Rīta Panorāma

Kā Dziesmu svētku nedēļu aizvada pūtēju orķestra "Balvi" dalībnieki

Rīta Panorāma

Dvēseles bagātību parādīt kustībā. Gunas Trukšānes stāsts

Tautastērpu darinātājas: Lepojamies ar senču mantojumu

Tautastērpu darinātājas no Tukuma: Lepojamies ar senču mantojumu

Viens no neatņemamiem Dziesmu un deju svētku pasākumiem ir latviešu tautastērpu skate. Tajā piedalās dāmas un kungi no visas Latvijas. Ar pieciem tautastērpiem skatē "Mēnesnīca" startēja arī Tukuma Tautas lietišķās mākslas studijas "Durbe" dāmas, kuras ar lielāko prieku izzina senču mantojumu un ar lepnumu velk mugurā pašu rokām darinātos tautastērpus.

Ilga Zaķe ir pievienojusies Tukuma Tautas lietišķās mākslas studijas "Durbe" dāmām. Viņa šobrīd jau kādu laiku pamazām, bet pamatīgi apgūst aušanas prasmes. Šobrīd viņa auž Ugāles brunčus sava dēla deju partnerei. Profesionāļiem iet ātrāk, bet viņa dienā var uzaust 20 centimetru.

"Netīšām es šeit nokļuvu. Beidzu savas darba gaitas, un man vajadzēja mazmeitai brunčus uz Skolēnu dziesmu un deju svētkiem. Pa Tukumu staigāju un ienācu šeit. Man saka, ka pašai jāuzauž, bet es to neprotu. Uzaudu mazmeitai. Tā es šeit paliku," pastāstīja Ilga.

Teju ikviena dāma lietišķās mākslas studijā ir tikusi pie sava tautastērpa. Arī Ilgai ir mērķis sev uzaust Dagdas tautastērpu, jo viņas vecāki nāk no tās puses.

Tautas lietišķās mākslas studijas "Durbe" dalībnieces īpašu uzmanību pievērš tautastērpu pētniecībai un izgatavošanai, radot etnogrāfisko tērpu kolekcijas.

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

Tautas lietišķās mākslas studijas "Durbe" vadītāja Vineta Šulca pauda, ka izzināt senču nemateriālo kultūras mantojumu ir ļoti interesanti: "Tās krāsas fantastiskās, kas ir mūsu senčiem bijušas! Ar augiem kādas krāsas var panākt, krāsojot dzijas. Nekad dzīvē nevarēju iedomāties, ka var panākt principā visus košos toņus, tikai jāprot ir pareizi salikt pareizos kodinātājus. Košais strīpu salikums ir neiedomājami skaists."

Šogad nācis klajā katalogs, kurā apkopoti tautastērpi, kādos Tukuma apkaimes ļaudis piedalījušies visos Dziesmu un deju svētkos. 

Bieži ar dažādiem vēsturiskajiem materiāliem nākas saskarties Tukuma muzeja direktores vietniecei Santai Silavai.

"Tās ir fotogrāfijas, dažādi priekšmeti.

Vienas no mīļākajām fotogrāfijām ir tās, kurās mana vecmāmiņa ir nofotografēta tautastērpā pirms vieniem no Dziesmu svētkiem. Tas lika aizdomāties par tautastērpu kā tādu latviešu identitātes zīmi," viņa atklāja.

Dziesmu un deju svētku laikā Tautas lietišķās mākslas studijas "Durbe" ar pieciem tērpiem piedalās tautastērpu skatē, kur iepriekšējos gados iegūtas godalgotas vietas.

Šulca pauda, ka lepojas ar to, kas latviešiem pieder. Viņa aicināja visus no sirds lepoties ar saviem senčiem un to mantojumu, pacelt galvas un stāvēt stalti.

Šogad studija "Durbe" tautastērpu skatē demonstrēja Irlavas, Grenču, Džūkstes un Tukuma sievu 19. gadsimta tērpus. Uz nākamajiem Dziesmu un deju svētkiem aizrautīgās dāmas noteikti būs izpētījušas, uzšuvušas un uzaudušas vēl jaunus tērpus, ar kuriem iet gan svētku gājienā, gan piedalīties skatē.

Latviešu tautastērpu skati "Mēnesnīca" iespējams noskatīties šeit:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti