Vesels cālis, cepts katlā, ar svaigi ceptu skābmaizi un salātiem – recepte
Sastāvdaļas
Cālim:
- 1 vesels pavasara cālis
- 1 l eļļas (cepšanai)
- 50 g paprikas pulvera
- 50 g sojas mērces
- 50 g eļļas (mērcei)
- 1 ķiploka galviņa
Maizei:
- 400 g miltu
- 100 g skābmaizes ierauga
- 250 g silta ūdens
- 8 g sāls
Salātiem
- 50 g rukolas
- 50 g kreses
- 1 apelsīns
- 1 gurķis
- 3 redīsi
- citronu sula apslacīšanai
Gatavošana
- Vistu no visām pusēm iesāla.
- Eļļu uzkarsē dziļajā pannā līdz 170-180 grādiem. Eļļā liek cepties veselu vistu un uz pusēm pārgrieztu ķiploku.
- Vistu cep vidēji 20 minūtes (bet tā jāpieskata. Vistas gatavību vislabāk iespējams pārbaudīt ar adatas termometru, lai noteiktu temperatūru vistas iekšienē, kur gatavai vistai tā ir ap 65 grādiem).
- Pagatavo mērci – piestā sajauc eļļā ceptos ķiplokus, sojas mērci, paprikas pulveri un eļļu. Kad vista gatava, to izņem no eļļas un apsmērē ar mērcē mērktu timiāna vai rozmarīna buntīti.
- Maizi sāk raudzēt iepriekšējā dienā – samaisa visas sastāvdaļas un ik pa 30 minūtēm pārcilā, turot to siltā vietā. Tā aptuveni 4-6 stundas. Tad mīklu liek bļodā uz nakti ledusskapī.
- Kad krāsns (vai šajā gadījumā katls ugunskurā) ir uzkarsis līdz 250 grādiem, tajā ievieto maizi uz cepampapīra un cep aptuveni 10-15 minūtes.
- Salātus izkārto uz šķīvja. Pa virsu liek ripiņās sagrieztus gurķus un redīsus. No apelsīna izgrieztus mīkstumus (filejas). Visu apslaka ar olīveļļu, pieber sāli, piparus un piespiež citronu sulu.