Kultūras ziņas

Cēsis vilina iedzīvotājus ar kultūru

Kultūras ziņas

Sestais ērģeļu dienu festivāls Latgalē

Rīgas pilij 500 - restaurācija un vēsturiskās liecības

Atklāta Rīgas pils vēsturisko zāļu atdzimšanas fotoizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tirdzniecības centra „Galerija Centrs” Rīdzenes ielā  29.jūlijā atklāta Rīgas pils vēsturisko zāļu atjaunošanas fotoizstāde, tikmēr par godu Rīgas pils 500.jubilejai Latvijas Nacionālais vēstures muzejs izveidojis ekspozīciju, kas aplūkojama muzeja pagaidu telpās Brīvības ielā.

Izstāde atklāj Rīgas pils vēsturiskos posmus, tostarp eksponējot arī arī 2013.gada ugunsgrēkā cietušos kultūrvēsturiskos priekšmetus Hercogienes  Dorotejas portretu un Alberta Bela un Ēvalda Valtera sarkanbaltsarkano karogu, kurš tika uzcelts svētā gara tornī Atjaunotajā Latvijas Republikā. Tā kā šos divus gadus pēc Rīgas pils ugunsgrēka, rit intensīvs restaurācijas darbs, Valsts akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi”, kas atbild par Rīgas pils atjaunošanu, atklāj restaurācijas procesa fotoizstādi "Galerijā Centrs" - uz senās Rīdzenes ielas.

Fotogrāfijās, kas tapušas dažādos rekonstrukcijas un restaurācijas darbu posmos, iespējams vērot, kā tiek atjaunotas Rīgas pils Baltā zāle, Svētku zāle, Sūtņu zāle un Ģerboņu zāle. Izstāde tirdzniecības centrā „Galerijā Centrs” būs skatāma līdz 10.augustam.

Lai Rīgas pils zāles atgūtu savu patieso spožumu, tiek atjaunots katrs elements zāļu vēsturiskajā veidolā – ikviens zīmējums, izcilnis un dekors, rekonstruējot to oriģinālo izskatu.

Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas projekta pirmā kārta – priekšpils atjaunošana, tuvojas noslēgumam, lsm.lv informē būvdarbu veicēji. Jau šī gada nogalē Rīgas pilī atgriezīsies Latvijas Valsts prezidents. Ar pils vēsturisko zāļu izstādes palīdzību ikviens iedzīvotājs varēs iepazīties ar ievērojamo un līdz detaļām precīzo darbu, kas ieguldīts Rīgas pils telpu un interjera atjaunošanā.

Kopumā Rīgas pils rekonstrukcijā-restaurācijā vidēji tiek nodarbināti 250 strādnieku un vēl 60 - 70 restauratoru strādā dažādās darbnīcās. 

Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) pārstāvji īpaši atzīmē pieredzes bagātās itāļu restauratores Almas Ortolanas ieguldījumu Anša Cīruļa griestu un sienu gleznojuma atjaunošanā Sūtņu zālē. Tāpat liels darbs veikts Baltajā zālē, kur pēc koka konstrukciju izbūves un atjaunošanas sācies darbs pie interjera detaļām. Piemēram, no jauna izveidoti un apzeltīti ģipša veidojumi, vispirms restaurācijas darbnīcās no jauna izgatavojot dekoru kopijas. Savukārt Ģerboņu zālē speciālisti no jauna vienu pēc otra uz griestiem zīmējuši Latvijas novadu un pilsētu ģerboņus un Svētku zālē atjaunoti vēsturiskie griestu panno.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti