Dienas ziņas

Daugavpilī lēnām sāk bioloģisko atkritumu šķirošanu

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Restaurē Latvijā vecāko koka noliktavu

Liepājā atjaunota vecākā koka noliktava Latvijā

Liepājā ar pašvaldības līdzfinansējumu atjaunota 17. gadsimtā būvētā noliktava Zivju ielā 2A. Ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un vecākā noliktavas funkcijas koka celtne Latvijā, norādīja Liepājas būvvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Freidenfelde.

Noliktavas jumta atjaunošanu un ēkas konstrukciju restaurāciju organizēja ēkas īpašnieks SIA "Warehouse properties". Ēka atrodas pilsētbūvniecības pieminekļa "Liepājas pilsētas vēsturiskais centrs" teritorijā.

Kā liecina SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa" veiktā arhitektoniski mākslinieciskā izpēte, noliktava ir vecākā šādas funkcijas koka celtne Latvijā, un tā ir vērtīga kā Liepājas senās apbūves paraugs.

Sākotnēji iegūtie fakti liecināja, ka ēka celta 1690. gadā. Lai noskaidrotu precīzāku ēkas būvēšanas laiku, 2021. gadā veikti urbumi koka konstrukcijās koksnes dendrohronoloģiskajai datēšanai. Atbilstoši Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošā pētnieka Māra Zundes veiktās koksnes izpētes datiem, secināts, ka noliktavas vecākā daļa būvēta ap 1674. gadu, bet jaunākā – ap 1767. gadu.

Pirmās dokumentētās ziņas par īpašumu ir no 1797. gada Liepājas ēku īpašnieku saraksta, kur kā īpašnieks minēts tirgotājs R. B. Gerharts Philibets Millers.

Ēkā saglabājušies valsts nozīmes mākslas pieminekļi

Noliktavu komplekss sastāv no trīs pakāpeniski būvētām daļām. Senākā, 17. gadsimta otrajā pusē celtā daļa, atrodas noliktavas kompleksa centrā, kurai austrumu pusē vēlāk uzbūvēta galerija. Ēkas ziemeļu pusē 17. gadsimta beigās piebūvēta otra daļa, kas sākotnēji celta kā vienstāvu piebūve, bet vēlāk paaugstināta kā centrālās ēkas daļas apjoma pagarinājums. Savukārt trešās noliktavas daļas tapšana saistāma ar 18. gadsimta pirmo pusi. Visām ēkas daļām izbūvēts Liepājai 17.–18. gadsimtam raksturīgs divslīpju jumts ar pilniem trīs stūru zelmiņiem.

Noliktavas ēka līdz mūsdienām saglabājusies ar minimālām pārbūvēm, zuduši tikai abi jumta zelmiņi.

Ēkā ir saglabājušies daudz Liepājai un Latvijai unikālu konstrukciju un galdniecības izstrādājumi, kādi vairs nekur nav sastopami – īpaši vērtīgas ir kopumā 7 durvju vērtnes ar apkalumiem, kas ir amatnieka – kalēja roku darbs, un tie ir atzīti par valsts nozīmes mākslas pieminekļiem. 

Visus veiktos darbus Liepājas būvvalde pieņēmusi ekspluatācijā 2023. gada 27. decembrī.  

Noliktavas atjaunošanas darbiem piešķirts pašvaldības līdzfinansējums 44 103,14 eiro apmērā, kas piešķirts ēkas arhitektoniski mākslinieciskās izpētes dokumentu aktualizēšanai, ēkas jumta atjaunošanas un ēkas restaurācijas būvdarbiem, kā arī autoruzraudzībai.

Kopējās objekta būvniecības izmaksas ir 443 815,83 eiro. 

Noliktavas ēkai šogad aprit 350 gadi kopš tās uzcelšanas, un ēkas īpašnieks plānojis turpināt noliktavas fasāžu restaurāciju, tostarp ēkas ārdurvju restaurāciju un uzstādīšanu un fasādes krāsošanu. Šobrīd visas ārdurvis ir izņemtas, lai darbnīcā veiktu to restaurāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti