Kāpēc dizains?

Uz šķīvja – kukaiņi!

Kāpēc dizains?

Vai publiskā vide un telpas Latvijā ir pieejamas visiem?

Dizains jēgpilnām pārmaiņām. Saruna ar dizaineri Rūtu Jumīti

Dizainers ir ne tikai stila, bet arī sistemātisku pārmaiņu radītājs. Saruna ar dizaineri Rūtu Jumīti

"Agrāk par dizaineru domāja kā par stila, formas un funkcijas veidotāju, tad šobrīd dizainers var būt arī sistemātisku pārmaiņu radītājs," Latvijas Radio 3 raidījumā "Kāpēc dizains" par savu profesiju stāsta dizainere Rūta Jumīte. "Ja fokusējamies tikai uz cilvēku vajadzībām, mēs nedaudz aizmirstam, ka cilvēks nevar eksistēt bez vides ekosistēmas," viņa piebilst, skaidrojot dizaina un vides attiecības.

Rūtas Jumītes veidotā grafiskā identitāte bezpeļņas organizācijai "Young Folks" šogad tika apbalvota ar Latvijas Dizaina gada balvu kategorijā "Komunikācija". "Domājot par grafisko dizainu plašākā kontekstā, tas ir tāds spēcīgs komunikācijas rīks, bet ne vienmēr tas ir kaut kas, ko organizācijas var atļauties. Tas ir profesionāls rīks," uzsvera dizainere.

Rūta Jumīte aktīvi iestājas arī par dizaina nozīmi sabiedrībai svarīgu izaicinājumu risināšanā, šajā procesā nereti tiek pielietots spekulatīvais dizains.

"Spekulatīvais dizains ir ļoti nozīmīgs, jo tas ļauj palūkoties uz plašāku dizaina kontekstu, plašāku jēgu un vērtībām.

Pierasta dizaina prakse ir, ka risinām šī brīža problēmas, tad šie risinājumi šķiet loģiski un visiem saprotami. Bet spekulatīvais dizains raugās uz tālāku nākotni un ir tāda "Ziemeļu zvaigzne", uz ko mēs vēlētos doties," skaidro Jumīte.

Jauniešu organizācijas "Young Folks" vizuālā identitāte. Dizains - Rūta Jumīte.
Jauniešu organizācijas "Young Folks" vizuālā identitāte. Dizains - Rūta Jumīte.

Spekulatīvajā dizainā tiek izmantoti dažādas pārspīlējuma metodes, lai pētītu un atklātu to, kā vispār var domāt par dizainu, piemēram, pilsētvides kontekstā. Dizainere uzsver, ka šāda eksperimentāla pieeja ir nepieciešama, lai atvērtos radošākām idejām.

"Idejas, kas pirms gadu desmitiem šķitušas spekulatīvas un nereālas, ar laiku var tikt īstenotas," atzīmē Rūta Jumīte.

Viņa dizaina domāšanu aktualizē biodaudzveidības un klimata krīzes kontekstā un pie dizaina risinājumiem strādā, ņemot vērā šīs krīzes radītās pārmaiņas arī pilsētvidē. "Domājot, ko dizainers vai dizaina prakse var atbildēt šīs krīzes laikā, tiek pārskatītas dažādas metodes. Pirmkārt, konteksts, kam mēs veidojam dizainu. Ja fokusējamies tikai uz cilvēku vajadzībām, mēs nedaudz aizmirstam, ka cilvēks nevar eksistēt bez vides ekosistēmas," skaidro Rūta Jumīte.

Rūta Jumīte
Rūta Jumīte

Rūta Jumīte pārliecinājusies, ka mūsdienās dizainera loma ir krietni paplašinājusies.

"Ja agrāk par dizaineru domāja kā par stila, formas un funkcijas veidotāju, tad šobrīd dizainers var būt arī sistemātisku pārmaiņu radītājs," uzsvera Jumīte

un skaidro, ka viņasprāt būtiska loma ir arī dizainera izglītībai un domāšanas veidam.

"Ilgtspēja ir ļoti populārs vārds un bieži izmantots. Ir svarīgi dizaineram atpazīt zaļmaldināšanu [no angļu greenwashing], neatbalstīt to un diezgan kritiski raudzīties uz situācijām, kur šis vārds tiek izmantots," saka Jumīte. Viņa skaidro, ka mūsdienās lielākas korporācijas mēģina radīt sev labu tēlu, veicot dažādas labdarības aktivitātes, piemēram, stādot kokus, bet tajā pašā laikā radot lielus emisijas apjomus, ko nevar izlīdzsvarot dažu koku iestādīšana.

Dizaineram ir svarīgi sadarboties ar pētniekiem un arī pašam iesaistīties pētniecībā, lai radīt jēgpilnus eksperimentus un aizsāktu jaunus procesus dažādu izaicinājumu risināšanā, uzskata Jumīte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti