Svētku lāde 2023

Vai zini, kas ir veksiloloģija un kāds tai sakars ar Dziesmu svētkiem?

Svētku lāde 2023

Vai zini, kas ir Basi un kādu nozīmīgu vietu tie ieņem Dziesmu un deju svētku vēsturē?

Skanošs trauks 150 gadus auklētajai kopdziedāšanas kultūrai – Mežaparka Lielā estrāde

Skanošs trauks tautas 150 gadus auklētajai kopdziedāšanas kultūrai – Mežaparka Lielā estrāde

Mežaparka Lielā estrāde vainago Latvijas 21. gadsimta kultūras būvju klāstu kā pasaules kontekstā unikāls veidojums – skanošs trauks tautas 150 gadus auklētajai un 2003. gadā UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautajai kopdziedāšanas kultūrai. Būve kā nācijas kultūras atpazīstamības kods.

Vai zini, ka šī ir trīspadsmitā Vispārējo dziesmu svētku būve un tajā radoši izmantota visu 12 līdzšinējo Dziesmu svētku būvju pieredze – ceļš no Ķeizardārza līdz Mežaparkam? 1955. gadā uzceltā estrāde 2018. gada nogalē tika nojaukta, un nu šai vietā ir jauna dziedātāju tribīne ar akustisku loku virs tās un plašām telpām zem tās, kas paredzētas koristiem.

Jaunā estrāde ir 2007. gada starptautiska konkursa rezultāts. Kopumā bija 17 darbi no četrām valstīm: akustiskos risinājumus piedāvāja Latvijas, Vācijas, Japānas un ASV būvakustiķi. Uzvarēja darbs, kura arhitektoniski mākslinieciskās koncepcijas autori bija Austris Mailītis, Ivars Mailītis un Matīss Mailītis, arhitektūras un tehnisko risinājumu deva Jura Pogas biroja arhitekti, bet akustiskos risinājumus – Gundars Kozlovskis un Karlheincs Millers no Vācijas.

Vai pandēmijas nomākti un Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus nepiedzīvojuši ievērojāt, ka Lielās estrādes būvi īstenoja trijās kārtās? Skatītāju lauks bija gatavs jau uz Latvijas simtgades Dziesmu svētkiem 2018. gadā, dziedātāju tribīne (estrāde) tika pabeigta 2020. gadā, bet telpas zem koristu tribīnes – 2021. gada nogalē. Turpat vai nebijis gadījums Latvijas būvvēsturē – jau 2021. gada nogalē bija gatava būve 2023. gada Dziesmu svētkiem!

Bet vai zināt arī to, ka jaunā Lielā estrāde ir lielas starptautiskas autoru komandas darbs? Līdz tam Eiropā tādā mērogā un kvalitātē akustiskā modelēšana nebija veikta. To sekmēja būvakustiķa Andra Zabrauska teicamā sadarbība ar vācu akustikas firmu "Müller" no Minhenes. Metāla konstrukciju aplēses kopā veica Latvijas, Vācijas un Ungārijas inženieri, un izgatavoja tās Ungārijā – ceļā no Kečkemētas līdz Rīgai 23 metrus garās kopnes šķērsoja pusi Eiropas.

Estrādes metāla struktūra ir lielisks būvkonstrukciju estētikas piemērs. Metāla loks izaug kā no žagaru saišķa abos galos un kulminē akustisko vairogu lapotnē tā centrā. Šīs būves komponentes raksturo unikalitāte, mēroga vēriens un novitāte, bet pāri visam ir tēla vizuālā tīrība un atbilstība uzdevumam, askēze, tonālā disciplīna, materiālu īstums un funkcionalitāte.

Atbilstoši autoru koncepcijai, dziedātāju tribīne simbolizē kalnu, kurā kāpt, lai dziesma tālu skan. Jumts veidots kā Sidraba birzs. Līdzībām ir gan vizuāla, gan akustiska jēga. Katrs elements – gan metāla konstrukcija, kura simbolizē zarus, gan koka vairogi, kas simbolizē lapas, – dara savu akustisko darbu.

Estrāde veidota atturīgi gaišā tonalitātē, lai uz tās fona izceltos dalībnieki – krāsainie tautastērpi, koru karogi, katru svētku īpašais noformējums un gaismu scenogrāfija. Estrāde ir kā fons, uz kura jāizceļas koriem un cilvēkiem.

Mežaparkā Lielā estrāde ir ansamblis ar labiekārtotu teritoriju 9,3 ha platībā, un skatītāju lauks ar 30 550 sēdvietām (atcerieties, ka pirms pārbūves bija tikai 23 000!) vai aptuveni 70 000 apmeklētāju kapacitāti versijā bez soliem. Somijā izgatavoto solu kopgarums sasniedz 4788 m. Zem skatītāju lauka jaunradītā pacēluma ir izveidota apmeklētāju zona – Dziesmu svētku kalns ar labu funkcionalitāti.

Koristu tribīne jeb estrāde, ko pirmajos Dziesmu svētkos sauca par dziedātāju stāvekli, tagad var uzņemt 12 874 koristus, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā iepriekš.

Lielo estrādi var ērti izmantot arī apgrieztā veidā: 9624 klausītājus sasēdināt numurētās sēdvietās koristu tribīnēs un priekšnesumu organizēt uz dejotāju laukuma. Tas ir labs multifunkcionalitātes piemērs. Estrādes platums kopā ar dejotāju sēdvietām sasniedz 170 metrus. Tribīnes priekšā ir paplašināts dejotāju laukums, bet metāla struktūras loks ar speciāla stikla šķiedras auduma jumtu aizsargā dziedātājus pret klimata kaprīzēm. Metāla struktūra ir arhitektoniskajam tēlam atbilstošākā un ilgtspējīgākā konstrukcija. To veido 44 kolonnas no 2,2 m līdz 26,3 m garumam un kopnes, kas sasniedz 35,8 metru augstumu. Metāla konstrukciju kopējais svars ir 1766 tonnas.

"Svētku lāde"

No 1. līdz 30. jūnijam darbdienu rītos "Klasikā" skan "Svētku lāde", no kuras ārā ceļam  interesantus un mazāk zināmus faktus no Dziesmu un deju svētku 150 gadu senās vēstures.

Liela daļa sižetu tapuši sadarbībā ar Rakstniecības un Mūzikas muzeja pētniecēm un mākslas ekspertēm, kuras piedalījušās arī jaunās ekspozīcijas "Dziesmusvētku telpa" tapšanā, bet ir arī virsdiriģentu un virsvadītāju, kā arī tautas tērpu pētnieku un darinātāju stāstījumi.

Cikls tapis ar Latvijas Nacionālā kultūras centra atbalstu.

Akustiskie un funkcionālie risinājumi primāri piemēroti tieši Dziesmu svētkiem. Bet arī Dziesmu svētku starplaikā estrāde nebūs tukša – tajā var notikt elektroakustiski apskaņoti koncerti. Uz dejotāju platformas var uzstādīt lielizmēra skatuvi ar atbilstošu gaismu un skaņu tehniku.

Telpas aiz stiklotās fasādes zem koristu tribīnes ietver trīs funkcionālas grupas: tehniskās telpas tiešai Dziesmu svētku norisei (noejas, ģērbtuves, noliktavas), trīs publiski lietojamas lielizmēra telpas no 550 m² līdz 880 m² (Kokaru zāle koru koncertiem un konferencēm, telpa Dziesmu svētku fenomena pastāvīgajai ekspozīcijai, kur vairāki desmiti ekrānu ļauj virtuāli piedzīvot Dziesmu svētkus, arī tiem nenotiekot, kā arī telpas izstādēm, koristu kopienai un birojiem).

Lielās estrādes arhitektu doma, īpašā funkcija un kultūrvēsturiskais fons ir pamats atziņai, ka Latvijā ir par vienu pasaules līmeņa mākslas būvi vairāk. Nācijas izdzīvošanai, lepnumam un komunikācijai starpvalstu kultūrtelpā.

"Svētku lāde"

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti