Panorāma

Seksuālā vardarbība pret bērniem visbiežāk notiek ģimenē

Panorāma

Zemnieki steidz novākt labību — raža būs laba

Valsts prezidents apmeklē Okupācijas muzeju

Valsts prezidents stingri iestājas par Okupācijas muzeja piebūves tapšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Okupācijas muzeja piebūves “Nākotnes nams” atbalstītājiem pievienojies arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Prezidents 4. augustā bija ieradies Okupācijas muzeja pagaidu telpās, lai novērtētu, kādos apstākļos tas darbojas tagad un uz kādu attīstību tā vadība cer nākotnē.

Latvijas Okupācijas muzeja biedrības (LOMB) priekšsēdis Valters Nollendorfs Valsts prezidentam Raimondam Vējonim izrāda Okupācijas muzeja pagaidu ekspozīciju, kas šobrīd izmitināta Raiņa bulvārī. Visi prezidenti pēc stāšanās amatā Okupācijas muzeju nāk tuvāk iepazīt, jo tā ir viena no vietām, kurp ved arī Latviju oficiālās vizītēs apmeklējošos ārvalstu viesus, taču šoreiz fokusā ne tikai muzeja ikdienas misija, bet arī ap tā attīstību saceltais troksnis.

Jau vēstīts, ka Okupācijas muzeja jaunās piebūves celšana asi konfrontējusi arhitektu vidi. Paraksti vākti un diskusijas rīkotas gan par, gan pret pārmaiņām. Prezidents stingri iestājies par piebūves “Nākotnes nams” tapšanu, kam jau piešķirts vairāk nekā četrus miljonus eiro liels valsts finansējums.

„Manuprāt, jāizbeidz šīs brīžiem politiskās, brīžiem arhitektoniskās debates par šo jautājumu un jāiet uz priekšu," uzsver Vējonis. "Katrā būvniecības procesā ir noteikta stadija, kad var debatēt, kā jāizskatās kādai [ēkai]. Bija skiču piedāvājumi, tika izvēlētas konkrētās skices, kā varētu izskatīties “Nākotnes nams”, lēmums ir pieņemts un tāpēc vairs nav pamata apšaubīt lēmumu. Tas bija jādara daudz ātrāk."

Muzeja direktors Gunārs Nāgels atzīst, ka prezidenta teiktais viņiem ir būtisks atbalsts.

"Viņš pats teica, ka viņa atbalsts nav vajadzīgs, lai projekts turpinātos. Bet es domāju, ka no morāla viedokļa viņš saprot, ka muzejs ir svarīgs, arī kā bijušais aizsardzības ministrs, es domāju, viņš saprot muzeja lomu dabūt vairāk draugus Latvijai, izkliedēt nepatiesības, kas tiek stāstītas par Latviju, un likt labāk saprast mūsu vēsturi," norāda Nāgels.

Šobrīd Okupācijas muzejs darbojas dažās telpās, kur Latvijas 20.gadsimta vēsture izklāstīta ļoti konspektīvi, taču krājumos ir milzums vērtību, ar kurām muzeja darbinieki grib dalīties un tāpēc gaida atgriešanos rekonstruētajās un no jauna uzbūvētajās telpās Strēlnieku laukumā.

Prognozēts, ka piebūves celtniecība varētu sākties septembrī un ilgt mazliet vairāk nekā divus gadus.

Līdz ar jauno piebūvi muzejs varētu dubultot gadā uzņemamo apmeklētāju skaitu, lēš LOMB pārstāvji.

Kā ziņots, batālijas ap Strēlnieku laukumu un arhitekta Gunāra Birkerta projektēto Okupācijas muzeja piebūvi turpinās jau no pavasara. Par piebūves “Nākotnes nams” celšanu iestājas valdības vadītāja un Rīgas mērs, bet pret arhitekta Gunāra Birkerta radīto muzeja piebūves projektu asi vērsusies arhitekte Zaiga Gaile un vēl 19 amata kolēģi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti