Vītināta dambrieža gaļa jeb basturma «Īsto latvju saimnieču» gaumē

Tā kā Kuldīgas puses saimnieces Gunitas Štorhas vīrs saimnieko briežu dārzā, viņa pilnīgi noteikti zina, kā lieliski pagatavot dambriežu gaļu. Basturma jeb vītinātā dambrieža gaļa prasa daudz laika, taču šī izsmalcinātā uzkoda noteikti būs pūļu vērta. Basturmas recepti Gunita atklāja LTV raidījumā “Īstās latvju saimnieces”.

Gunita Štorha saimnieko Kuldīgas novada saimniecībā “Mazsālijas”, kas atrodas ainaviskā vietā – Sprincupes savienoto Mazsālijas dzirnavdīķu krastos senajās vācu barona fon Hāna dzirnavās. Tās ir pārtapušas par atpūtas vietu pilsētniekiem, kuriem Gunita gatavo maltītes un piedāvā izgaršot lauku labumus no pašu saimniecības. Rūpēties par viesiem Gunitai palīdz mamma Aina un vīrs Gunārs, kura pārraudzībā ir briežu dārzs un foreļu baseini. Gunitas kaislība ir truši un vistas.

Gunita Štorha

Basturma

Nepieciešams

  • 2 kg dambrieža gaļas
  • 3 kg sāls
  • Armēņu garšvielu maisījums “Chemen”
  • Čili pipari
  • Koriandrs
  • Ķimeņu sēklas
  • Ķiploki

Uzkodas «Īsto latvju saimnieču» gaumē.

Pagatavošana

Dambrieža karbonādi vai šķiņķi atbrīvo no cīpslām un plēvēm, liek dziļā traukā, pārber sāli un notur ledusskapī vismaz trīs līdz piecas dienas. Pēc tam noskalo aukstā ūdenī un atstāj piecas stundas mērcēties.

Izmērcēto gaļu izņem no ūdens un liek uz vītināšanas restes siltā vietā vai vītināšanas skapī. Tur trīs līdz piecas dienas. Pēc tam no visām pusēm apsmērē ar garšvielu maisījumu (visas garšvielas samaisītas kopā ar sasmalcinātu ķiploku, līdz veidojas krēmveida konsistence), liek dziļā traukā un vēl trīs līdz piecas dienas ļauj garšvielām ievilkties. Pēc tam gaļu liek uz vītināšanas restes vai vītināšanas skapī un iztur vēl vismaz piecas dienas. Pirms pasniegšanas sagriež plānās šķēlēs.

Uzkodas “Īsto latvju saimnieču” gaumē.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt