Dienas ziņas

Gricgales krogā tiekas Sēlijas muzikanti un fotogrāfi

Dienas ziņas

Integrācijas pasākums Āgenskalna tirgū

Atjauno vecpilsētas logus

Kuldīgā restauratori palīdz iedzīvotājiem pašu spēkiem atjaunot vecpilsētas logus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai izglītotu iedzīvotājus par kultūrvēsturiskā mantojuma un tā restaurācijas nozīmi, kā arī lai palīdzētu par šo mantojumu rūpēties, Kuldīgā ir vairākas atbalsta programmas. Viena no tām – akcija “Logu regulārā apkope”. Tā ir iespēja bez maksas sakārtot sava īpašuma logus, ieguldot savu darbu un laiku. Tas ir būtisks solis arī Kuldīgas vecpilsētas ceļā uz UNESCO Pasaules mantojuma sarakstu.

Dienā, kad “Skrundas TV” viesojas Kuldīgas restaurācijas centrā, tur pie sava dzīvokļa loga jau noslēguma darbus veic kuldīdzniece Everita Rudene. Viņa dzīvo vecpilsētā un akcijā “Regulārā logu apkope” piedalās jau trešo gadu, tā pakāpeniski atjaunojot visus logus.

Everita logam pārtapoti konstruktīvie mezgli, tam nedaudz bija nepieciešama protezēšana, tas iestiklots un nokrāsots pēc senām metodēm. Everita uzsver, ka šo gadu laikā, kad izmanto iespēju logus meistaru uzraudzībā atjaunot tos pašai, mainījies arī viņas priekšstats par senā saglabāšanu, restaurāciju un to, kā tas darāms.

“Vairāk par ķitēm, lineļļām un par tām lietām. Viss lai ir dabīgāks un elpojošs. Es arī dzīvoklī sienas nokrāsoju ar kaļķu krāsu. Tā sajūta, ka tā vajag,” stāsta Everita.

Kuldīdzniece Everita Rudene atjauno savas mājas logu, 2020.gada augusts.
Kuldīdzniece Everita Rudene atjauno savas mājas logu, 2020.gada augusts.

“Tas, ko iedzīvotāji šai akcijā nedara, ir galdnieciskais remonts, kurā notiek koksnes protezēšana, jābūt specifiskām iemaņām. To veic restaurācijas centra darbinieki,” stāsta restaurators konsultants Jānis Mertens.

Akcijā pašvaldība nodrošina nepieciešamos materiālus, telpas un meistaru klātbūtni, savukārt iedzīvotāji savu logu atjaunošanā iegulda darbu un laiku. Kuldīgā šāda akcija notiek jau devīto reizi kopš 2010.gada. Ideja nolūkota Somijas vecpilsētā Raumā, kas ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Šai akcijā tiek izvēlēti tie logi, kas nav ļoti bojāti un tos iespējams iedzīvotājiem atjaunot ar saviem spēkiem.

“Apsekojot lielāku uzmanību vēršam logu datējumus. Ja oriģināls, tad glābjam. Tā ir autentiskā substance, kas nākamajam paaudzēm nesīs tālāk šo informāciju,” saka Mertens.

Šogad programmā piedalās vairāk nekā 20 iedzīvotāju. Ievērojot lineļļas un katras krāsas kārtas žūšanas laiku un metodiku, darbs ilgst pusotru mēnesi un prasa darbošanos 1-2 reizes nedēļā.

“Es nezinu, ko es darītu, ja nebūtu [šādas akcijas]. Droši vien logi tā arī stāvētu, es jaunus neuztaisītu, tas maksā ļoti dārgi,” saka kuldīdzniece Everita Rudene.

Pašlaik iedzīvotāju interese par šo akciju ir ļoti liela. Pat šķiet neticami, ka pirmajā gadā tā vispār neguva atsaucību.

Deviņu gadu laikā šajā programmā atjaunoti aptuveni 400 logu komplekti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti