Par Rīgas pils restaurāciju saņem «Latvijas būvniecības gada balvas 2015 Grand Prix»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

10.martā VAS „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) ar atjaunošanas un restaurācijas projektu „Rīgas pils” ieguva „Latvijas būvniecības gada balvas 2015 Grand Prix”.

Konkursā, kura devīze ir „Drošība un kultūras mantojuma saglabāšana nākotnei”, bija 10 nominācijas, kurās drīkstēja pieteikt ēkas un būves, kas tapušas Latvijas teritorijā un arī aiz tās robežām, ja projektu vadību vai būvniecību realizējuši Latvijas pilsoņi.

Konkursam pieteikto objektu vērtēšana notika divās kārtās, un to veidoja neatkarīga profesionāļu žūrija, kurā nebija pārstāvētas būvkompānijas, tādējādi izslēdzot interešu konfliktu. Tāpat žūrijai bija tiesības konkursam pieteiktu unikālu ēku vai būvi, kuras būvniecības un arhitektūras kvalitātes ievērojami pārsniedz ikdienas labo praksi, virzīt „Latvijas Būvniecības gada balvas Grand Prix” saņemšanai, vērtējot šo ēku vai būvi ārpus nominācijām. VNĪ attīstītais „Rīgas pils” atjaunošanas un restaurācijas projekts 2015.gadā žūrijas vērtējumā izvirzīts kā unikāls un saņēmis godpilno augsto vērtējumu.

Tāpat no 11. līdz 24. martam Rīdzenes ielā tirdzniecības centrā "Galerija centrs" skatāma Rīgas pils atjaunošanai veltīta izstāde. Fotogrāfijās, kas tapušas pēc vērienīgajiem rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem, ir iespējams vērot, kā atjaunotas Rīgas pils Baltā zāle, Svētku zāle, Sūtņu zāle un Ģerboņu zāle.

Zālēs, kas atguvušas savu patieso vēsturisko spozmi, atjaunots katrs elements to vēsturiskajā veidolā – ikviens zīmējums, izcilnis un dekors, rekonstruējot to oriģinālo izskatu. Īpaši atzīmējams pieredzes bagātās itāļu restauratores Almas Ortolanas ieguldījums Anša Cīruļa griestu un sienu gleznojuma atjaunošanā Sūtņu zālē. Tāpat liels darbs veikts Baltajā zālē, kur pēc koka konstrukciju izbūves un atjaunošanas noslēgts darbs pie interjera detaļām. No jauna izveidoti un apzeltīti ģipša veidojumi. Restaurācijas darbnīcās no jauna izgatavotas dekoru kopijas. Savukārt Ģerboņu zālē speciālisti no jauna vienu pēc otra uz griestiem zīmējuši Latvijas novadu un pilsētu ģerboņus. Svētku zālē atjaunoti vēsturiskie griestu panno.

Kā zināms, Rīgas pils rekonstrukcijas darbi tika uzsākti 2012.gadā un līdz 2015.gada decembrim tika atjaunota Rīgas pils Priekšpils, Austrumu piebūve un labiekārtots Pils dārzs. Darbs pie Rīgas pils atjaunošanas turpināsies līdz Latvijas Republikas simtgadei, kad ekspluatācijā tiks nodota rekonstruētā pils Kastelas daļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti