Dienas ziņas

Bebrenē mācīsies topošie zirgkopji

Dienas ziņas

Jaunsardzes četrcīņa vieglatlētikā

Projekts "Dzīvojam ar kultūras mantojumu" Kuldīgā

Kuldīgā renovētas virkne vēsturisku ēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Līdz ar starptautiskā projekta “Dzīvojam ar kultūras mantojumu” tuvošanos noslēgumam Kuldīgā ir jaunas restaurētas ēkas, rīkotas restauratoru darbnīcas, izglītojoši pasākumi bērniem un ģimenēm, kā arī jauni piedāvājumi tūrismā.

Apskatīties klātienē, kādi savulaik izskatījušies vecpilsētas mājokļi, kas un kā tajos saglabāts no senajiem laikiem, kādi interjera elementi bijuši – šādu kultūrtūrisma piedāvājumu “Dzīvo kā vietējais” jau vairākus gadus īsteno Somijas pilsētā Raumā, kuras vecpilsēta jau ierakstīta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

Iedvesmojoties no šīs pieredzes, pirmie soļi sperti arī Kuldīgā un aicinājumam piedalīties šādā piedāvājumā atsaukušies desmit uzņēmēji, kuru apartamenti atrodas senās Kuldīgas ēkās un tajos saglabāts autentiskums.

Viena no šādām vietām ir hercoga Jēkaba aptieka, kura ir baroka laika būvniecības piemineklis un ir vienīgā pildrežģa konstrukcijā veidota šāda apjoma ēka Latvijā. Tajā savu praksi izveidojusi ārste Dace Gaile. Restaurējot telpas, iespēju robežās saglabāts senais.

“Mani uzrunāja, vai es nevēlos [piedalīties]. Es domāju, ļoti jauki, kāpēc to neparādīt, es arī varu dot savu artavu. Man liekas, ka cilvēkiem jābūt daudz draudzīgākiem, nekā esam,” stāsta homeopāte Dace Gaile.

“Spēle “Vienradzis”, ko mēs iepriekš esam rīkojuši Kuldīgas skolēniem kā UNESCO pilsētas spēli, ļoti iedvesmoja somus,” sacīja projekta koordinatore Kuldīgā Ilze Zariņa. “Viņi pārveidoja savu esošo karkasu, jo viņiem likās, ka mūsējais ir aizraujošāks, jo mūsējais ir balstīts Kuldīgas stāstos,” norādīja Zariņa.

Šīs ir ieceres, kas īstenotas starptautiskā projekta “Dzīvojam ar kultūras mantojumu” laikā, kurā piedalījās Latvijas, Somijas un Zviedrijas pilsētas ar līdzīgu mantojumu un tā saglabāšanu. Projekts ilga trīs gadus. Bijušas vietējo iedzīvotāju iesaistīšanas kultūrvēsturiskā mantojuma izzināšanā un izpratnes veidošanā, Kuldīgā notikušas gan starptautiskas restaurācijas darbnīcas, kuras bija atvērtas arī interesentiem, restaurēts Štafenhāgena nams, šobrīd vēl rit pēdējie darbi pie restaurācija centra paplašināšanās. Līdzīgi darbi paveikti arī Zviedrijā un Somijā.

“Rakstījām projektu, jo vēlējāmies mācīties, kā varētu saglabāt vēsturiskumu, tai pašā laikā saglabājot pilsētas centru apdzīvojamu. Esmu ļoti apmierināta, šai projektā visas ieceres ir attīstītas. Piemēram, mēs esam izveidojuši amatnieku restauratoru tīklu, ja ir nepieciešams padoms, viņi sazinās viens ar otru,” norāda projekta vadītāja no Somijas Laura Pulamaki.

Finansiāls atbalsts piesaistīts no Centrālās Baltijas jūras reģiona programmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti