Zaiga Gaile: Cīnīšos līdz pēdējam pret Okupācijas muzeja piebūvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Es cīnīšos līdz pēdējam, lai šīs piebūves pie Okupācijas muzeja nebūtu," to Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" sacīja viena no "Nākotnes nama" pretiniecēm - arhitekte Zaiga Gaile, tādējādi paužot apņemšanos iesaistīties publiskajā apspriešanā saistībā ar Okupācijas muzeja piebūvi.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome pēc sarunām ar Okupācijas muzeja vadību plāno rīkot publisku apspriešanu par Okupācijas muzeja piebūvi. Iecerēts, ka diskusija varētu norisināties līdz Ziemassvētkiem. Par iecerēto piebūvi viedokli varēs izteikt gan iedzīvotāji, gan arhitektūras un būvniecības jomas profesionāļi.

Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" norādīja, ka jautājums par Okupācijas muzeja piebūvi "Nākotnes nams" ir ļoti svarīgs, jo "laiks nestāv uz vietas, bet projekts – stāv".

Ja piebūvi nesāks būvēt tuvākajos mēnešos, tad to līdz Latvijas simtgadei  2018.gadā nevarēs pabeigt.

Tādējādi nesakārtots paliks Strēlnieku laukums un nebūs uzbūvēts padomju okupācijas režīma upuru memoriāls, teica Nollendorfs.

Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa") uzsvēra, ka galvaspilsētas arhitektam nekas neesot pret projektu, bet pret atsevišķām tā detaļām.

Ušakovs: Vienīgais risinājums - organizēt publiskas diskusijas
00:00 / 04:10
Lejuplādēt

"Ņemot vērā tās debates sabiedrībā, manuprāt, vienīgais risinājums būtu organizēt publiskas diskusijas, kādi risinājumi tur varētu tikt attīstīti," teica Ušakovs, norādot, ka šajās debatēs arī varētu tikt skaidrībā par dažiem jautājumiem, kas patlaban nav skaidri.

Tikmēr arhitekte Gaile atzina, viņa arvien iestājas pret Okupācijas muzeja piebūvi un tādēļ muzejā iesniegusi savu skici ar vīziju, kā muzejs var izmantot esošās telpas, nebūvējot "Nākotnes namu".

Arhitekte norāda, ka muzejs labāk varētu izmantot pagrabstāva telpas, tās paplašinot. Tāpat daļu ekspozīcijas varētu pārcelt uz tā saukto Stūra māju.

Nollendorfs: piebūvi jāsāk celt tuvākajos mēnešos; Gaile - cīnīšos līdz pēdējam, lai tā nebūtu
00:00 / 06:46
Lejuplādēt

Nollendorfs gan uzskata, ka muzeja rekonstrukcija nav iespējama bez "Nākotnes nama" būves. "Nē, tā nav nekāda izvēle," sprieda muzeja biedrības vadītājs, atzīstot, ka muzejs vērtē arhitektes piedāvājumu, taču pret to ir skepse, jo iepriekš Gaile nav interesējusies par muzeja paplašināšanas plāniem.

Līdz šim secināts, ka Gailes piedāvājums neatbilst muzeja vajadzībām, bet vairāk nekā desmit gadus tapušajā Gunāra Birkerta projektā "ir ievērotas visas mūsu vajadzības".

""Nākotnes nama" projektā ielikts minimums, kas mums vajadzīgs," teica Nollendorfs, norādot - Okupācijas muzeja biedrība debatēs par projektu ir gatava apspriest visu, lai tikai "Nākotnes nama" projekts virzītos uz priekšu.

Tikmēr Gaile atzinīgi novērtēja muzeja izteikto vēlmi debatēt par projektu. "Apsveicu, ka beidzot ieklausās mūsu iebildumos, jo līdz šim bija absolūta neieklausīšanās,” vērtēja arhitekte Gaile un norādīja: "Es cīnīšos līdz pēdējam, lai šīs piebūves nebūtu".

Jau ziņots, ka "Nākotnes nama" projekta īstenošanu jau atbalstījuši valdības pārstāvji un projekts jau ir saskaņots ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju. Par muzeja piebūvi stingri iestājas arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Tātat vēstīts, ka batālijas ap Strēlnieku laukumu un arhitekta Birkerta projektēto Okupācijas muzeja piebūvi turpinās jau no pavasara. Par piebūves “Nākotnes nams” celšanu iestājas valdības vadītāja un Rīgas mērs, bet pret arhitekta Gunāra Birkerta radīto muzeja piebūves projektu asi vērsusies arhitekte Zaiga Gaile un vēl 19 amata kolēģi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti