REPORTĀŽA. Rīgas Valsts 3. ģimnāzija jau gadiem uzņem Dziesmu un deju svētku dalībniekus no Madonas

Lai arī lielāko dalībnieku pieplūdumu galvaspilsētā var gaidīt svētdien – uz tradicionālo gājienu, kura motīvs šogad ir novadu dižošanās –, ir tādi, kas Rīgā ierodas jau piektdien. Dalībniekus izmitina dažādās Rīgas skolās. Viena no tām ir Rīgas Valsts 3. ģimnāzija, kas jau tradicionāli katrus Dziesmu un deju svētkus pie sevis uzņem svētku dalībniekus no Madonas novada. 

"Rīkojot svētkus, tie cilvēki parasti sadraudzējas," tā par Dziesmu un deju svētku dalībnieku uzņemšanu no Madonas novada izteicās Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas direktors Andris Priekulis.

Rīgas Valsts 3. ģimnāzija jau gadiem uzņem Dziesmu un deju svētku dalībniekus no Madonas
00:00 / 03:04
Lejuplādēt

"Es esmu Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā 23 gadus direktors, un te vienmēr Dziesmu un deju svētkos bijuši tikai dejotāji, dziedātāji, pūtēji no Madonas novada. Es zinu vēsturiski, mans [skolas] saimnieks ir jau 47 gadus šeit strādājis, arī viņš saka, ka vienmēr ir uzņēmis Madonu. Mēs draudzējamies, tā ir tā realitāte – un mums tas patīk," sacīja Priekulis.

No Madonas novada svētkos piedalīsies 52 dažādi kolektīvi, kopumā 1085 dalībnieki, sākot no jauniešiem līdz pat senioriem. Dalībniekus izmitinās arī Rīgas 49. vidusskolā un Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā. Taču Rīgas Valsts 3. ģimnāzija ir kā galvenais centrs, kurā lielākoties mitināsies deju kolektīvi, pūtēju orķestris un koklētāji – kopumā 32 kolektīvi.

Kā stāstīja direktors, dalībnieku uzņemšana tradicionāli sākas ar tikšanos ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālistiem, kas pārbauda skolu un tās iespējas izmitināt dalībniekus. Savukārt pēc tam jau iesaistās skolas tehniskie darbinieki, kas sagatavo klases telpas – tās uzkopjot un sakārtojot, lai tālāk skolu nodotu Dziesmu un deju svētku Madonas novada pašvaldības darba grupai.

Priekulis stāstīja: "Grēcinieku ielas republika ir arī Madonas republika tajā laikā. Mēs paši atbalstam, piepalīdzam ar tīrību, arī ar loģistikas jautājumiem, kārtošanu, bet mēs viņiem esam atdevuši [skolu] veselas desmit dienas."

Darba grupa ir atbildīga par to, lai Madonas novada kolektīviem svētki paietu raiti – jau laikus ierodoties skolā, viņu uzdevums bija sadalīt dalībnieku svētku maisiņus, sagatavot caurlaides, e-talonus, izveidot mēģinājumu un ēdienreižu grafikus – visu, lai dalībnieki neapjuktu un mierīgi varētu iekārtoties skolas klašu telpās.

"Šie piešķirtie trīs stāvi – visas telpas ir aizpildītas ar kolektīviem, mūsu pašu personālu, zemessargiem, medicīnas māsas, šoferi," skaidroja Dziesmu un deju svētku Madonas novada pašvaldības koordinatore Signe Prušakeviča. 

Viņa stāstīja, ka klašu telpu malās ir atstāti tikai krēsli un vairāki galdi, kur dalībnieki var izkārtot savas personīgās mantas, taču guļvietas – matračus un segas dalībnieki sagādā paši. Tāpat arī par tīrību savās iedalītajās telpās būs jāatbild pašiem. 

Prušakeviča sacīja: "Telpas tiek izvēlētas, vadoties pēc ugunsdrošības noteikumiem, telpas kvadratūras un cik ir kvadrātmetru uz vienu personu – citu parametru nav. Sadalām, tiešām izejot no šiem noteikumiem, un tad jau katrs dalībnieks nāk, viņi zina, kur ir viņu telpa, iekārtojas un tā arī te visu nedēļu dzīvo."

Savukārt, lai svinīgā gaisotnē atzīmētu kārtējo ģimnāzijas un novada satikšanos, Madonas novada pašvaldības pūtēju orķestris pēc veiksmīgas ievākšanās skolā rīkos nelielu koncertu-zaļumballi. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti