Depozīta nodošanas punktos Dziesmu svētkos atlīdzību nesniedz; pudeles nodod maz

Dziesmu un deju svētku dalībnieki kopumā ir nodrošināti ar vairāk nekā 300 000 ūdens pudeļu. Cilvēkus izbrīnījis pustukšo pudeļu daudzums pie ieejas vārtiem. Lai radītos atkritumus apsaimniekotu efektīvi, Dziesmu svētku norises vietās izvietoti depozīta pudeļu nodošanas punkti. Taču cilvēki par taras nodošanu netiek atalgoti ar ierastajiem 10 centiem.

Sociālajos medijos cilvēki izteikuši sašutumu par dažādiem ierobežojumiem attiecībā uz to, ko drīkst un ko nedrīkst ienest svētku norises teritorijās. Apspriestas arī ūdens pudeles un regulējums attiecībā uz tām. Ienest drīkst tikai tukšas plastmasas vai metāla pudeles. Pudeles pie ieejas jāiztukšo vai jāatstāj. Mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicētas vairākas fotogrāfijas no svētku norises vietām, kur pie ieejas vārtiem ir daudz pudeļu – apsargi nav ļāvuši tās ienest.

"Jā, tas bija mulsuma brīdis pirmajā dienā. Mēs esam to atrisinājuši, konsultējoties gan ar apsargiem, gan arī no organizatoriskās puses.

Šobrīd šādas situācijas vairs nav," sacīja Dziesmu un deju svētku mārketinga vadītāja Anna Blaua.

Iemesls pudeļu kaudzēm pie ieejas vārtiem ir bijusi dalībnieku neiepazīšanās ar noteikumiem, norādīja Dziesmu svētku organizatori. Šobrīd noteikumi ir sadzirdēti, un tukšie ūdens iepakojumi vairs nemētājas apkārt.

Svētku dalībniekiem ūdens ir nodrošināts, bet, lai tara nonāktu pārstrādē, pasākumu norises vietās pavisam ir vairāk nekā 60 depozīta nodošanas konteineru. Tie izvietoti jau kopš pirmās mēģinājumu dienas, bet skaits palielināts. Tos drīkst izmantot kā dalībnieki, tā arī apmeklētāji.

"Tieši tāpat kā visi pārējie iepakojumi, arī šī tara tiek vesta uz  [SIA "Depozīta Iepakojuma Operators"] (DIO)  uzskaites un šķirošanas centru, tālāk jau nonāk pārstrādē. 

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

Tie vai nu tiek pārstrādāti un atgriežas apritē jaunu pudeļu izskatā, jo no šī pārstrādāta materiāla pamatā gatavo jaunas pudeles vai bundžas, vai arī, ja tas ir stikla iepakojums, liela daļa stikla, divas trešdaļas stikla iepakojumu Latvijā nonāk atkārtotā uzpildē," skaidroja DIO valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Dziesmu un deju svētku norises vietās esošie depozīta punkti tiek izvesti katru dienu. Pēc pirmajām aplēsēm, uz vietas esošajos punktos tiek nodoti 15–20% izsniegto pudeļu. Tas, iespējams, tāpēc, ka cilvēki pudeles ņem līdzi un nodod taromātos, kur saņem atlīdzību. 

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esoša valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti