Rīgas apkaimēs kopīgi skatīsies Dziesmu un deju svētku koncertus

Ne visiem iedzīvotājiem ir iespēja apmeklēt Dziesmu un deju svētku koncertus klātienē. Lielākajās norišu vietās – Mežaparkā un Daugavas stadionā – apmeklētāju skaits ir ierobežots, daudziem biļetes uz svētku pasākumiem nav pa kabatai, tādēļ svētkiem seko līdzi pie televizoriem, radio, datoriem, telefoniem. Lai radītu kopības sajūtu, Rīgas apkaimēs noslēguma pasākumus pārraidīs uz ekrāniem pilsētvidē.

Rīgas apkaimēs kopīgi skatīsies Dziesmu un deju svētku koncertus
00:00 / 05:10
Lejuplādēt

Šajā nedēļas nogalē Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertu "Kopā augšup" un deju uzvedumu "Mūžīgais dzinējs" translēs astoņās Rīgas apkaimēs. Arī Arkādijas parkā, kur satiktie teic, ka klātbūtne šajos svētkos ir svarīga:

"Man liekas, ka to varēja noķert arī hokeja čempionāta laikā. Protams, var skatīties mājās vienatnē, divatā utt., bet kopīgā skatīšanās dod tādu labu sajūtu, man liekas. Latviešiem vispār vajag mēģināt sanākt kopā un tādu siltuma sajūtu citam pret citu mācīties un iedzīvināt, jo mēs esam diezgan vēsi, man liekas."

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

Parkā uzrunātie cilvēki dažādi iesaistās svētku norisēs – kādam ir iegādātas biļetes uz noslēguma koncertiem, citi plāno būt mājās.

"Sestdien nē. Nē, viss, man svētku koncerti beidzās. Man nebūs vairāk laika, bet es arī visu ko gribēju, redzēju. Man pietiek, jā."

Šaipus Daugavas krastam bez Arkādijas parka kolektīvā skatīšanās būs arī Nordeķu parkā, pie Bolderājas Mūzikas un mākslas skolas un Imantā. Tur vairāki satiktie cilvēki par tiešraidi uzzina no Latvijas Radio:

" –  Es tikai dzirdēju, ka centrā.
– Ideāli, forši, ka viss kaut kas notiek. Vismaz ar bēbi var iziet ārā paskatīties. Māmiņas. Jā, jā, jā."

"Godīgi, es neko nezinu. Tikai skatos, ka staigā skaistos tērpos un viss. Laikam, jā, protams, ja būs brīvs laiks, brīvdienas, tad nākšu paskatīt."

"Ir dzirdēts. Es domāju, ka jauki, ka pilsētā arī notiek svētki visur, jo es tieši domāju, ka ir diezgan maz bezmaksas pasākumu Dziesmu svētkos, un arī tikai centrā."

Otrpus Daugavai koncertus translēs Pļavnieku Zaļajā birzī, Čiekurkalna bibliotēkas pagalmā, Strazdumuižas parkā un arī Latgales parkā.

"Es domāju, ka mēs noteikti nāksim, jo mēs tieši te blakus dzīvojam, un cerēsim, ka ttas būs labi noorganizēts – būs kur apsēsties un piedalīties tajā netieši."

"Diemžēl arī nav dzirdēts. Neesam baigi ieinteresēti. Nav mūsu tēma. Pabeidzu mūzikas skolu, un nav vispār nekādas intereses vairs. Gribas to visu aizmirst."

Latvijas Radio izstaigāja Arkādijas un arī Latgales parku, bija arī Imantā, un jāsaka, ka ne visiem Dziesmu un deju svētki ir dienas kārtībā. Ir cilvēki, kuri atzīst, ka nekādus koncertus neklausās un neskatās ne klātienē, ne televīzijā, ne internetā.

Rīgas pilsētas izpilddirektora padomniece Eva Juhņēviča atklāja, ka šajā nedēļas nogalē minētajās vietās bez tiešraidēm plānotas arī citas uzstāšanās un sadziedāšanās.

"Pirms tam mākslinieku uzstāšanās. Piemāram, sestdien visās norises vietās no 17 līdz 19 mākslinieku uzstāšanās un no 19 līdz 22 pārraidīsim uz ekrāniem jauno orģinālseriālu "Kolektīvs"," atklāja Juhņēviča.

Translācija būs arī Doma laukumā, kur jau kopš Dziesmu un deju svētku sākuma uz ekrānu kuba pārraida mēģinājumus un koncertus. Tur sevišķi daudz pie ekrāna sastopami ārzemnieki un pilsētas viesi.

Cilvēki šeit pienāk, paklausās, ilgi neuzkavējas un dodas prom, nāk klāt jauni. Daži gan norāda, ka šos koncertus nedaudz traucē baudīt blakus esošā mūzika restorānā:

"Gājām garām. Gatavojamies noslēguma koncertam. Tad būs jāsēž te. Tieši domājām, kāpēc tā skaņa nav skaļāka?! Un kāpēc te ir tik maz cilvēku?"

"Mēs šeit atnācām, jo redzējām internetā, ka ir tāda iespēja skatīties šeit. Rīga pašvaldība ir uzstādījusi visu, lai skatītos, bet šī rokenrola dziesma [fonā], tas nav tik jauki."

"Esmu no Baltkrievijas. Es izbaudu to, ka jums ir šādi. Mums nav tādas iespējas izrādīt cieņu mūsu kultūrai. Man tas patīk, ka varu skatīties šeit. Plānoju būt šeit, visticamāk, kādā parkā, bet jā, plānoju skatīties uz kāda lielāka ekrāna pilsētā."

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esoša valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti