Dziesmu svētku dalībnieki svētdien dosies gājienā, skanēs atklāšanas koncerts, sāksies gadatirgus

Svētdien, 2. jūlijā, – XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku trešajā dienā – visas dienas garumā no Brīvības laukuma līdz Dailes teātrim notiks svētku gājiens, vēlāk vakarā izskanēs dalībniekiem veltīts atklāšanas koncerts. Savukārt Vērmanes dārzā darbu sāks tautas lietišķās mākslas meistaru darinājumu gadatirgus, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji.

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

Svētku dalībnieku gājiens "Novadu dižošanās"

"Svētku dalībnieku gājiens ir būtiska svētku tradīcijas sastāvdaļa. Kā krāšņa upe tas vīsies pa galveno Rīgas ielu, aizsākoties pie Brīvības pieminekļa un noslēdzoties pie Dailes teātra. Gājienu raksturo tautas tērpu krāšņums, gaviles, satikšanās prieks un Svētku svinēšana. Gājienā būs iespēja ieraudzīt mūsu kultūras bagātību un katram novadam raksturīgās kultūrzīmes," skaidroja organizatori.

Gājiens sāksies pulksten 10:00 no Brīvības laukuma, plānots, ka tas ilgs līdz apmēram 18:30, tā kopējais garums – 1.8 kilometri. Gājiena priekšgalā ies NBS štāba orķestris, tad – goda virsdiriģenti un goda virsvadītāji, valsts pirmās amatpersonas, dziesmu un deju svētku padome, mākslinieciskā padome, rīcības komiteja,  LNKC un UNESCO pārstāvji, svētku atbalstītāji. Dalībnieki ies šādā secībā – Vidzemes, Kurzemes, Zemgales, Sēlijas, Latgales novadu, diasporas pārstāvji, bet gājienu noslēgs Rīgas kolektīvi.

Gājiens sāksies ar valsts augstāko amatpersonu sveicienu pie Brīvības pieminekļa.  Gājiena ceļš Brīvības ielā raksturos Latviju un būs sadalīts septiņos kvartālos – Vidzeme, Kurzeme, Zemgale, Sēlija, Latgale, diaspora, Rīga. Katra kvartāla sākumā gājiena dalībniekus sveiks novadu pārstāvošas ģimenes un personības, ar kurām novads lepojas. Gājiena beigas noslēgs pūtēju orķestru sveicēji.

Tiešraide: LTV1, LTV7, LSM.lv.

Atklāšanas koncerts svētku dalībniekiem

Svētku gājiena dienu noslēgs dalībniekiem veltīts atklāšanas koncerts pulksten 21.00 pie "Arēnas Rīga".

"Dziesmusvētki ir brīdis, kad dziesma un deja ir nobriedušas nākt tautā. Tāpēc šī gada atklāšanas koncerts atvērs durvis un vārtus, svinot briedumu," teikts koncerta aprakstā. Dziesmusvētku atklāšanas koncertu ievadīs grupa "Auļi", piedalīsies Intars Busulis, Marina Rebeka, Egils Siliņš, Jānis Šipkevics, Aija Andrejeva, muzikālā apvienība "Tautumeitas" un citi izcili solisti un grupas.

Tiešraide: LTV1, LSM.lv, LR1, LR2.

Amata meistaru darinājumu gadatirgus vērmanes dārzā

No 2. jūlija Vērmanes dārzā darbosies tautas lietišķās mākslas meistaru darinājumu gadatirgus. Gadatirgus darbosies līdz 9. jūlijam katru dienu pulksten 10.00-22.00.

Ar saviem darinājumiem piedalīties aicināti meistari un amatnieki, kuri darina mūsdienīga dizaina priekšmetus, kā idejisko bāzi izmantojot tradicionālo mantojumu. Neatņemama gadatirgus sastāvdaļa ir gan folkloras kopu, tautas teātru, mazākumtautību ansambļu, tautas muzikantu un citu kolektīvu koncerti Vērmanes dārza estrādē.

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esoša valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti