4. studija

"Īsto" Jāņu sieru šogad tirgos 6 ražotāji

4. studija

Deju kolektīvu pelēkie kardināli - koncertmeistari

Arī šogad deju lieluzvedumā izdejos latvju senās zīmes

Etnogrāfe: Dziesmu un deju svētkos var izdejot visas latvju zīmes, ja vien ir telpa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latviešu zīmju izdejošana Dziesmu un deju svētkos ir ierasta lieta, un iepriekšējos Deju svētkos redzamie latvju zīmju danči tika veidoti Valda Celma uzraudzībā. Etnogrāfe Daina Kraukle uzsver, ka ir iespējams izdejot visas latvju zīmes, taču ne vienmēr tam pietiek telpas un vietas.

“Valdim Celmam kā labam māksliniekam, kā zīmju zinātājam bija izdevies nevis formāli [izdarīt savu darbu] (..), bet tas bija izcili. Vai tajā upē var iekāpt vēlreiz? Nezinu,” komentē etnogrāfe Janīna Kursīte-Pakule.

Arī šogad Deju svētkos paredzēts īpašs uzvedums, kurā būs latviešus vienojošās zīmes. Etnogrāfe un zīmju pētniece Daina Kraukle norāda, ka viņas pienesums šajā gadījumā ir materiālu meklēšana no ļoti seniem laikiem, tostarp akmens laikmeta.

Viena no krāšņākajām zīmēm, kuru dejotāji izdejo, ir Austras koks, kas, attīstoties dejai, pieaug savā kuplumā un krāšņumā. Tomēr ne vienmēr zīmes izdodas atveidot pilnā apmērā.

Kraukle skaidro, ka reizēm gan laukumā tiek ievietota tikai ceturtā daļa no zīmes. Piemēram, tikai galotne, un skatītājam vai pētniekam ir jābūt pietiekoši saprotošam un uzmanīgam, lai zīmi pilnībā saskatītu.

Tādējādi reizēm izdejot visu zīmi traucē ierobežotais deju laukums.

Vaicāta, vai ir kāda zīme, kuru dejotāji nespēj izdejot, Kraukle atbild: “Drīzāk tas nav saistīts ar tehnisko pusi, cik ar to domu, kuru virsvadītāji grib ielikt. (..) Viņi pēc savām sajūtām izmanto tās zīmes, kas to stāstu var paspilgtināt. Ja būtu nepieciešamība, tad var izdejot absolūti visu.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti