Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Laumu Dūmiņu

Rīta Panorāma

Intervija ar Augstākās izglītības padomes priekšsēdētāju Jāni Vētru

Baltijas jūras reģiona valstu dizains izstādē "Roundabout Baltic"

Dizaina izstāde «Roundabout Baltic» - tēlaina, ar mākslinieka un kuratora skatījumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No trešdienas, 25.janvāra, astoņu Baltijas jūras valstu mūsdienu dizaina darbi ir aplūkojami Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā izstādē "Roundabout Baltic".

Vērtējot gaidāmo izstādi, mākslas zinātniece Inese Baranovska pauž, ka, aplūkojot izstādi, ir jāļaujas iztēlei.

"Mums vienmēr gribētos tā, lai dizains ir ne tikai skaistas lietas, kas ir jau patērētāja prece, bet arī kaut kas vairāk.

Mani šajā izstādē saista tas, ka galvenais ir nevis lietas funkcionalitāte, bet tas, ka pastāv mākslinieka un kuratora skatījums," komentē Baranovska.

Izstādi "Roundabout Baltic" pirmo reizi tika atklāta Polijā kā viens no Eiropas Savienības prezidentūras gada būtiskākajiem notikumiem mākslā. Izstādes kuratori to ir veidojuši tēlaini, bez akadēmiskas darba analīzes.

Arī astoņu valstu mākslinieku valstiskā piederība nav svarīga, jo galvenais ir domāšana. "Mūs visus kādreiz vienoja jūra. Mēs mākslas objektus neradām, konkretizējot katru valsti. Tie ir sakārtoti sešās grupās. Stāsts sākas ar mirkli, kad cilvēks dodas pretī jūrai. Viņš dodas cauri mežiem un pļavām, pauguriem, garām koka arhitektūrai un laukiem, līdz nonāk pie jūras," stāsta izstādes kuratore Agņeška Jakobsone-Celecka.

Latviju pārstāv četri mākslinieki, kuru darbi izvēlēti prestižās dizaina izstādēs pasaulē.

Latvijā patlaban iespējams sastapt vien Lieni Jākobsoni. Viņas darbs uzrunājis ekspozīcijas veidotājus ar oriģinalitāti: parasts soliņš kļuvis par asprātīgu mākslas priekšmetu.

"Man vienmēr patīk skatīties, kā bērni uz to reaģē. Viņi to uzreiz nosauc kaut kādā vārdā, saskata tajā dzīvnieka tēlu, metas virsū un mīļo, un sēž visās iespējamās pozās. Man kā dizainerei tas liekas kā mērķa sasniegšana," klāsta dizainere Jākobsone. "Es tos nesauktu par rokdarbiem, bet man patīk sajust materiālu un pašai to izveidot. To, ko es nevaru izdarīt, - tur man palīdz attiecīgs meistars. Bet man patīk dizaina process - nevis uz papīra un tikai tad notiek izgatavošana, bet viss jau notiek ar pašu materiālu," saka Jākobsone.

Astoņu valstu dizaineru vienojošais faktors ir ne tikai radniecīgā domāšana, bet arī dabiskie materiāli, kuri mūsdienu dizaina darbus padara vēl vērtīgākus.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti