces - pusgadu vecās Elīzes Lapiņas - uznāciens notika tautas tērpu skatē svētdien, izstāžu centrā Ķīpsala. Tērpu skate bija veidota kā teatrāls uzvedums. Tajā izspēlēja vienu posmu cilvēka dzīvē saules gada ritējumā. Lai gan neliela, tomēr sava loma bija arī mazulim. Tautas tērpu skatē izspēlē seno latviešu kāzu tradīciju - līgavai klēpī liek mazu bērniņu, lai arī jaunajā ģimenē būtu bērni.

Jaunākās dalībnieces vecmamma ir Latvijas Vēstures institūta Etnoloģijas nodaļas vadītāja Aija Jansone, kas piedalījās arī tērpu skates žūrijā. Viņa stāsta, ka šai uzvedumā viss veidots ar dzīviem materiāliem, piemēram, uguni, ūdeni. „Mūs neapmierināja tas, ka varētu izmantot kādu lelli, mums vajadzēja dzīvu bērniņu,” stāsta Aija Jansone. Līgavai klēpī liekot bērniņu, tiek skaitīts: „Valkā mici, mīļo vīru, glabā bērnu, audzē lielu.”

Elīzes mamma Signe tautas tērpu skatē vilka Lejasciema tautas tērpu, ko aptuveni pirms 70 gadiem kā diplomdarbu darinājusi viņas vecmamma - tēta mamma. Savukārt Signes meitiņai tērpu - lina krekliņu - darināja vecmamma Aija Jansone. Signe uzsver, ka tādējādi tērpu skatē pārstāvētas četras viņu ģimenes paaudzes. Etnogrāfe Jansone stāsta, ka linu krekliņus bērni mājas valkājuši līdz sešu septiņu gadu vecumam. „Un tad, kad sāka iet skolā, ļoti bieži puikas dabūja savas pirmās bikses,” stāsta Jansone.

Jaunākās dalībnieces mamma Signe Lapiņa dziedājusi koros no skolas laikiem, bet šogad dalība Dziesmu svētku lielajā korī izpaliks. Kā viņa pati saka, šogad ir citi prieki - jāauklē mazā Elīze.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti