Kultūras ziņas

Mūzikas žanru savienošanās festivālā "Arēna"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Rīgas modes nedēļa un Itālijas modes jaunais vilnis

Rīgas modes nedēļu iešalko Itālijas modes jaunais vilnis

Rīgas modes nedēļa šogad izvēlējusies moto "Mode ir māksla". Kultūrvietā "Ola Foundation" atklāta arī izstāde "Modes panorāma – Itālijas jaunais vilnis", kas atklāj modi, kura nemitīgi attīstās un mainās.

Rīgas modes nedēļa uz kultūrvietu "Ola Foundation" Ķīpsalā atvedusi izstādi "Modes panorāma – Itālijas jaunais vilnis".

Baltijas Modes federācijas prezidente Jeļena Strahova stāsta: "Izdomājām, ka galvenais mesidžs, ko mēs gribam sniegt auditorijai, ir, ka mode ir māksla un ka mode ir daļa no kultūras. Līdzko mēs izdomājām šo, burtiski nākamajā dienā atnāca ziņa no Itālijas vēstniecības ar piedāvājumu organizēt Itālijas talantīgāko modes mākslinieku izstādi un, protams, es no savas puses sapratu, ka tas ir tieši laikā un vietā. Šī izstāde – tieši tas, kas vislabāk atspoguļo to, ka mode tiešām ir māksla un kultūras sastāvdaļa."

Mode ir viens no Itālijas kultūras un radošās identitātes pamatelementiem. "Modes panorāma – Itālijas jaunais vilnis" ir ceļojošā izstāde, kas stāsta par mūsdienu itāļu modi ar desmit jauno modes zīmolu palīdzību, demonstrējot radošu pieeju un katra  unikālo skatījumu uz modi kā mākslu.

Itālijas vēstnieks Latvijā Alesandro Monti atklāj: "Šo izstādi iecerēja Itālijas Ārlietu un starptautiskās sadarbības ministrija kopā ar "Vogue Italija", kas ir pasaulslavenā modes žurnāla "Vogue" itāļu versija. Tā rāda Itālijas modes "Jauno vilni". Visi labi zina Itālijas tradicionālos modes dizainerus, bet mēs gribējām parādīt tieši jauno itāļu modes zīmolu paaudzi, kas darbojas visā pasaulē, tā ir ļoti kosmopolītiska, un izstāde ir laikmetīgs veids, kā Itālija sevi reprezentē pasaulei."

Kultūrvietas "Ola Foundation" valdes priekšsēdētāja lze Pīlēna uzskata, ka mode ne tikai ietekmē, bet arī veido kultūru: "Mūsu identitāti, mūsu vērtības, un tas noteikti iederas kopējā "Olas" konceptā. Manuprāt, mode ir valoda, kurā mēs varam visi saprasties bez vārdiem, un šī ceļojošā izstāde ir apliecinājums, ka šī modes valoda šķērso robežas un apvieno cilvēkus visā pasaulē. Es domāju, ka ļoti vērtīgi ir tas, ka itāļu "Vogue" ceļ ārā savus jaunos dizainerus un promotē tos ne tikai Itālijā, bet visā Eiropā, tādā veidā mēs redzam jaunās tendences, kas ienāk modes pasaulē."

Jaunā itāļu modes dizaineru paaudze arīdzan no jauna oriģināli interpretē tradicionālo amatniecību, izmantojot inovatīvus izteiksmes līdzekļus un ražošanas metodes.

Piedāvājot savu skatījumu uz mūsdienu sabiedrībai aktuālām tēmām, vienlaikus izstādē aplūkojamie desmit jaunie dizaineri cenšas saglabāt ciešas attiecības ar citām Itālijas kultūras un radošajām nozarēm.

Itālijas vēstnieks norāda, ka izstāde ir iecerēta ar mērķi sniegt plašāku skatījumu uz jaunajiem dizaineriem un jaunām formām: "Tas ir ļoti atkarīgs arī no personīgām izjūtām, jo jaunā mode ir kaut kas tāds, kas iet roku rokā ar laikmetīgo mākslu. Tas kļūst arvien skaidrāks, laikam ejot. Mode un tās radošums ir galvenais virziens. Itāļu stila pamatā ir tieši šī novatoriskā dizaina un mākslas forma, kas apvienojas."

Strahova piebilst, ka ar ar šo izstādi tiek atklāta visa Modes nedēļa, kas šajā sezonā norisinās vairākās vietās, un nākamās skates varēs vērot gan "Eviart" mākslas galerijā, gan "Zunda Towers", gan kultūras notikumu vietā "Hanzas perons", kur notiks vislielākās skates. "Šosezon mums ir vairāki mākslinieki no dažādām valstīm: no Vācijas, Lietuvas, Igaunijas, Uzbekistānas. Mēs esam ļoti priecīgi, ka tik daudzu kultūru pārstāvji piedalās šajā sezonā."

Tā kā šī ir ceļojošā izstāde, Latvijā tā būs apskatāma mēnesi, lai pēc tam ceļotu uz citām Eiropas valstīm. Tikmēr Latvijas topošie tērpu mākslinieki no Mākslas akadēmijas šobrīd pāršuj lietoto apģērbu un gatavojas modes skatei "Hanzas peronā".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti