LNB atklās Gunāra Birkerta privātbibliotēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

15. janvārī plkst. 15 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Mākslas lasītavā tiks atklāta LNB jaunās ēkas – Gaismas pils – arhitekta Gunāra Birkerta privātbibliotēka.

Šobrīd Gunāra Birkerta bibliotēkā ir vairāk nekā 300 grāmatu, kuras pakāpeniski tiks papildinātas ar arhitektūras nozares periodiskajiem izdevumiem.

Gunārs Birkerts

 

Dzimis 1925. gada 17. janvārī Rīgā. Mācījies Rīgas 1. ģimnāzijā. 1943. gadā aizbraucis no Latvijas un studējis Štutgartes Tehniskajā augstskolā, bet 1949. gadā pārcēlies uz ASV.

1962. gadā dibinājis savu arhitektu biroju „Gunnar Birkerts and Associates”.

Vēlākos gados bijis arhitekts Federālo rezervju bankai Mineapolē. Pēc tam projektējis Stikla muzeju Korningā un Mičiganas universitātes Tiesību zinātņu izpētes ēku. Abas ēkas tika iekļautas 150 visu laiku labāko ASV uzcelto ēku sarakstā, ko 2007. gadā sastādīja Amerikas Arhitektu institūts. Tāpat projektējis ASV vēstniecības ēku Venecuēlā, „Kemper Museum of Contemporary Art” Kanzassitijā.

1989. gadā radīja pirmo Gaismas pils skici – ekspresīvu modernisma veidolu, kas sakņots nācijas bagātajās kultūras tradīcijās un turpmākajos gados attīstīts ar Modri Ģelzi un citiem Latvijas arhitektiem un inženieriem.

Darba mūža laikā saņēmis dažādus apbalvojumus. 1995. gadā saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī ticis iekļauts Latvijas kultūras kanonā.

Tiek uzskatīts par visu laiku ievērojamāko un panākumiem bagātāko latviešu arhitektu. Pasaules arhitektūrā ir pazīstams ar izcilu gaismas lietojumu 19 paša projektētajās bibliotēkās, vairākās baznīcās, muzejos un citās būvēs ASV.

2015. gada nogalē LNB saņēma nozīmīgu dāvinājumu – bibliotēkas ēkas projekta autora G. Birkerta personīgo profesionālo bibliotēku. Tā pusgadsimta laikā veidota paralēli izcilai radoša arhitekta karjerai Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV). Bibliotēka ietver grāmatas no G. Birkerta studiju laika Štutgartes Tehniskajā augstskolā, monogrāfijas par viņu pašu un ievērojamiem 20. gs. pirmās puses modernās arhitektūras meistariem – Ludvigu Mīsu van der Roi, Le Korbizjē, Valteru Gropiusu, Frenku Loidu Raitu.

Birkerts vienmēr ir uzsvēris savu latvisko izcelsmi un piederību Skandināvijas arhitektūras vērtību kopumam – izcilais somu arhitekts Ēro Sārinens bija viņa pirmais skolotājs, uzsākot arhitekta praksi. Tāpēc Birkerta arhitektūras bibliotēkā ir daudz grāmatu par Somijas, Zviedrijas un Dānijas arhitektūru un atsevišķiem meistariem – Alvaru Ālto, Ēro un Elielu Sārineniem, Gunāru Asplundu, Sigurdu Leverencu, Svenu Markeliusu.

Privātbibliotēkā ir plašs publikāciju klāsts par Birkerta būvēm, kas saņēmušas nozīmīgas arhitektūras balvas un iekļautas enciklopēdiskos izdevumos par 20. un 21. gs. moderno arhitektūru.

Īpaša vieta šajā grāmatu un publikāciju kopumā ir materiāliem par gaismu arhitektūrā un 2014. gadā uzcelto LNB jauno ēku, kas ir vērienīgs un simbolisks Birkerta radošā darba vainagojums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti