Panorāma

Lielbritānijā izmeklē teroristu tīklu

Panorāma

Pašvaldību administratīvie izdevumi būtiski atšķiras

Rundāles pilij – 281

FOTO: Rundāles pils 281.jubilejā atklāj četras jaunas telpas un divas izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Četras jaunas telpas un divas izstādes - tik saturiski krāšņi savu 281. jubileju trešdien, 24.maijā, svin un jauno sezonu sagaida Rundāles pils. Ekspozīcija papildināta ar unikāliem mākslas  priekšmetiem un muzejiskiem retumiem, kas tikai nesen nonākuši muzeja krājumā.

Rundāles pili necēla kā medību pili, bet tā par tādu kļuva, jo Kurzemes hercogi Ernsts Johans un Pēteris te nodevās galvenokārt medībām. Arī grāfu Šuvalovu laikā uz Rundāli brauca medīt. Tāpēc pils pamatakmens ielikšanas gadskārta šoreiz rit medību zīmē. Ierīkots medību kabinets.

“Te stāv pat ārkārtīgs retums – medību pokāls, ko Polijas karalis Augusts II ir dāvinājis Johanam Bīronam,” stāsta Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis.

Pils muzeja direktors ar lepnumu izrāda vannas istabu. Tas esot mīts, ka cilvēki tolaik bijuši ļoti netīrīgi un laistījušies ar smaržām, lai nomāktu ķermeņa smārdu. Līdz šim telpa stāvēja tukša, jo darbinieki neticēja, ka varēs apmeklētājiem parādīt autentisku 18. gadsimta darinātu sēdvannu.

“Mēs pirmo reizi antikvariāta tirdzniecībā pa visiem šiem gadu desmitiem ieraudzījām šādu piedāvājumu un pat necerējām, ka mēs viņu dabūsim,” stāsta Lancmanis. “Tajā laikā jau nebija siltā ūdens no krāna, (..) es domāju, ka vanna samērā ātri uzsila [ūdeni uzkarsēja ar ogļu palīdzību]. Otrs arī ir rets priekšmets – pārvietojama krāsniņa, kurā ieliek ogles, un telpa pati sasilst,” norāda Lancmanis.

Vēl divas jaunas telpas papilda pastāvīgo dekoratīvās mākslas izstādi “No gotikas līdz jūgendstilam”, kas stāsta par vēsturisko stilu attīstību. Tagad šajā telpā var iepazīt arī ampīra laikmeta interjeru. “Tas atspoguļo ļoti militāra un ļoti pompoza laikmeta gaumi. Priekšmeti tādas smagās formās, kolonnas stūros, zeltītas bronzas rotājumi, kas ir pilni ar militārām emblēmām. Ampīrs grib iespaidot, viņš grib iebiedēt cilvēku,” komentē Lancmanis.

Ekspozīcijā nonācis Mežotnes pils īpašnieces Šarlotes fon Līvenas portrets. Viņas dēls Johans fon Līvens 1829. gadā izstādē Pēterburgā nopirka monumentālu bronzas pulksteni, kas izgatavots vienā eksemplārā. “Cilvēki ilgi nevar izturēt šo smagnējo greznību,” saka Lacmanis, un 19. gadsmita sākumā ampīru nomaina bīdermeiera stils, kam atvēlēta blakus telpa. “Viņi grib omulību, pilsoniskos tikumus. Viss kļuva vienkāršs,” norāda Lancmanis.

Dekoratīvi lietišķās mākslas ekspozīcija Rundāles pilī ir vienīgā Latvijā, kas sniedz tik pilnīgu ieskatu Eiropas mākslas  attīstībā kopš 15. gadsimta. Daudzi eksponāti ir vienīgie Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti