Sadaļas Sadaļas

Pārtikas revidents

«Pārtikas revidents». Seksualitāti veicinoši ēdieni

Pārtikas revidents

Pārtikas revidents. Seksualitāti veicinoši ēdieni

Pārtikas revidents. Piecu minūšu ēdieni

Eksperiments: Ātri pagatavojamās maltītes ir dārgākas un neveselīgākas par mājās pilnībā taisītām

Raidījums “Pārtikas revidents”, salīdzinot veikalā pirktu ātri pagatavojamu un mājās pilnībā gatavotu maltīšu cenas un uzturvērtības, secinājis, ka pašu taisīts ēdiens ir gan lētāks, gan veselīgāks. Salīdzināšanai izmantoja soļanku, kartupeļu biezputru, brokastu putru un nūdeles.

ĪSUMĀ:

Uzturvērtība:

Lai noskaidrotu, kādus ātri pagatavojamus ēdienus visbiežāk pērk cilvēki Latvijā, raidījums “Pārtikas revidents” internetā veica aptauju, kurā piedalījās vairāk nekā 400 respondentu. Gandrīz puse aptaujāto atzina, ka ātri pagatavojamos ēdienus ēd vienu līdz divas reizes mēnesī, bet piektdaļa – pat  divas reizes nedēļā. 

Vispopulārākās patērētāju vidū ir ātri pagatavojamās nūdeles un makaroni, kā arī dažādas brokastu putras. Iecienīts, taču ievērojami mazāk populārs ēdiens ir zupas burciņā un ātri pagatavojams kartupeļu biezenis. Attiecīgi salīdzināšana, lai noskaidrotu, kāda ir veikalā pirktu ātri pagatavojamu ēdienu uzturvērtība un cena, salīdzinot ar pilnībā mājās gatavotu alternatīvu, tika izmantota soļanka, kartupeļu biezputra, brokastu putra un nūdeles.

Cena

Cenas aprēķins tika veidots katra ēdiena veida vienai porcijai – tādai pašai kā ātri pagatavojamo ēdienu iepakojumā.

Ātri pagatavojamās soļankas cena Latvijas veikalos svārstās no gandrīz pusotra līdz pat trim eiro. Raidījuma pagatavotās zupas porcija izmaksāja 1,32 eiro.

Savukārt ātrās kartupeļu biezputras cena ir no 30 centiem līdz pat 1 eiro un 30 centiem. Raidījuma gatavotais biezenis tikmēr izmaksāja 20 centus.

Arī ātri pagatavojamās brokastu putras ir dārgākas par pašu gatavoto variantu. Veikalos šāds produkts maksā no 40 centiem līdz pat 1 eiro, bet raidījuma gatavotā porcija – tikai 20 centus.

Ātrās nūdeles veikalā maksā no 25 centiem līdz pat pusotram eiro, savukārt raidījuma gatavotā ēdiena versija – 31 centu.

Eksperimenta secinājums – cenas ziņā uzvar mājās gatavots ēdiens.

Ogļhidrātu daudzums

Vētījot ēdienu uzturvērtību, raidījums vispirms salīdzināja datus par ogļhidrātu daudzumu tajos – izrietēja secinājums, ka gan ātri pagatavojamā, gan mājās gatavotā ēdienā tas ir līdzīgs. Turklāt ātrajā kartupeļu biezputrā ogļhidrātu ir pat mazāk nekā mājās gatavotā putrā, proti, vienā porcijā –  22 grami, savukārt mājās gatavotajā biezputrā – 30 grami.

Taču būtiska atšķirība ir tajā, kādi ir šie ogļhidrāti. Ātri pagatavojamos produktos visbiežāk būs rafinētie ogļhidrāti bez pievienotās vērtības. Pārmērīga, ogļhidrātiem bagātu ēdienu lietošana uzturā ne tikai rada īstu izaicinājumu mūsu gremošanas traktam, bet arī var sekmēt liekā svara veidošanos.

“Ar ogļhidrātiem ir bagāti daudzi produkti – jebkura biezputra, kartupeļi, maize un tamlīdzīgi. Ogļhidrātu produkti paši par sevi nav slikti, tikai ir jāievēro proporcija starp rafinētiem un pilngraudu produktiem,” skaidroja dietoloģe un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētā profesore Laila Meija.

Tauki

Uzskata, ka ātri pagatavojamos ēdienos ir arī gana daudz tauku, taču BIOR veiktās analīzes atklāja, ka salīdzinājumā ar mājās gatavotu ēdienu gandrīz visos paraugos tauku daudzums ir vienāds. Izņēmums bija ātri gatavotās nūdelēs – vienā porcijā ir 16 grami tauku, turpretim mājās gatavotajās – tikai viens grams. Tas ir tāpēc, ka ātri pagatavojamās nūdeles ražošanas procesā tiek izmērcētas palmu eļļā, lai tās būtu iespējams pagatavot bez vārīšanas.

Dietoloģe Meija stāstīja ka īpaši jāuzmanās no produktiem, kuru sastāvā ir “augu tauki” – tas nozīmē to, ka pievienotā taukviela, visticamāk, ir gana nekvalitatīva, tāpēc ražotājs nav norādījis konkrētu vielas nosaukumu.

Sāls

Sāls daudzums teju visos pārbaudītajos ātri pagatavojamos ēdienos, salīdzinot ar mājās gatavotiem, ir ievērojami lielāks. Vismazāk sāls ir brokastu auzu putrā, taču visvairāk – ātri uzsildāmā soļankā.

Tiesa, arī mājās gatavotā soļankā sāls ir daudz. Dietoloģe Meija skaidroja, ka, gatavojot šādu zupu, sāli tai labāk nepievienot. Gana sāļu to padarīs dažādi tai pievienotie marinētie produkti, piemēram, olīves vai marinēti gurķi.

Arī atšķirība starp mājās gatavotām un ātri pagatavojamām nūdelēm, kā arī kartupeļu biezputru ir pamatīga – teju četras līdz piecas reizes vairāk sāls vienā produkta porcijā.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) un medicīnas centra ''ARS''  gastroenteroloģe un interniste Zane Straume norādīja: “Pastiprināta sāls un dažādu garšvielu nitrātu pievienošana ikdienas uzturam mūsu organismam atņem šķidruma daudzumu. Un, ja mēs nebalansējam ar adekvātu šķidruma uzņemšanu, laicīgi nepadzeramies, tad mēs it kā sažūstam.”

Cukurs

Arī cukura daudzums ātri pagatavojamos ēdienos ir krietni lielāks nekā mājās gatavotā maltītē  – visvairāk tā ir soļankā. Vienā ātri pagatavojamās soļankas porcijā ir 15 gramu jeb trīs tējkarotes cukura. Vēl salīdzinoši daudz cukura ir arī brokastu auzu putrā – līdz pat 11 gramiem. Tas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā mājās gatavotai putrai.

Ātri pagatavojamiem ēdieniem tiek pievienotas arī citas vielas, kas nodrošina gan ēdiena kārdinošo smaržu un garšu, gan arī ilgāku derīguma termiņu. Tie ir dažāda veida garšas pastiprinātāji, aromatizētāji un arī konservanti jeb tā sauktās E vielas, kam jāpievērš uzmanība.

“Tas, kas ir pievienots, – palmu eļļa, cukurs, garšas pastiprinātāji un dažos gadījumos arī guāra sveķi, daļai cilvēku var veicināt diskomfortu gremošanas traktā,” norādīja Meija.

Dietoloģe arī aicināja rūpīgi izvērtēt šo produktu ietekmi uz veselību un to, cik bieži ēdienkartē iekļaut ātri pagatavojamos ēdienus, īpaši šobrīd, kad pasaulē plosās Covid-19 pandēmija: “Pandēmijas aspektā organismā pretestības spējas mazinās gan nepilnvērtīga uztura dēļ, gan arī aptaukošanās dēļ, un šādiem pacientiem slimības gaita ir smagāka”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt