Katlā cepts cālis ar svaigi ceptu skābmaizi un salātiem – «Gatavo dabā!» recepte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šoreiz ēdiena entuziasts un garšu pētnieks Renārs Purmalis LTV raidījumā "Gatavo dabā!" devās uz Līgatnes pusi. Kopā ar Rihardu Vidzicki viņš centās izprast "vienkoci" – mākslā un sadzīves priekšmetos, tradīcijās un mūsdienās. Pastaigas pa "Vienkoču parku", miniatūru apskate, kokamatniecības muzeja apmeklējums un pat iespēja pašam izmēģināt roku abras izveidē. Bet vēlāk uz uguns tapa vesela vista katlā un gardas meža vafeles.

Vesels cālis, cepts katlā, ar svaigi ceptu skābmaizi un salātiem – recepte

Sastāvdaļas

Cālim:

  • 1 vesels pavasara cālis
  • 1 l eļļas (cepšanai)
  • 50 g paprikas pulvera
  • 50 g sojas mērces
  • 50 g eļļas (mērcei)
  • 1 ķiploka galviņa

Maizei:

  • 400 g miltu
  • 100 g skābmaizes ierauga
  • 250 g silta ūdens
  • 8 g sāls

Salātiem

  • 50 g rukolas
  • 50 g kreses
  • 1 apelsīns
  • 1 gurķis
  • 3 redīsi
  • citronu sula apslacīšanai

Gatavošana 

  1. Vistu no visām pusēm iesāla.
  2. Eļļu uzkarsē dziļajā pannā līdz 170-180 grādiem. Eļļā liek cepties veselu vistu un uz pusēm pārgrieztu ķiploku.
  3. Vistu cep vidēji 20 minūtes (bet tā jāpieskata. Vistas gatavību vislabāk iespējams pārbaudīt ar adatas termometru, lai noteiktu temperatūru vistas iekšienē, kur gatavai vistai tā ir ap 65 grādiem).
  4. Pagatavo mērci – piestā sajauc eļļā ceptos ķiplokus, sojas mērci, paprikas pulveri un eļļu. Kad vista gatava, to izņem no eļļas un apsmērē ar mērcē mērktu timiāna vai rozmarīna buntīti.
  5. Maizi sāk raudzēt iepriekšējā dienā – samaisa visas sastāvdaļas un ik pa 30 minūtēm pārcilā, turot to siltā vietā. Tā aptuveni 4-6 stundas. Tad mīklu liek bļodā uz nakti ledusskapī.
  6. Kad krāsns (vai šajā gadījumā katls ugunskurā) ir uzkarsis līdz 250 grādiem, tajā ievieto maizi uz cepampapīra un cep aptuveni 10-15 minūtes.
  7. Salātus izkārto uz šķīvja. Pa virsu liek ripiņās sagrieztus gurķus un redīsus. No apelsīna izgrieztus mīkstumus (filejas). Visu apslaka ar olīveļļu, pieber sāli, piparus un piespiež citronu sulu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti