Rītiņš: Rīgas svētku oficiālais ēdiens - plānās pankūkas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Restorāna “Vincents” šefpavārs Mārtiņš Rītiņš par godu Rīgas svētkiem ir radījis speciālu ēdienu, kas turpmāk baudīs vienīgā oficiālā Rīgas svētku ēdiena statusu. Par Rīgas svētku oficiālo ēdienu Rītiņš izvēlējies "Crepes Suzette" jeb franču stilā gatavotas plānās pankūkas. 16.augustā šo ēdienu būs iespēja nobaudīt visiem Rīgas iedzīvotājiem un viesiem – šefpavārs Rītiņš to gatavos Spīķeru centrālajā laukumā “Rīgas svētku restorāna” laikā, informēja Rīgas Tūrisma attīstības birojs.

“Latvijai un Francijai ir daudz kopīga kulinārijā. Agrāk pat visu restorānu ēdienkartes Latvijā tika gatavotas franču nevis latviešu valodā, kā arī Rīga tiek uzskatīta par mazo Parīzi! Tādēļ Rīgas svētku ēdienam esmu izvēlējies ēdienu ar franču šarmu – "Crepes Suzette". Šī ēdiena vēsture sākās 1885.gadā, kad Anglijas princis Edvards viesojās Parīzē. Franču pavāram Henrijam, kurš apkalpoja princi, nedaudz misējās ar pagatavotajām plānajām pankūkām un tās piedega, bet princim ēdiens tā iegaršojās, ka viņš vēlējās to nosaukt princeses Aleksandras vārdā. Tam franču pavārs gan nepiekrita un nodēvēja to savas mīļotās Zuzetes vārdā. Šobrīd "Crepes Suzette" ir iecienīta maltīte restorānos, jo tas ir īpašs process - tās gatavo uz pannas viesu acu priekšā. Un tieši tāpēc arī Rīgas svētku apmeklētāji varēs vērot šo procesu klātienē “Rīgas svētku restorānā” Spīķeros!” izvēlētā ēdiena izcelsmi skaidro Mārtiņš Rītiņš.

“Rīgas svētku restorāns” norisināsies sestdien, 16.augustā, Rīgas svētku ietvaros Spīķeru centrālajā laukumā un tajā vienlaicīgi darbosies 15 Rīgas labākie restorāni un kafejnīcas. Apmeklētājus ar savu meistarību pārsteigs Latvijas labākie šefpavāri: Mārtiņš Rītiņš, Mārtiņš Sirmais, Ingmārs Ladigs, Māris Astičs, Valters Zirdziņš, Rihards Frīdenbergs-Kalniņš, Endijs Bērziņš un citi profesionāļi.

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iepazīt un nogaršot ne vien mūsdienu Latvijas garšas ēdienus, bet arī baudīt dažādās šefpavāru variācijas par pasaulē arvien lielāku popularitāti gūstošo "Street Food".

Rīgas svētku restorāna dalībnieki ir "Vincents", "3 Pavāru restorāns “Tam labam būs augt”", "Burkāns", "Dārzs", "Valters", "Vairāk saules", "Le Dome", "Innocent café", "Avalon", "Muusu", "KID", "Ostas Skati", "EcoCatering", "Tinto" un "B-Bārs".

"Crepes Suzette" no šefpavāra Mārtiņa Rītiņa

Pankūkām nepieciešams: 115 grami miltu, sāls, viena ola, divi olu dzeltenumi, smalki sakapāta miza no pusapelsīna, 275 mililitri piena, 55 grami dzidrināta sviesta.

Pagatavošana jāsāk ar olu sakulšanu, tad pievieno sāli un apelsīna miziņu. Seko piena pievienošana, kuru nedaudz var atšķaidīt ar ūdeni. Visbeidzot pievieno miltus un visu samaisa tā, lai nebūtu kunkuļu. Apsedz ar plēvi un tur ledusskapī vienu stundu.

Mērcei nepieciešama trīs lielu, sulīgu apelsīnu sula, viena apelsīna daiviņa, 10 ēdamkarotes cukura, 115 grami sviesta istabas temepratūrā, divas ēdamkarotes apelsīna liķiera "Cointreau", divas ēdamkarotes ģimenes vīna darītavas “Abavas” Latvijas ābolu brendija un vaniļas saldējums.

Mērces pagatavošanai vajadzīgs uz mazas uguns lēni kausēt cukuru. Kad tas kļūst gaiši brūns un sāk nedaudz karamelizēties, pielej apelsīnu sulu un mīksto sviestu. Pavisam minimāli pavāra, visu laiku maisot, līdz veidojas patīkama masa. Kad sāk biezēt, laiks pievienot apelsīnu mizu un apelsīna daiviņas. Novāra.

Pankūkas saloka četrās daļās, lai veidotos trīsstūrīši, liek mērcē, pārlej ar "Cointreau" un Latvijas ābolu brendiju. Aizdedzina, līdz viss alkohols izgaro un saglabājas vien patīkama apelsīnu liķiera un ābolu brendija garša, kas nozīmē, ka arī bērni šīs pankūkas droši var ēst.

Apgriež pankūkas uz otru pusi. Kad viss savārījies, liek divas pankūkas uz šķīvja, pārlej ar mērci un pievieno vaniļas saldējumu.

"Nu kas, kas var būt labāks par šo Rīgas svētku ēdienu?" vaicā Mārtiņš Rītiņš.

Jau vēstījām, ka no 15. līdz 17.augustam Rīga svinēs 813.dzimšanas dienu - trīs dienu laikā notiks aptuveni 100 svētku pasākumu.

Visa Rīgas svētku programma skatāma uzziņu portālā 1188.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti