Dienas ziņas

Asinsdonoru centram Latgalē jaunas telpas

Dienas ziņas

Eiropas sporta nedēļā kandavnieki iepazīst Latviju

Ventspilī sākas Eiropas kultūras mantojuma dienas

Eiropas kultūras mantojuma dienās Ventspilī uzmanību pievērš Gūtšmitu namam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas kultūras mantojuma dienās Ventspilī uzmanība akcentēta uz šobrīd slēgtu, greznu ēku, kas piederējusi turīgiem burinieku flotes īpašniekiem. Gūtšmitu namam šonedēļ nomainījušies īpašnieki - pašvaldība kultūrvēsturisko mantojumu nodevusi valsts īpašumā. Paredzēta tā rekonstrukcija, un plānots, ka tajā strādās Valsts ieņēmumu dienesta filiāle.

Tradicionāli kultūras mantojuma dienu objekti visā Eiropā ir  tie, kas ikdienā nav pieejami sabiedrībai. Arī šogad jau pāris dienas iepriekš Ventspils muzeja darbinieki iekārto izstādi, kas veltīta savulaik vieniem no bagātākajiem ventspilniekiem - flotes īpašniekiem un tirgotajiem – Gūtšmitiem.

''Pirmais stāvs, protams, ir diezgan nežēlīgi pārbūvēts, un, kā jūs redzēsiet, tur iekšā ir milicijas kameras, aizturēšanas kameras un daudzi mazi kabineti, daudzi mazi koridorīši - tas viss ir tā laika milicijas vajadzībām pārplānots,'' stāsta Ventspils vēsturiskā pilsētvides mantojuma pētniece Inga Apmane.

Šai ēkai ir bijusi raiba vēsture - grezns savrupnams, valsts banka, Sarkanā Krusta slimnīca, līdz no Gūtšmitiem ēku atpērk pilsētas valde, un, iespējams, Ventspils pašvaldība tobrīd ieguvusi greznāko pilsētas domes sēžu zāli Latvijā.

''Ja milicijai būtu bijuši līdzekļi kā tādai padomju iestādei - kārtīgi un daudz, tad droši vien mēs nevarētu šobrīd skatīties ne uz 19.gadsimta pirmās puses, ne uz 19.gadsimta 70. gadu logiem, ne uz zāli!'' turpina Apmane.

Pēc tam, kad 2011.gadā no ēkas aizgāja policija, valstij piederošā māja stāv kā mēms atgādinājums Valsts policijas niecīgajam budžetam, no otras puses, tieši līdzekļu trūkums ļāvis saglabāt oriģinālās detaļas un neveikt postošas rekonstrukcijas.

Šonedēļ Ventspils pašvaldība ir parakstījusi vienošanos par īpašumu maiņu. AS ''Valsts nekustamie īpašumi'' ir atteikušies no kāda neapbūvēta zemes gabala Rūpniecības ielā Ventspilī, bet pašvaldība valstij lietošanā nodevusi Gūtšmitu namu. Tā jaunais saimnieks būs Valsts ieņēmumu dienests, kam līdz 2019.gadam ēka jāsaved kārtībā un jāpiemēro biroju darbam:

''Ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, zāle ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, un daļa no šīs ēkas tomēr būs jāsaglabā autentiskajā veidā. Protams, visu atjaunot, kā tas bija Gūtšmitu laikā, ir utopiski!'' norāda pētniece.

Ēkas apskati gida pavadībā Ventspils muzejs piedāvās ne tikai nedēļas šīs nogalē, bet līdz pat septembra beigām.

Jau vēstīts, ka 12. un 13.septembrī visā Latvijā kultūras mantojuma dienu objektos notiks atvērto durvju dienas, ekskursijas gidu pavadībā, koncerti un izstādes.

Eiropas kultūras mantojuma dienām Latvijā 2015.gads ir jubilejas gads, jo mantojuma dienu tradīcija ar koka mantojumam veltītiem pasākumiem Latvijā aizsākās 1995.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti