Dizaina izstādē «Vecumdienas» - šodienas un nākotnes redzējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piektdien Rīgā atklās dizaina izstādi „Vecumdienas”. Tā aicinās ielūkoties nākotnē pēc 40 gadiem, kad pēc statistikas prognozēm Latvijā būtiski pieaugs senioru īpatsvars. Izstāde būs versija par nākotnes senioru dzīves telpu un hobijiem, tajā būs apskatāmi dažādi dizaina priekšmeti, mēbeles un trīsdimensionāli objekti.

Izstādes idejas autors Kristaps Grundšteins uzskata, ka ļoti svarīgi jau tagad veidot scenārijus, lai nākotne mūs nepārsteigtu nesagatavotus.

Izstādi papildinās arī filma ar mūsdienu jauniešu redzējumu par savām vecumdienām. „Kad mūsdienu jaunieši būs veci, viss būs pilnīgi savādāk nekā tagad. Tad, kad paliek viens un vientuļš, tad ir arī tāda opcija kā pansionāts. Varbūt vecumdienās es vairāk laika pavadīšu mājās ar, cerams, vecu vīru vai kādu jaunāku,” atzīst kāds jaunietis.

Rīgas jauniešu teiktaisi par to, kādas viņi iztēlojas savas vecumdienas, apkopots filmā, kas arī iekļausies dizaina izstādē par novecošanas iespējām.

„Es noteikti redzu ģimeni. Es pats esmu mierpilns večuks, bet spēcīgs, ravējot nezāles, spēlējoties un makšķerējot ar mazbērniem,” saka kāds jaunietis.

Jauniešu sacīto izstādes veidotāji ņēmuši vērā, izstrādājot savu vīziju par nākotnes senioru dzīvi Rīgā. Izstādes idejas autors Kristaps Grundšteins uzskata, ka par nākotnes scenārijiem ir jādomā jau savlaicīgi, jo statistika ir nepielūdzama.

Kā mēs zinām - 2010.gadā cilvēku īpatsvars vecuma grupā 65+ ir 17%, 2030.gadā būs 23%, bet 2060.gadā - jau 36%. Tas ir ievērojams skaitlis, un, ja mēs to ignorētu, tad tas, manuprāt, būtu nepareizi,” norāda Grundšteins.

Projekts „Vecumdienas” piedāvā dažādas praktiskas idejas, kā Rīgas vidi sakārtot un organizēt tā, lai nākotnes seniori tajā justos komfortabli un vecumdienas uztvertu nevis kā slogu, bet kā skaistu balvu.

„Šī izstāde ir par to, lai mēs mainītu attieksmi un veidotu paši šo dzīvi, kādu mēs to vēlamies. Virzītos uz to, ka vecumdienas ir zelta gadi un skaistais, uz ko mēs tiecamies. Un kāpēc gan ne? Visu mūžu ir strādāts, mēs taču beidzot būtu pelnījuši, ka ir kāds rezultāts,” uzsver Grundšteins.

Projekts piedāvā veikt izmaiņas Rīgas koncepcijā, senioru dzīvei vecumdienās atvēlot Rīgas centru un mainīt Rīgas saukli no „Live Riga” uz „Rīga - pilsēta, kur novecot!”. Ir arī iecere Rīgai pievilināt seniorus no citām Eiropas valstīm.

„Seniori no citām Eiropas valstīm, kuri ir uzkrājuši savu kapitālu, arī viņi vēlas kādas nelielas pārmaiņas. Tad, lūk, Rīga ir atvērta viņiem, un Rīgas vēsturiskais centrs līdz Dzelzceļa lokam piedāvā viņiem lieliskas iespējas šeit pavadīt savas zelta vecumdienas. Tādā veidā pilsēta iegūtu tēlu, un arī tīri finansiāli tiktu piesaistīti līdzekļi, kas varētu uzlabot šejienes senioru dzīvi,” norāda izstādes autors Kaspars Grundšteins.

Izstāde modelēs, kāds nākotnē varētu izskatīties senioru dzīvoklis Rīgā, kāds būtu tā iekārtojums, ar kādiem hobijiem seniori varētu aizrauties. Jauniešu aptauja apliecinājusi, ka līdzās kultūras pasākumu apmeklējumiem viņi vēlētos nodoties arī dārzniecībai, tādēļ viens no izstādē apskatāmajiem objektiem ir nākotnes siltumnīca, kas labi varētu iederēties arī Rīgas centrā.

Manuprāt, ir jāmaina tā estētiskā uztvere, ka mēs redzam siltumnīcu tikai laukos. Tā pilnīgi noteikti piedien arī pilsētas centram. Mazākos formātos uz balkoniem, bet varbūt arī Vērmanes dārzā. Varbūt mūsu estētiskā uztvere būs izmainījusies, un mums tas liksies pilnīgi normāli,” uzsver Kaspars Grundšteins.

Izstādē redzēsim, kāda varētu izskatīties Rīgas Laimīgā seniora karte, kas piedāvātu dažādas atlaides. Tāpat - kādas varētu izskatīties dažādu nākotnes pasākumu afišas.

„Šeit, piemēram, ir - senioru baleta studija „Puante” piedāvā  Pētera Čaikovska baleta „Gulbju ezers” pirmizrādi. Askētisks plakāts, radīts 2056.gadā,” ieskicē Kaspars Grundšteins.

Dizaina izstādi „Vecumdienas” atklās piektdien, un tā būs skatāma četristabu dzīvoklī, kas atrodas Meierovica bulvārī 6.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti