Dziesmu un deju svētki 2023

Dziesmu un deju svētku karogu cildināšana

Dziesmu un deju svētki 2023

Garīgās mūzikas koncerts

Dziesmu un deju svētku virsdiriģentu un virsvadītāju godināšana

VIDEO: Dziesmu un deju svētku virsdiriģentu un virsvadītāju godināšana

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku atklāšanas dienā, 30. jūnijā, Viesturdārzā godināti svētku virsdiriģenti un goda virsdiriģenti, virsvadītāji un goda virsvadītāji. Šī tradīcija ir kā publisks "paldies" tiem, kuru smagais darbs nodrošina svētkus augstā kvalitātē.

Bez virsdiriģentiem un virsvadītājiem Dziesmu un deju svētki nav iedomājami. Šie ir cilvēki, kas rūpējas par priekšnesumiem, svētku tradīcijas un latviešu nacionālās identitātes saglabāšanu. Tāpēc, atklājot grandiozos svētkus, viņi īpaši godināti.

Svētku virsdiriģenta ādā pirmo gadu iejutīsies Uldis Kokars, kurš atzina: "Katram mūziķim tas ir tāds augstākais punkts īstenībā, ko viņš var sasniegt. Es diriģēju sava klasesbiedra dziesmu "Tumsā gāju", ko es pats viņam lūdzu uzrakstīt. Vienkārši tāda sagadīšanās. Jebkura dziesma ir skaista."

Tieši tāpat īpašs paldies pateikts svētku virsvadītājiem – cilvēkiem, kas rūpēsies, lai deju uzvedumos visi nostājušies pareizajās vietās un raksti izdejoti, kā iecerēts.

"Pirmo reizi manā mūžā man ir dots pienākums pārraudzīt dejas koncertos un lieluzvedumā, un izveidot skaistus un lielus deju zīmējumus," pastāstīja svētku virsvadītāja Guna Trukšāne. "Tas būs ļoti atbildīgs un nopietns darbs. Vistuvākā deja ir Viļa Ozola "Klabdancis". Šogad Zemgales deju ķēniņš svin savu simtgadi. Un man ir tas gods šo deju virsvadīt."

Kā allaž, godināšanas ceremonijā piedalījās arī valsts augstākās amatpersonas un Valsts prezidents, kurš novēlēja ikvienam svētku dalībniekam un apmeklētājam uzlādēt pozitīvās emocijas.

"Dziesmu svētki ir tautas kustība, bet šie ir profesionāli cilvēki, kas to visu organizē, kas piedod šo vienreizējo muzikalitāti un šo vienreizējo efektu," uzsvēra Egils Levits. "Uzlādējieties nākamajiem pieciem gadiem, un man visi Dziesmu svētki, kur es esmu piedalījies, ir vienmēr spilgtā atmiņā."

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti