Dienas ziņas

Iedzīvotāju drošībai izveidots īpašs buklets

Dienas ziņas

JRT pagaidām paliks vecajās telpās

Kuldīgā restaurē Štafenhāgena namu

Kuldīgā restaurē Štafenhāgena namu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Tā ir kā pamatīga mācību grāmata, kurā var izlasīt daudz par koka namu būvniecības vēsturi Kuldīgā – tā saka amatnieki no dažādām valstīm, kas piedalās starptautiskā restaurācijas darbnīcā Kuldīgā.

Šoreiz mācību grāmata ir birģermeistara Štafenhāgena nams vecpilsētā. Amatnieki ne tikai atjauno nama fasādi, bet pēc senām metodēm izgatavo koka būvdetaļas.

Birģermeistara Štafenhāgena namu Kuldīgā vēl ieskauj sastatnes. Te notiek fasādes restaurācijas darbi.

Šis ir viens no leģendām visvairāk apvītais nams Kuldīgā. Ēka būvēta 18.gadsimta otrājā pusē, bet tās priekšnamā atrodas unikāla mēbele, ko savulaik uzskatīja par Zviedrijas karaļa Kārļa XII atstāto naudas lādi. Šobrīd zināms, ka tas ir skapis, ar kuru lietas pārvadāt pajūgā.

Ēkas ielas fasāde ir no koka, savukārt pagalmā – mūra. Jau 1982.gadā atklājās, ka tai ir polihroms krāsojums, tas nozīmē, ka sienas krāsotas tā, lai veidotos reljefs. „Kuldīgā šāds nams ir pirmais un visiespaidīgākais ar šāda veida krāsojumu, (..) un šāds krāsojums ir zināms Rīgā un vēl dažās vietās Latvijā,” norāda arhitekts Aldis Orniņš.

Lai Štafenhāgena nama fasādi varētu restaurēt, piesaistīti līdzekļi no ERAF Centrālās Baltijas programmas projektā ''Dzīvojam ar kultūras mantojumu'' jeb „LiviHeri”. Tas devis iespēju ne tikai ķerties pie restaurācijas darbiem, bet arī rīkot vairākus seminārus amatniekiem par dažādu fasāžu apdarēm un restaurāciju, un restaurācijas darbnīcā piesaistīt amatniekus no  Somijas, Norvēģijas, Lietuvas un Latvijas.

„Mēs ceram, ka šīs darbnīcas rezultātā senais vēsturiskais nams atgūs savu parādes fasādi,” atzīmē Restaurācijas nodaļas vadītāja Ilze Zariņa.

Norvēģijas pilsētiņas Drobakas restaurācijas centra vadītājs Pērs Villijs Fargestads ar Kuldīgu sadarbojas astoņus gadus.

Viņš atzīst – ikreiz te atklājas kas jauns. Štafenhāgena nama koka detaļas top ar viņa veidotajiem rokas instrumentiem. Viņš stāsta, ka darbnīcas dalībniekiem no vecajiem paraugiem māca nolasīt, kā konkrētā detaļa veidota. „Ēka var pastāstīt ļoti daudz, ja jūs saprotat tās valodu. Tā ir viena no svarīgākajām lietām – amatnieku apmācība, iemācīt viņiem lietot acis un saprast, meklēt paraugu darba rīkiem, ar ko tas ir darīts,” saka Fargestads.

Tā kā šis ir viens no tūristu iecienītākajiem objektiem Kuldīgas vecpilsētā, tad reizi nedēļā restaurācijas process būs atvērts ikvienam interesentam, kad gidu lomās būs restaurācijas speciālisti.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti