Šefpavārs Arts Smits pazīst Baraku Obamu, viņam pieder vairāki restorāni, bet daudz darba viņš velta, arī barojot mazturīgos. Adoptējis četrus bērnus un lieliski zina, ka bērniem garšo tikai makaroni un pica. "Maniem bērniem garšo saldinātās brokastu pārslas, kas ir ļoti dārgas un sliktas, tiešām! To vietā es mainu paradumus un taisu viņiem kokteili. Ar jogurtu, kas bagāts ar olbaltumvielām, jā, jā, zinu, te visi sāka uzreiz bļaut, bet es jaucu kopā jogurtu, augļus un ledu un viņi dzer kokteili pa resnu salmiņu," stāsta šefpavārs Arts Smits no ASV.
Šodien no mūsu pavāriem Arts dzird, ka gatavot labi un veselīgi traucē iepirkumu konkursi. Kad produktus piegādā viens uzņēmums un par cenu, kas vasaras produktiem noteikta jau ziemā. Tam viņš piekrīt, jo pats apmeklējis Centrāltirgus nakts tirgu un bijis gatavs nopirkt visu zemeņu kravu, lai ceptu keksiņus. "Vienam bija burkāni, otram – kāpostu vezums. Jums jāiet pie ēdienu avota un jāpērk produktu tur. Pie zemniekiem vienmēr būs labākas cenas. Tiklīdz ēdiens ir iepakots, jūs maksājat dārgāk. Ja ejat uz lielveikalu, un jums tur viss ir glīti sasvērts, jūs maksājat vairāk!" uzsver Arts.
Latvijas pavāriem viņš māca gatavot vistas krūtiņu, kas marinēta paniņās un asajā mērcē, bet pēcāk tiek pārklāta ar pilngraudu rīvmaizi, parmezāna sieru un persiku drumstalmaizi. Viņš aicināja pavārus nebaidīties mainīt ēdienkarti, daudz runāt ar bērnu vecākiem un būt tiem, kas maina paradumus. Galu galā – kurš te ir galvenais?
"Šefpavāram ir liela vara – iespējas panākt pārmaiņas. Vienkārši – ja jūs sadusmojiet šefpavāru, jūs nedabūsiet ēst, vai ne?" retorisks ir pavārs Arts Smits.
Viņa lekcija Stradiņa universitātē bija tik kupli apmeklēta, ka visiem pavāriem virtuvē pie plīts pat nepietika vietas.